ONU: Numărul persoanelor strămutate a ajuns la 38 de milioane, un record în domeniu

imageResize3-586x319

foto si articol – independent.md

Violențele și conflictele din lume au determinat 38 de milioane de persoane să-și părăsească locuințele și să se adăpostească în alte locuri din propriile țări, relevă un raport publicat miercuri, la Geneva.

„Pentru prima dată în peste un deceniu, Europa a înregistrat o strămutare masivă, cauzată de războiul din Ucraina, unde 646.500 de oameni și-au părăsit căminele în 2014”, relevă documentul publicat de Centrul de monitorizare a persoanelor strămutate (IDMC) din cadrul Consiliului norvegian pentru refugiați.

Raportul arată că anul trecut în fiecare zi 30.000 de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și să se stabilească în alte locuri, mai sigure, din propriile țări.

„Este vorba de cele mai proaste cifre referitoare la persoanele nevoite să se deplaseze pe parcursul unei generații, ceea ce demonstrează că protejarea civililor nevinovați a eșuat complet”, a declarat Jan Egeland, secretar general al Consiliului norvegian pentru refugiați.

Raportul mai menționează că în 2014 existau persoane strămutate de cel puțin 10 ani în aproape 90% din cele 60 de țări și teritorii monitorizate de IDMC.

articol preluat de pe http://independent.md