USR – Comunicat de presă (12 februarie 2017)

Uniunea Salvați România (USR) - foto: facebook.com

Uniunea Salvați România (USR)

foto si articol: facebook.com

12 februarie 2017

 

Parlamentarii USR, membri ai comisiilor de politică externă, protestează față de pozițiile exprimate de ambasadorul Federației Ruse

Considerăm că afirmațiile și comentariile făcute de Excelența Sa ambasadorul Federației Ruse la București, în interviul acordat publicației Adevărul, sunt neavenite.

Condamnăm tentativele ambasadorului Federației Ruse de a minimaliza și de a denatura semnificația celor mai mari proteste înregistrate după revoluția din 1989, prin care societatea românească a transmis un mesaj clar guvernului PSD/ ALDE, și anume că românii nu mai sunt dispuși să accepte actul de guvernare sub forma furtului generalizat.

Domnia Sa și-a exprimat speranța că ”societatea românească va fi suficient de matură să iasă din impasul creat de această problemă minoră de a declara sau nu o amnistie”.

Ambasadorul Federației Ruse, ne anunță că în țara sa ”au fost două momente când președintele Puțin a dezincriminat câteva fapte penale cu caracter minor. Au fost mai mult infracțiuni cu caracter economic”. Rusia de astăzi nu este din păcate și nu poate fi considerată, în niciun fel, un model de democrație. USR respinge o asemenea atitudine de girare a corupției și își reafirmă angajamentul ferm față de o Românie europeană, în care statul de drept funcționează, nimeni nu este mai presus de lege, iar actele de corupție sunt pedepsite.

Ambasadorul Kuzmin a exprimat de asemenea opinia că guvernul anterior al României nu a făcut nimic. Această afirmație este cel puțin o dovadă de lipsă acută de informare și suntem bucuroși să îi punem la dispoziție o copie după raportul de activitate al guvernului Dacian Cioloș. Intervențiile publice ale reprezentantului unui regim autocrat care îngrădește dreptul de expresie și dreptul la adunări publice, hărțuiește dizidenții și opoziția publică, vin în sprijinul unui guvern al României care și-a început abuziv mandatul, în defavoarea statului de drept.

USR militează pentru o Europă unită și puternică în fața agresiunilor regionale ale Federației Ruse și ne exprimăm solidaritatea cu opozanții și dizidenții supuși unor presiuni deosebite de către regimul de la Moscova. USR susține ferm angajamentele asumate de statul român față de integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. USR susține europenizarea Ucrainei prin reforme politice, economice și sociale. De asemenea, susținem de-oligarhizarea Republicii Moldova prin realizarea reformelor absolut necesare privind independența justiției, lupta anti-corupție, însănătoșirea sectorului bancar și investigarea fraudelor. Aceste state, ca și România, au nevoie de bună guvernare.

Dan Barna, vice-președinte, Comisia de Politică Externă, Camera Deputaților,

Matei Dobrovie, membru în Comisia de Politică Externă, Camera Deputaților,

Radu Mihail, membru în Comisia de Politică Externă, Senat

Cristian Ghinea, membru al Biroului Permanent, Camera Deputaților

articol preluat de pe: facebook.com