EXPO MILANO 2015 ONU participă lansând o provocare: ‘Eradicarea foametei. Uniți pentru o lume sustenabilă”
Foto: (c) Expo2015.org
Articol: AGERPRES/(autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)
Organizația Națiunilor Unite (ONU) participă la Expoziția Universală 2015 de la Milano, lansând o provocare – ‘Eradicarea foametei. Uniți pentru o lume sustenabilă”, în spiritul temei manifestării expoziționale, care este “Hrănirea planetei, energie pentru viață”.
Unită, populația actuală poate construi o lume mai bună, în care fiecare să beneficieze de alimentație suficientă, sigură și hrănitoare și duce o viață productivă, sănătoasă, fără să compromită resursele generațiilor viitoare. Acest concept este rezumat în sintagma “Zero Hunger Challenge” (Provocare foamete zero) lansată de secretarul general al Națiunilor Unite în 2012 și pe care ONU o susține la Expoziția de la Milano, ce se va deschide la 1 mai, conform site-ului oficial al manifestării, expo2015.org.
Organizația consacrată menținerii păcii și securității în lume, dezvoltării relațiilor pașnice între națiuni, promovării progresului social, îmbunătățirii condițiilor de viață și apărării drepturilor omului dorește să arate astfel că se poate pune capăt foametei din lume și că acest obiectiv poate fi atins dacă toți vor lucra împreună. Fiecare va fi astfel parte a unei soluții generale.
Provocarea de eradicare a foametei se bazează pe cinci principii: acces la o alimentație adecvată tot anul, niciun copil sub doi ani să nu sufere de întârziere în creștere, toate sistemele agroalimentare să fie durabile, 100% creștere a productivității și a veniturilor micilor exploatații și pierdere zero la produsele alimentare.
Alături de cele cinci principii, implicarea femeilor în roluri de răspundere și paritatea sexelor sunt puncte cheie ale prezenței ONU la Expo Milano 2015. În multe țări, femeile duc greul în sectorul agricol și în sistemul alimentar, reprezentând cea mai mare parte a forței de muncă din sectorul primar. Ele joacă un rol cheie în garantarea securității alimentare a familiei: când femeile suferă de foame și de malnutriție, și copiii lor suferă. Circa 19 milioane de copii se nasc anual cu o greutate sub cea normală din cauza alimentației inadecvate a mamelor înainte de sarcină. Aproape 60% din persoanele care suferă de foame cronică în lume sunt femei, cauza fiind lipsa unui acces egalitar la resurse, formarea profesională și realizarea de venituri deficitare și rolul lor mic în procesele decizionale.
“Provocarea” nu este concepută ca un program sau ca un plan, ci ca invitație la acțiune, eradicarea foametei în lume fiind un obiectiv care privește toată omenirea. O persoană din nouă se culcă în prezent fără să fi mâncat cât îi trebuie și printre acestea se află 160 de milioane de copii cu întârzieri în creștere, care nu vor fi niciodată egali cu cei care au beneficiat de o alimentație corectă în perioada esențială a primelor o mie de zile de viață.
Ținând seama de apropierea temei Expoziției Universale de mandatul ONU, Națiunile Unite au fost desemnate ‘participant internațional fundamental’ la eveniment. Pentru prima oară de la începutul organizării expozițiilor universale, ONU nu va avea un simplu pavilion, ci o implicare orizontală, fiind prezentă în numeroase spații răspândite pe tot situl. Locul principal pentru Națiunile Unite este Pavilionul Zero, la intrarea în expoziție.
cititi mai mult pe http://www.agerpres.ro/