„Se numeşte capitalism şi suntem mândri de asta”, spune şeful Google despre ocolirea unor impozite în valoare de sute de milioane de dolari

646x404 (1)

de Elena Dumitru – adevarul.ro

Eric Schmidt, preşedintele Google, a declarat că este „foarte mândru” de sistemul folosit de companie pentru a evita plata unor impozite în valoare de sute de milioane de dolari.

Comentariile lui Schmidt riscă să stârnească şi mai multă indignare faţă de practicile folosite de companie, după ce s-a aflat faptul că Google a trimis aproape 10 miliarde de dolari în Bermuda pentru a evita plata impozitelor în statele în care are operaţiuni.

„Plătim multe taxe. Le plătim legal, în modalităţile stabilite de lege. Sunt foarte mândru de structura pe care am organizat-o. Am făcut acest lucru bazându-ne pe stimulentele pe care ni le-au oferit guvernele pentru a desfăşura operaţiuni în statele lor”, a declarat Schmidt pentru Bloomberg.

„Se numeşte capitalism. Suntem capitalişti mândri. Nu am vreun dubiu legat de asta”, a adăugat preşedintele Google.

„Poate că este capitalism, dar cu siguranţă nu este treaba guvernului să încurajeze asta”, a declarat în replică Vince Cable, ministrul Economiei din Marea Britanie, pentru cotidianul „The Telegraph”.

Practica utilizată de Google pentru a-şi diminua nivelul de impozitare nu este unică. Multe dintre marile companii, printre care Amazon şi Microsoft, au folosit astfel de tehnici.

Decizia de a declara sediul companiei în Luxemburg a permis celor de la Amazon să nu plătească guvernelor europene şi celui american taxe şi impozite în valoare de sute de milioane de dolari.

Compania Amazon profită de rata mică de impozitare pentru corporaţii din Luxemburg şi-şi redirecţionează toate vânzările şi tranzacţiile prin punctele de lucru din statul considerat încă de mulţi paradis fiscal.

Politicienii din tot mai multe state au demarat campanii agresive împotriva acestor practici ale multinaţionalelor.

articol preluat de pe http://adevarul.ro/