Protest pentru demnitatea invatamantului public

care2logonew

Am fost informați de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde suntem cadre didactice, că ne-a fost virată în conturile bancare suma de 700 de lei astăzi, 14 noiembrie 2014, conform OUG nr. 58/2014, prin care personalul didactic din învӑțӑmântul preuniversitar și universitar de stat poate primi subvenția pentru dezvoltare profesionalӑ.

Nu există însă niciun contract prealabil cu cadrele didactice care să definească cadrul legal de obligații ale părților în această chestiune (orice contract incheiat ulterior primirii acestei sume este lovit de nulitate).

Noi, semnatarii acestei scrisori, considerăm că modul de implementare al acestei măsuri pervertește scopul ei declarat, anume sprijinirea perfecționării profesionale a cadrelor didactice.

Dorim să ne exprimăm acordul și solidaritatea cu colegii de la Universitatea București care au exprimat o poziție similară în scrisoarea deschisă publicată pe romaniacurata.ro. Considerăm, alături de ei, că acțiunea Guvernului vine fără o pregătire prealabilă convingătoare, fără informații clare legate de sursa acestei finanțări, precum și de modalitățile în care se va face justificarea legată de cheltuirea banilor. Acest fapt este cu atât mai grav în cazul universității noastre, care a virat în mod automat în conturile tuturor angajaților săi această sumă, fără a avea din partea acestora un acord individual prealabil.

Data la care a fost implementată această măsură fără precedent este prea evident legată de cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale pentru a putea fi invocată o coincidență.

Dincolo de problemele legate de legalitatea acestei măsuri, consideram că aceasta lezează in mod direct demnitatea angajaților din învățământ. Având în vedere problemele structurale grave de subfinanțare cu care se confruntă acesta, oferirea în pragul alegerilor a unei sume de bani menite să liniștească o categorie de angajați vădit și justificat foarte nemulțumită este insultătoare.

Această măsură este cu atât mai revoltătoare cu cât:

- nu este respectată prevederea privind procentul din buget acordat finanțării Educației, conform legii.
- din interese politice și împotriva interesului învăţământului, actualul guvern a modificat Legea Educației în mod repetat prin Ordonanțe de urgență și Hotărâri de guvern, fără consultarea părților interesate și fără a urma procesul de dezbatere parlamentară;
- performanța în cercetare este doar solicitată, fără a se asigura o structură prin care atingerea acesteia să devină posibilă;
- politicul se amestecӑ în activitatea universitarӑ prin decizii cum a fost cea recentӑ, prin care în mod absolut nejustificat au fost suspendate cursurile universitare în zilele de vineri, 14 noiembrie 2014, și luni, 17 noiembrie 2014.

Semnăm pentru demnitatea învățământului public din România.

Anca Simionca, lector dr., Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB Cluj

Norbert Petrovici, lector dr., Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB Cluj

Raluca Perneș, asistent drd., Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB Cluj

Cristina Raț, lector dr, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB Cluj

Irina Culic, profesor dr., Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB Cluj

Florin Faje, lector dr., Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, UBB Cluj

Gyongyi Pasztor, lector dr., Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB Cluj

Laszlo Peter, lector dr., Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB Cluj

Gabriel Bădescu, profesor dr., Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, UBB Cluj

Miruna Runcan, profesor dr., Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj

Lucian Butaru, lector dr., Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Adrian Ludusan, asistent dr., Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj

Enikő Vincze, profesor dr., UBB Cluj

Goina Calin, lector Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB Cluj

Maria-Carmen Pantea, lector dr.Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB Cluj

—-

Pentru lista actualizata a semnatarilor, vedeți site-ul petiției.