Protest „Nu cedam #rezistăm” (9 februarie 2017)

Piața Victoriei, însuflețită de protestatari [ziua a 10-a - 9 februarie 2017] - #rezist - foto: Mihuț Savu

Piața Victoriei, însuflețită de protestatari [ziua a 10-a - 9 februarie 2017] - #rezist

foto: Mihuț Savu

Protest „Nu cedam #rezistăm” (8 februarie 2017)

 

Iordache demisionează sec. Strada continuă protestele

articol: Loredana Diacu

9 februarie 2017

 

În a zecea zi consecutiv de la adoptarea OUG 13, românii ies din nou în Piaţa Victoriei. Protestul are loc pe fundalul demisiei ministrului Justiţiei, care pleacă de la minister susţinând în continuare că a procedat corect.

Protest la Guvern – foto: Mihuţ Savu / Epoch Times România

 

Pasul cel mai mic și necesar ar fi demisia Guvernului. Asta ar însemna că PSD a înţeles vocea Străzii și că dă înapoi exprimându-şi scuzele public prin această demisie. Dacă ei ne fură noaptea şi noi trebuie să muncim ziua, ca să acoperim pagubele pe care ei le fac nu e prea convenabil” – protestatar din Piața Victoriei

 

Manipulat” de propria conștiință – ca să îl cităm – un protestar din Piața Victoriei împarte banderole cu sloganul Străzii – “Rezist“, făcute de el și prieteana lui. “Trebuie să rezistăm, e a zecea seară, altă soluție nu avem deocamdată“, spune tânărul.

 

UPDATE. În Piaţa Victoriei s-au strâns în jur de 5.000 de persoane, majoritatea tineri. Se scandează deja celebrele: “PSD, ciuma roşie”, “Zi de zi aici vom fi” şi “Hoţii, hoţii” iar pe gardul ce delimitează spaţiul alocat protestului de carosabil au fost fixate plăci de policarbonat pe care stă scris mesajul Străzii: Respectăm votul dat şi cerem Guvern nou, competent, curat!

Protest la Guvern – foto: Mihuţ Savu / Epoch Times România

În mulţime se pot vedea persoane purtând tricouri cu mesajul Rezist, mesaj care este proiectat, cu litere luminoase, şi pe una dintre clădirile din Victoriei, în timp ce pe turnul BRD se poate citi mare “Continuăm”. Un tânăr şi prietena sa împart, şi ei, banderole albe, confecţionate – spune el – din două cearceafuri, pe care a scris mare, negru, cu markerul, acelaşi mesaj: Rezist!

Protest la Guvern – foto: epochtimes-romania.com

Pentru mulţi dintre protestatari, venirea în Piaţă – fie ger, ninsoare sau timp frumos, a devenit “al doilea job”, unul neplătit, de suflet şi conştiinţă, cel al apărării ţării: “Avem un al doilea job aici, o datorie faţă de ţară, faţă de copii”, declară un protestatar.

Protest la Guvern – foto: epochtimes-romania.com

Protest la Guvern – foto: epochtimes-romania.com

Manifestanţii continuă, ca şi în serile precedente, să ceară partidului la putere – PSD – să arate cu adevărat că a auzit vocea Străzii şi să se reformeze din interior. Un prim semn că acest lucru se întâmplă ar fi demisia premierului şi a Guvernului.

Partidul de la putere trebuie să se reformeze, să se schimbe, să îşi dea seama că avem alte nevoi, alte direcţii şi să se uite la noi. Se vorbeşte despre bani în ţara asta dar nu trebuie să se uite cine îi face efectiv, oamenii sunt cei ce aduc bani iar oamenii ăştia de mulţi ani nu au mai zis nimic. Noi suntem aici, vă vedem, standardul îl ştiţi, degeaba vă faceţi că nu-l ştiţi. Demisie, reformă, vrem un viitor care îi duce pe toţi în aceeaşi direcţie“, declară o protestatară.

