(Loredana Diacu) Protest București – Piața Victoriei (25 februarie 2017)

Protest Bucurețti (Piața Victoriei, februarie 2017) - foto: Mihut Savu

Protest București (Piața Victoriei, februarie 2017)

foto: Mihut Savu

 

Ziua 26. “Nu se poate merge mai departe cu minciună, necinste, dezinformare!”

articol: Loredana Diacu

25 februarie 2017

 

Pentru a 26-a zi consecutiv, cetăţenii vin în Piaţa Victoriei cerând demisia celor vinovaţi de adoptarea OUG 13 şi o reformare reală a clasei politice.

UPDATE. Ca în fiecare seară, în Piaţa Victoriei ora 21 a răsunat imnul iar telefoanele mobile au luminat în noapte. La finele imnului, protestatarii au început să scandeze Demisia, Demisia!, mesaj care, seară de seară le este trimis celor de la putere minute în şir.

* * *

UPDATE. Aproximativ 200 de persoane erau în Piaţa Victoriei în jurul orei 21, scandând “Zi de zi, aici vom fi!“.

* * *

Pentru a 26-a seară consecutiv, Piaţa Victoriei va răsuna din nou, de scandarea „Demisia!”, mesaj pe care protestatarii îl transmit, zi de zi, celor pe care-i consideră vinovaţi de încercarea de a mutila Codurile Penale în favoarea corupţilor.

Declanşat în noaptea de 31 ianuarie (şi precedat de proteste prin care guvernanţilor li se cerea să nu dea ordonanţa graţierii şi cea a dezincriminării infracţiunilor de serviciu) maratonul protestelor a cunoscut punctul culminant pe 6 februarie, când 600.000 de români au ieşit în stradă în întreaga ţară. În aceeaşi seară, premierul Grindeanu a anunţat abrogarea OUG 13 iar ulterior, pe 22 februarie, după un “ping-pong” ce a stârnit indignarea opiniei publice, Parlamentul a votat, finalmente, respingerea OUG 13 şi adoptarea OUG 14.

Deşi tehnic vorbind votul din Parlament a bătut ultimul cui în coşciugul OUG 13, protestatarii au continuat să revină seară de seară la Guvern, declaraţiile liderilor PSD şi acţiunile întreprinse de aleşii puterii în Parlament alimentându-le cetăţenilor temerile că, la primul moment de neatenţie, coaliţia la putere va prealua prevederile din acum defuncta ordonanţă şi le va transpune într-un proiect de lege care să-i scape pe corupţi.

Mai mult, oamenii vor ca Guvernul, pe care nu-l mai consideră credibil nici pe plan intern nici pe plan extern, să plece, ceea ce, pe de o parte, ar arăta că cei de la putere au înţeles mesajul Străzii şi recunosc că au greşit şi, pe de altă, ar face loc la masa puterii unor oameni corecţi.

Nu se poate merge mai departe cu minciună, necinste, dezinformare, trebuie să fie o societate deschisă şi democratică în adevăratul sens la cuvântului. Sunt convins că protestatarii vor învinge nu cei care stau acolo la Guvern”, declara ieri un protestatar.

Nu în ultimul rând, cetăţenii se declară jigniţi de declaraţiile lui Dragnea, Grindeanu şi Tăriceanu, care vorbesc de manipulări ale protestelor, multinaţionale etc. şi care una spun la Bruxelles şi alta acasă. De asemenea, mulţi consideră o sfidare că cei trei refuză să plece după ce 600.000 de oameni le-au cerut demisia.

Deşi au ieşit în stradă atâtea sute de mii de oameni ei continuă să îşi vadă de treburile lor, să ne ignore de parcă am fi noi nişte nimeni. (…) Îşi joacă şi ultima carte, stiu că mai devreme sau mai târziu o să ajungă la pârnaie şi spun pârnaie nu închisoare pentru că pe limba vagabonţilor numai aşa poţi să vorbeşti“, îşi exprima ieri o protestatară indignarea.

articol preluat de pe: epochtimes-romania.com

 

Piața Victoriei, ziua 25. #rezist
Photo credit: Mihuț Savu