Mărieș: Decizia CEDO ne dă prilejul să deschidem o nouă acțiune în dosarul mineriadelor

imageResize (1)

Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de miercuri, care a condamnat statul român în spețe legate de evenimentele din iunie 1990, oferă prilejul redeschiderii unei noi acțiuni la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul mineriadelor, susține președintele Asociației 21 decembrie 1989, Doru Mărieș.
El a atras atenția miercuri, într-o conferință de presă, că, potrivit noului Cod penal, dosarele de acest tip trebuie să fie cercetate de parchetele militare. În paralel cu aceasta, există însă decizia Curții Constituționale, care spune că aceste dosare trebuie lucrate de civili, a arătat el.

“Avem două decizii. (…) În această situație, ne-am adresat Avocatului Poporului, căruia i-am cerut să demareze o acțiune ori la Înalta Curte de Casație și Justiție, ori la Curtea Constituțională, pentru a regla și a ști odată pentru totdeauna unde și cine instrumentează aceste dosare. Toate guvernele din 1990 încoace sunt vinovate pentru nelucrarea în dosar. (…) Sigur, o să spuneți că domnul Nițu nu are niciun interes. Nici doamna Kovesi nu a avut”, a afirmat Doru Mărieș.

Președintele Asociației “21 decembrie 1989″ a criticat decizia CCR din iulie 2007, conform căreia dosarele au fost luate de la Parchetul Militar și transmise la parchetele civile, “oprind astfel lucrarea în aceste dosare”.

“Ele au ajuns la procurorul Sutiman, el i-a scos de sub urmărire pe toți cei implicați în evenimente și, mai mult de atât, a închis dosarul mineriadei. Sigur că am atacat la ÎCCJ decizia procurorilor și, din păcate, Înalta Curte a procedat la fel”, a adăugat Mărieș.

Acesta a subliniat că, în urmă cu mai bine de un an, președintele Traian Băsescu “i-a trasat” procurorului general Tiberiu Nițu, atunci când l-a numit în funcție, sarcina de a soluționa dosarele Revoluției Române.

“A trecut un an și câteva luni și nu avem niciun răspuns. Imaginați-vă că această decizie (a CEDO în cazul mineriadei — n.r.) nu ar fi existat. Dosarul mineriadei rămânea închis pentru totdeauna”, a spus Mărieș.

El a arătat că acest caz, a cărei soluționare este așteptată de victimele mineriadelor de 25 de ani, a început acum șapte ani, printr-o plângere a Asociației “21 decembrie 1989″, în absența vreunei reacții a Asociației Victimelor Mineriadelor.

“Asociația a depus o singură plângere la CEDO, în urmă cu șapte ani, care se referea la perioada 14 decembrie 1989 — 18 iunie 1990. (…) Dintr-o singură plângere la CEDO, atunci când asociația s-a decis să facă un protest în fața CEDO și când am avut primul contact de demnitari de acolo, am aflat că avem de fapt două plângeri. Prima era Asociația “21 decembrie 1989″ și Mărieș contra României I — era vorba despre Dosarul Revoluției, iar cea de-a doua, cea de astăzi, