Protest “Operatiunea Tricolorul + Revolutia Luminii” (12 februarie 2017)

Lumina tricolorului. Protestul din 12 februarie 2017. București, Piața Victoriei - foto: Octav Dragan

Lumina tricolorului. Protestul din 12 februarie 2017. București, Piața Victoriei

foto: Octav Dragan

 

Protest „Nu cedăm #rezistăm” (11 februarie 2017)

 

“Revoluţia luminii”, în plină desfăşurare: peste 100.000 de români, din nou în stradă

articol: Loredana Diacu

12 februarie 2017

După ce imaginile cu sute de mii de români luminând cerul în Piaţa Victoriei cu telefoanele mobile au făcut înconjurul lumii, duminică, în cea de a treisprezecea zi de la adoptarea OUG 13, protestatarii au format în faţa Guvernului un uriaş tricolor luminos uman.

Cel mai frumos drapel uman. Piata Victoriei 12 Februarie 2017 #rezist - foto: Dan Mihai Balanescu

Cel mai frumos drapel uman. Piata Victoriei 12 Februarie 2017 #rezist – foto: Dan Mihai Balanescu

 

Protest la Guvern – foto: Mihuţ Savu / Epoch Times România

 

UPDATE. Protestul se apropie de final. După intonarea imnului, manifestanţii au început să plece spre case. În jurul orei 22.25, în Piaţa Victoriei mai erau circa 2000 de persoane

Protest la Guvern – foto: epochtimes-romania.com

 

Am venit special pentru acest protest. Aș vrea ca persoanele care au elaborat OUG 13 să răspundă prin demisie și aș vrea să fiu reprezentat de niște oameni cinstiți care să guverneze în interesul cetățeanului” – medic venit tocmai din Liverpool

 

UPDATE. Ca în fiecare seară, la ora 22:00, în Piaţa Victoriei s-a cântat imnul. Telefoanele mobile au luminat în faţa Guvernului iar lumea a izbucnit în urale după imn.

 

Nu sunt de acord să fiu condus de hoți! Cum poți să-ți convingi copilul să se chinuie să învețe, să muncească și apoi alții să vină să fure? Pentru ce plătim noi impozite, ca ei să fure? Valoarea pe care o ridică la pragul de furt permis e valoarea apartamentelor pe care le au mulți din Piață” – mesaj din partea Străzii #rezist

 

UPDATE. La ora 21, Piaţa Victoriei a devenit un uriaş tricolor uman, format din peste 70.000 de protestatari care au ridicat, deasupra capului, foi de hârtie şi folii de plastic în culorile drapelului, luminându-le cu telefoanele mobile.

 

În aceasta seara, 12 feb 2017, manifestantii din Piata Victoriei, au creat un tricolor uman - foto: BUDA photography

În aceasta seara, 12 feb 2017, manifestantii din Piata Victoriei, au creat un tricolor uman – foto: BUDA photography

 

Ziua 13, Piața Victoriei.

Imagini impresionante | Tricolor uman în Piața Victoriei. http://bit.ly/2kHNWFq

 

Multicolorul din fața guvernului / 13 februarie 2017 (Aşa s-a văzut de jos)

 

Anterior momentului, anunţat de acum 2-3 zile pe Facebook, voluntari au împarţit în mulţime colile colorate, pe zone, astfel încât culorile să fie delimitate.

 

Protest la Guvern – foto: Mihuţ Savu / Epoch Times România

 

Românii au protestat şi în alte oraşe din ţară. La Cluj s-au strâns în jur de 15.000, la Sibiu aproape 10.000, iar la Timişoara şi Iaşi câteva mii.

 

Protest la Guvern – (Mihuţ Savu / Epoch Times România

 

UPDATE. În jur de 60.000 de persoane s-au strâns în jurul orei 21.00 în Piaţa Victoriei şi numărul promite să crească spectaculos, căci mulţimea se revarsă literalmente spre Piaţă.

