Negustor de fructe, pericol pentru siguranța națională

Mediafax_Foto-Octav_Ganea

Peste 70 la sută din importurile de fructe și legume din România au fost controlate în ultimii zece ani de afaceriștii turci din provincia Hatay. Foto: Octav Ganea / Mediafax Foto
articol – riseproject.ro

În ultimii trei ani, turcul Cem Berger, 39 de ani, a fost căutat de lichidatori, anchetat de procurori și monitorizat de serviciile de informații. Și-a lichidat pe rând firmele pe care le-a patronat, rămânând doar administratorul unei afaceri deținute de un conațional de-al său, întemnițat pentru tentativă de omor și pentru evaziune fiscală. Ambii provin din regiunea turcă Hatay, situată la granița cu Siria. Turcii din această provincie au dominat în ultimii zece ani piața de legume și fructe din România.

DOSAR SECRET. Cem Berger a locuit la București, în ultimele două decenii, în baza unui permis de ședere temporară. Apoi, el a cerut însă să rămână permanent aici. Fără succes. Solicitarea i-a fost respinsă toamna trecută din cauza unui raport al SRI, care l-a catalogat drept un “pericol pentru ordinea publică și siguranța națională.” Datele strânse de SRI nu au fost dezvăluite nici publicului, nici avocaților, fiind clasificate ca strict secrete. Informațiile au fost consultate doar de judecătorii care au analizat cazul și i-au respins cererea, pe 29 octombrie 2014. I s-a permis, totuși, să rămână temporar în România.

Cem Berger ne-a declarat că nu știa de raportul SRI: „Este adevărat că am făcut o cerere pentru domiciliul permanent. Am considerat că îndeplinesc toate condițiile. Sunt de mulți ani aici, sunt căsătorit cu o româncă, am doi copii botezați aici. Dumneavoastră nu ați fi făcut la fel dacă erați în locul meu? Nu știam de raportul SRI, știam doar că mi s-a respins și am așteptat împreună cu doamna avocat să treacă termenul ca să mai pot face o cerere. Lucru pe care îl voi face cu siguranță. O să fac din nou demersuri pentru că eu consider că merit”.

RISE Project a analizat trecutul afaceristului pe care procurorii îl acuză că a dezvoltat o amplă rețea de evaziune fiscală la marginea Capitalei, folosindu-se de interpuși din Macedonia și din România.

ACUZAT DE FRAUDE. Cem Berger mai este cercetat de aproape trei ani pentru 11 infracțiuni de evaziune fiscală. Investigațiile împotriva lui au fost începute de procurorii din Ilfov, care au cerut și arestarea turcului în 2012. Ulterior, cazul său a fost preluat de DNA.

Procurorii l-au pus sub acuzare pentru firmele fantomă pe care le-ar fi coordonat prin interpuși. Anchetatorii susțin că, la percheziții, au găsit documentele contabile și actele de înfiinţare ale unor companii implicate într-o rețea de fraude fiscale: „Toate societăţile fantomă erau înfiinţate de cetăţeni macedonieni care veneau în ţară doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru întocmirea actelor de înfiinţare şi pentru a efectua două, trei achiziţii. Apoi, macedonienii plecau din România, ca să nu poată fi trași la răspundere”.

Procurorii au calculat, în primă fază, că afaceristul turc a provocat României o pagubă de aproximativ 15, 5 milioane de lei, adică peste 3,5 milioane de euro.

cititi mai mult pe http://www.riseproject.ro/negustor-de-fructe-pericol-pentru-siguranta-nationala/