ORAŞUL în care dispar maşinile! SOLUŢIILE pentru transport fără aglomeraţie şi poluare!

d1dd31b3250da1f07252e221b0092e3f

Maşinile sunt pe cale de dispariţie! Cel puţin, în marile oraşe, care încearcă să scape definitiv de ele!

Helsinki e oraşul care a făcut cel mai mare progres până acum, scrie Guardian. Finlandezii vor să interzică maşinile în oraş în următorii 10 ani şi au demarat deja un proiect de înlocuire a acestora.

Maşinile nu vor fi interzise, dar vor deveni inutile. Asta nu înseamnă că locuitorii oraşului vor fi obligaţi să meargă pe jos sau să treacă la bicicletă, deşi sunt încurajaţi în acest sens.

Se studiază posibilitatea unui program perfect de transport în comun, care să coste la fel că transportul cu maşină personal, să fie la fel de comod, eficient, şi, cel mai important, să nu polueze. Aşa ar deveni mult mai relevante maşinile electrice, care în acest moment sunt ocolite de cumpărătorii auto din cauza preţului mare de achiziţie şi a autonomiei scăzute a bateriei.

În Helsinki s-a introdus un program de minibus-uri, în care locuitorii oraşului dau comandă prin intermediul unei aplicaţii de telefon care calculează ruta cea mai eficientă pentru destinaţie şi preţul. Momentan asemenea metodă e mai scumpă decât o călătorie cu autobuzul clasic în oraş, însă finlandezii cred că preţul ar urmă să scadă dacă modalitatea ar fi folsita la scadă largă.

Sunt primii paşi, dar destul de importanţi în acest sens. Companii de taxi că Hailo sau Uber, care revoluţionează deja industria taxiului, iar metodele lor sunt deja studiate de administraţii locale, care vor să implementeze filosofia pentru tot transportul public.

Există deja şi programe de împărţit maşini. În Grenoble, Franţa, oraş recunoscut pentru progresele tehnologice, Toyota cercetează un program de maşini publice, 100% electrice, de care oamenii se folosesc prin intermediul unei aplicaţii. Ei plasează comandă, anunţă că timp vor folosi maşină şi plătesc. Apoi merg la locul de ridicare al maşinii, o folosesc şi o aduc înapoi. Toyota vrea să introducă acest sistem în marile oraşe ale lumii, după terminarea studiilor din Grenoble.

articol preluat de pe http://ziarulnational.md/