 

Protest la Guvern – Mihuţ Savu / Epoch Times România

 

Protest la Guvern – foto: Mihuţ Savu / Epoch Times România

 

Am venit special pentru acest protest, sunt nemulţumit de OUG 13 cât şi de încercarea de a trece prin Parlament o formă uşor modificată. Aş vrea ca persoanele care au elaborat această lege să răspundă prin demisie şi aş vrea să fiu reprezentat de nişte oameni cinstiţi care să guverneze în interesul cetăţeanului“, declară un medic venit tocmai din Liverpool pentru a protesta.

Vreau şcoli, vreau spitale, vreau investiţii în sănătate, educaţie, infrastructură, cred că ţara are alte priorităţi decât aceste legi. Faptul că se încearcă promovarea acestor ordonanţe atât de devreme de la preluarea mandatului pe mine mă îngrijorează“, adaugă medicul.

 

Ziua a treisprezecea de proteste la Guvern – foto: Florin Chirilă/Epoch Times

 

Rezistăm să facem odată ordine în ţara asta românească. Ce înseamnă asta, bătaie de joc? Să dea ordonanţe noaptea? Nu cedăm până nu ajungem la un rezultat bun“, declară, la rândul său, un domn de 75 de ani.

Cât despre faptul că PSD a mărit pensiile, protestatarul reaminteşte că în fiecare an pensionarii au primit ceva bani în plus, aşa că PSD n-a făcut “mare scofală” pentru pensionari.

Mare scofală, ce a dat? Mi-a dat, 50 de lei? Asta se dădea în toţi anii, nu că au dat-o ei, nu e în regulă, nu e în regulă!“, ne spune bătrânul.

 

Ziua a treisprezecea de proteste la Guvern – foto: Epoch Times

 

Am venit să îndepărtăm aceşti hoţi de la Guvernare. Nu e posibil ca un preşedinte al Camerei Deputaţilor să fie condamnat penal, nu e admisibil ca un preşedinte al Senatului să fie urmărit penal şi pentru acest lucru sunt în Piaţă cu copilul şi vreau să schimbăm această organizare a ţării“, adaugă, la rândul său, un protestatar venit direct de la munte la Guvern împreună cu soţia şi fetiţa.

 

Protest la Guvern – foto: Mihuţ Savu / Epoch Times România

 

Protest la Guvern, februarie 2017 - foto: Mihuţ Savu / Epoch Times România

Protest la Guvern, februarie 2017 – foto: Mihuţ Savu / Epoch Times România

 

Protest la Guvern – foto: Mihuţ Savu / Epoch Times România

 

UPDATE. În faţa Guvernului sunt, la ora 20:20, aproximativ 20.000 de protestatari. Valuri de oameni continuă însă să se reverse spre Piaţă dinspre gurile de metrou şi străzile adiacente Pieţei Victoria.

 

Protest la Guvern – foto: Mihuţ Savu / Epoch Times România

 

Se scandează puternic “Demisia” şi “Hoţii”, în timp ce pe clădirile din jur au apărut din nou mesaje luminoase mari precum: “Demisia Dragnea”, “Rezistăm” şi “Hoţii”.

 

Ziua a treisprezecea de proteste în Piaţa Victoriei – foto: Sergiu Nicolae Brega

 

Protest la Guvern – foto: Mihuţ Savu / Epoch Times România

 

Guvernul să plece, spun protestatarii: “Eu nu sunt de acord să fiu condus de nişte hoţi! Cum poţi să-ţi înveţi copilul să se chinuie să studieze, să înveţe, să muncească şi apoi alţii să vină să fure? Cum? Furăm şi apoi ajungem cineva în viaţă! Nu sunt de acord cu asta! Pentru ce plătim noi impozite, pentru ca ei să fure? Valoarea pe care ei o ridică la pragul de furt permis e valoarea apartamentelor pe care le au mulţi dintre cei din piaţă.

În momentul în care Grindeanu a pus ştampila, semnătura pe acele ordonanţe, şi-a asumat-o. Să plece! Dacă eu, ca angajat, semnez sau fac un lucru care nu e ok, sunt dat afară. Să plece, acasă, toţi! oricare dintre toţi cei de acolo puteau să conteste. N-a contestat niciunul, acasă, toţi!“, declară un protestatar venit în Victoriei cu soţia şi copilul mic.

