Parlamentul Croaţiei îngheaţă, pe o perioadă de un an, cursul francului elveţian

franc-elvetian-CHF

ALINA VASIESCU – Bursa

Parlamentul croat a aprobat astăzi un amendament al guvernului care prevede îngheţarea cursului francului la 6,39 kuna, pentru următoarele 12 luni, în vederea protejării a celor circa 60.000 de persoane din această ţară cu credite în moneda elveţiană, relatează AFP. 

     După aprecierea monedei elveţiene din ultima săptămână, guvernul a propus un amendament la legea privind creditele de consum care fixează, pentru o perioadă de un an, cursul francului elveţian la 6,39 kuna (0,83 de euro). 

     Joi, premierul Zoran Milanovic a indicat că guvernul său examinează “posibilitatea de a converti aceste credite în kuna”, moneda naţională croată. 

     Banca naţională a Croaţiei a anunţat însă că o astfel de conversie în kuna a creditelor în franci elveţieni ar reduce cu 30% rezervele în devize ale ţării. 

     Imediat după decizia SNB de joia trecută de eliminare a plafonului franc/euro, moneda croată s-a depreciat cu circa 17% faţă de francul elveţian. O asociaţie locală care îi reprezintă pe cei care au contractat credite în franci elveţieni, Franak, a avertizat în privinţa unei “catastrofe” a debitorilor. 

     În Croaţia, creditele în franci elveţieni se cifrează la 23,7 miliarde de kuna (3,9 miliarde de euro), potrivit Băncii Naţionale.
     (E.D)

articol preluat de pe http://www.bursa.ro/

foto fanatik.ro