Cât despre demisia ministrului Justiţiei, toţi cei intervievaţi de reporterul Epoch Times au declarat că aceasta este insuficientă, tardivă şi e, practic, “praf în ochi”.

Mă simt înşelat, păcălit, prostit pe faţă, consider că (demisia lui Iordache n.r.) nu e o schimbare suficientă şi consistentă şi sincer vreau să aibă o finalitate, adică ei au dovedit că nu pot fi de încredere şi în acelaşi timp ne cer votul de încredere pentru acest guvern în continuare şi nu pot să îl dau. (…) Pasul cel mai mic şi necesar ar fi demisia Guvernului. Demisia ar însemna că PSD a înţeles vocea Străzii, a înţeles că se află în eroare şi că dă înapoi exprimându-şi scuzele public prin această demisie. Doar aşa putem avea încredere, pentru că, la cum se anunţă lucrurile, urmează 4 ani în care noi şi ei trebuie să conlucrăm pentru viitorul acestei ţări, dacă ei ne fură noaptea şi noi trebuie să muncim ziua, ca să acoperim pagubele pe care ei le fac nu e prea convenabil“, adaugă un alt protestatar.

* * *

Determinaţi să iasă în stradă seară de seară până la o schimbare reală la nivel de Guvern, cetăţenii încep să se adune din nou în Piaţa Victoriei, cuvântul de ordine fiind “Rezist”. În jurul orei 17.30, în jur de 100 de persoane sunt pe baricade.

Protest la Guvern – foto; epochtimes-romania.com

Reamintim că, dacă la început miza protestelor a fost abrogarea ordonanţei mutilării Codului Penal, ulterior, pe măsură ce Guvernul Grideanu s-a încăpăţânat să nu renunte la OUG, Strada a cerut, tot mai puternic, demisia premierului, a lui Iordache şi, pe cât se poate, dispariţia lui Liviu Dragnea de scena politică, un politician care nu mai este credibil, fiind considerat de protestatari artizanul şi principalul beneficiar al ordonanţelor. Guvernul nu mai este credibil nici pe plan intern nici pe plan extern, consideră protestatarii care cer demisii pe toată linia.

Ca elemente de noutate, protestul de astăzi – cel de al zecelea consecutiv din Marţea Neagră a adoptării OUG – are loc în aceeaşi zi în care Florin Iordache a demisionat fără să prezinte vreo scuză sau să admită că a greşit în vreun fel. Aparent surd la criticile Străzii şi la opiniile experţilor şi instituţiilor anticorupţie, Ministrul a susţinut în schimb că iniţiativele sale legislative “sunt legale şi constituţionale”, adoptate după dezbateri şi, în plus, puse şi în dezbaterile Parlamentului.

Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să demisionez!“, a declarat Iordache.

Pe de altă parte, tot astăzi Curtea Constituţională a României a respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, ca neavând obiect. Sesizarea lui Ciorbea nu a fost judecată pe fond, ci a fost respinsă pe motiv că OUG 13 a fost abrogată şi nu a produs efecte. Prin decizia lor, judecătorii CCR au lăsat o portiţă parlamentarilor să reînvie OUG 13, lucru perfect posibil dacă Parlamentul majoritar PSD/ALDE va respinge ordonanţa de abrogare a acesteia.

articol preluat de pe: epochtimes-romania.com

 

Protest „Împreună pentru ROMÂNIA!”

 

Inspirat de tumultul protestelor din stradă, Lish lansează piesa “Ochiul Minții”, parte a unui album ce urmează să fie lansat curând.

 

 

PROCLAMAȚIA ROMÂNIA 2017+

CORUPȚIA UCIDE·

9 FEBRUARIE 2017

Când STATUL DE DREPT este în pericol, avem datoria să îl apărăm!

Prin adoptarea unor acte normative arbitrare și contrare intereselor cetățenilor este evident că în prezent guvernul nu respectă STATUL DE DREPT.