Cred că ne dorim cu toţii ca acest Guvern să plece pentru că a făcut demonstraţia faptului că nu ne poate conduce onest. A început în forţă mandatul dând o lege care ne-a scos pe toţi în stradă!“, a precizat un alt protestatar.

Pe lângă demisia lui Grindeanu şi a cabinetului său, mulţi dintre protestatari îşi doresc efectiv ca politicienii – indiferent de culoarea lor politică – să înţeleagă mesajul Străzii, mesaj care este unul pe termen lung:

Ne dorim ca noi să putem avea încredere, în oricine ar fi sus, şi (politicienii) ar trebui să înţeleagă lucrul acesta. Nu putem sta în fiecare dimineaţă să deschidem Monitorul Oficial înainte de primul lucru. Da, e un mesaj pe termen lung, care spune: Aveţi grijă pentru că societatea are alte aşteptări de la voi.“, spune un tânar.

* * *

UPDATE. Pentru ca protestatarii să nu uite (de parcă ar fi posibil) ce s-a întâmplat zilele trecute, dintr-o staţie adusă în Piaţă se revarsă vocea fostului ministru Florin Iordache: “Oportunitatea o stabileşte Guvernul. Altă întrebare. Altă întrebare. Altă întrebare.”

* * *

UPDATE. În Piaţa Victoriei protestează, în jurul orei 19:30, peste 6.000 de persoane, care strigă “Hoţii, Hoţii“.

 

A treisprezecea zi de proteste în Piaţa Victoriei – foto: Epoch Times

 

Protest la Guvern – foto: Mihuţ Savu / Epoch Times România

 

UPDATE. Numărul protestarilor se ridica, la ora 19:00, la circa 1500 şi mulţimea continuă să vină dinspre staţiile de metrou.

 

A treisprezecea zi de proteste în Piaţa Victoriei – foto; Epoch Times

 

A treisprezecea zi de proteste în Piaţa Victoriei – foto; Epoch Times

 

UPDATE: În jur de 300 – 400 de persoane se strânseseră puţin după ora 18.00 în Piaţa Victoriei. Pentru a 13-a zi consecutiv, zona răsună din nou de scandări precum: “Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grideanu“, “ALDE si PSD, aceeaşi mizerie“, “Nu plecăm acasa, hoţii nu ne lasă.”

Un protestatar mai inventiv a adus în Piaţă un vas WC pe care a lipit un afiş cu un mesaj adresat lui Liviu Dragnea: “Scoateţi bullshit-ul din politică şi puneţi-l la locul lui!” – cu aluzie la afirmaţiile liderului PSD care a declarat pentru un post de radio din Elveţia că lupta anticorupţie e un bullshit.

* * *

Pentru a treisprezecea seară consecutiv de la adoptarea noaptea, pe ascuns, a ordonanţei prin care Guvernul PSD/ADLDE voia să modifice Codul Penal în favoarea corupţilor, românii se vor strânge în Piaţa Victoriei, pentru a cere o schimbare în modul de a guverna şi de a face politică în general.

Ca element de noutate, în această seară, în Piaţa Victoriei urmează să aibă loc “Operaţiunea Tricolorul.” Cu alte cuvinte, participanţii sunt îndemnaţi să vină cu un material de culoare roşu, galben sau albastru şi o lanternă pentru ca la ora 21 să lumineze cerul în culorile drapelului României.

În ajutorul vostru vom veni cu foi de aceeaşi culoare pe care la ora 21:00 ni le vom ridica deasupra capului şi vom lumina cerul în culorile tricolorului“, au transmis iniţiatorii pe Facebook

Tot astăzi protestatarii şi-au propus să atingă o prezenţă record, pe Facebook fiind lansat un apel la mobilizare pentru ca la Guvern să vină cât mai mulţi români.

Invitaţi-vă prietenii şi haideţi duminică să facem istorie! Peste 1.000.000 de oameni la Bucureşti“, îndemnau, pe Facebook, protestatarii.

