Șase avioane rusești interceptate în apropiere de Alaska

%C8%98ase+avioane+ruse%C8%99ti+interceptate+%C3%AEn+apropiere+de+Alaska_499423

Șase avioane de vânătoare rusești au fost interceptate miercuri de avioanele americane și canadiene în apropierea coastei Alaskăi, au informat ieri oficiali americani de la Pentagon.

Avioanele rusești au pătruns Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ), dar nu în spațiul aerian al Statelor Unite. Avioanele, dintre care două MIG 31, au părăsit zona fără incidente. Oficialii americani au precizat că acest gen de incidente nu este ieșit din comun și că se întâmplă de până la zece ori pe ani. ADIZ este un spațiu aerian care se extinde la aproximativ 200 de mile distanță de coastă și se află în spațiul aerian internațional. Spațiul aerian suveran al Statelor Unite se extinde la 12 mile marine de coastă.

Două avioane de luptă F-22 de la o bază din Alaska și două CF-18 canadiene au fost ridicate de la sol pentru a intercepta avioanele rusești în două incidente separate petrecute miercuri seara și joi dimineața.

Tot miercuri, Ministerul Suedez de Externe a afirmat că două avioane militare rusești au traversat spațiul aerian suedez la sud de insula Oland din Marea Baltică. Minsterul suedez a calificat incidentul drept o „încălcare gravă” a spațiului său aerian și a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul rus pentru explicații.
articol preluat de pe http://m.romanialibera.ro