Pentru a-l putea apăra, legea trebuie să ne permită, nouă cetățenilor, să intervenim în mod legitim în procesul decizional.

 

Vrem:

1. Niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată „Ordonanța 13”.
2. Transparență în administrație prin e-guvernare.
3. Avocatul poporului să fie ales direct de cetățeni.
4. Cetățenii să poată sesiza direct Curtea Constituțională.
5. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs.
6. Membrii Guvernului să nu fie și parlamentari.
7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților.
8. Fără penali în demnitățile și funcțiile publice.

Punerea în practică a acestor puncte: referendum.

8 februarie 2017

 

Note explicative

1. Niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată „Ordonanța 13”.

„Ordonanța 13” este un termen generic care definește orice act arbitrar al autorității statului, fără o fundamentare care să țină cont de realitățile sociale și de consensul general al societății. „Ordonanța 13” înseamnă o inversare a valorilor fundamentale ale statului de drept.

 

2. Transparență în administrație prin e-guvernare.

E-guvernarea presupune publicarea din oficiu (obligatorie și imediată) pe internet a tuturor actelor administrative ale instituțiilor finanțate din bani publici.

 

3. Avocatul poporului să fie ales direct de cetățeni.

Alegerea directă a avocatului poporului de către cetățeni îi conferă acestuia legitimitate și reprezentativitate, oferind astfel cetățenilor și posibilitatea de a-l revoca atunci când acesta își încalcă atribuțiile.

 

4. Cetățenii să poată sesiza direct Curtea Constituțională.

Controlul de constituționalitate a legilor și ordonanțelor de urgență să se realizeze și la inițiativa directă și neintermediată a cetățenilor, într-un număr de 100.000 de persoane cu drept de vot, similar cu pragul cerut de Constituție pentru o inițiativă legislativă. În aceste circumstanțe, Curtea Constituțională trebuie să aibă prerogativa de a suspenda aplicarea ordonanțelor/legilor asupra cărora a fost sesizată.

 

5. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs.

Cu excepția funcțiilor din structurile guvernamentale – care prin natura lor sunt politice – toate celelalte funcții publice să fie ocupate doar prin concurs de competențe, transparent și nearbitrar.

 

6. Membrii Guvernului să nu fie și parlamentari.

Exercitarea în același timp și de aceeași persoană a unei funcții executive și legislative constituie o încălcare a principiului fundamental de separare a puterilor în stat. Totodată este afectată eficiența exercitării prerogativelor asumate.

 

7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților.

Acest lucru ar reprezenta expresia egalității depline a tuturor cetățenilor în fața legii, indiferent de calitatea acestora. Ne referim strict la cercetarea penală nu la arest și la membri ai Guvernului nu la parlamentari – care în prezent pot fi cercetați fără aviz.

 

8. Fără penali în demnitățile și funcțiile publice.

Existența unei condamnări penale afectează credibilitatea demnitarilor și a funcționarilor publici, precum și încrederea în instituțiile publice. Nicio persoană care a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă nu mai poate candida, respectiv nu mai poate fi numită într-o funcție sau demnitate publică. În cazul care condamnarea apare pe parcursul exercitării mandatului, persoana respectivă trebuie să fie demisă imediat după pronunțarea hotărârii judecătorești. O persoană condamnată penal redobândește dreptul de a ocupa o funcție sau demnitate publică numai după reabilitarea judiciară.

articol preluat de pe: facebook.com/coruptia.ucide

 

Protest „Nu cedam #rezistăm” (10 februarie 2017)

Piața Victoriei, din nou vibrantă. [ziua a 11-a - 10 februarie 2017]  #rezist - foto: Mihuț Savu

Piața Victoriei, din nou vibrantă. [ziua a 11-a - 10 februarie 2017] #rezist – foto: Mihuț Savu