Reamintim că, începând de marţi 31 ianuarie, de când Guvernul a adoptat, noaptea, pe furiş, (noaptea, ca hoţii, spun protestatarii) ordonanţa graţierii şi cea a modificării Codului Penal în favoarea corupţilor, românii protestează zi de zi, atât în Piaţa Victoriei din Capitală cât şi în multe alte oraşe ale ţării. Recordul absolut din punct de vedere al participării a fost atins duminică, 5 ianuarie, seară în care circa 600.000 de oameni au ieşit în stradă, dintre care 300.000 numai în Bucureşti.

Sub presiunea protestelor, în aceeaşi seară, premierul Grindeanu a anunţat abrogarea ordonanţei vizând modificarea Codului Penal şi câteva zile mai târziu ministrul Justiţiei, Florin Iordache a demisionat. Abrogarea şi demisia lui Iordache au fost însă considerate gesturi insuficiente şi tardive de către protestatari, pe de o parte pe motiv că OUG 14 de abrogare a OUG 13 conţine, potrivit specialiştilor, capcane ascunse. Mai mult, dacă Parlamentul majoritar PSD/ALDE nu va adopta OUG 14, ordonanţa mutilării Codului Penal va începe să producă efectele pentru a căror oprire au ieşit în stradă sute de mii de români. Cât despre demisia lui Iordache, aceasta a fost văzută drept o sfidare de către mulţi cetăţeni, ministrul ieşind din scenă fără să ceră scuze şi fără să admită că a greşit.

În consecinţă, protestele au continuat, participanţii cerând schimbarea Guvernului şi dispariţia de pe scena politică a lui Liviu Dragnea, considerat “maestrul Păpuşar” în povestea ordonanţelor. Nu în ultimul rând, oamenii cer PSD-ului să se reformeze, să nu mai permită să fie condus de personaje condamnate sau urmărite penal şi vor o shimbare reală în modul de a guverna.

Photo credit: Mihuţ Savu

articol preluat de pe: epochtimes-romania.com

 

Protest „Toți românii vin la București!” (București, Piața Victoriei, 12 februarie 2017)

 

A 13-a zi de proteste (București, Piața Victoriei, 12 februarie 2017) -http://bit.ly/2kHBMMw

 

“Zi de zi, aici vom fi” #rezist #tineriada 12 Februarie 2017

 

Timișoara (12 februarie 2017)

 

Tîrgu Mureș Ziua a treisprezecea – A tizenharmadik napon (12 februarie 2017) #rezistam

 

Mesaj puternic pe covorul roşu: „Cinematograful românesc rezistă”

 

Levente Molnar pe covorul roşu – foto: Facebook, Levente Molnar

 

Romanian cinema is protesting on the Red Carpet at the Berlinale #rezist#berlinale #protest

 

10.000 la Cluj (12 februarie 2017) #continuăm #rezist

 

Sibiul rezistă. Sute de cetăţeni au protestat prin lectură în centrul oraşului

articol: Loredana Diacu

12 debruarie 2017

Cel mai mare duşman al unui guvern corupt este un popor educat“, scria pe una dintre pancartele afişate în aceste zile la protestele de la Guvern. Ilustrare vie a acestui panseu, sibienii au ieşit în centrul oraşului unde şi-au exprimat nemulţumirea faţă de Guvern citind.

Protest prin cultură la Sibiu – foto: Silvana Armat

Peste 300 de sibieni s-au “înarmat” duminică cu o carte şi au ieşit în Piaţa Mare pentru a protesta paşnic, prin cultură, faţă de tentativa Guvernului de a mutila prin OUG Codul Penal. Manifestanţii s-au aşezat în cerc, în zona statuii Gheorghe Lazăr şi au citit în linişte, la câţiva paşi de un banner mare cu textul “#rezist”. Acelaşi Rezist – devenit cuvântul de ordine al protestele din ultimele zile – putea fi citit şi pe banderolele şi autocolantele lipite de hainele protestatarilor, pe coli prinse de scaune şi pe pancarte.

cititi mai mult pe: epochtimes-romania.com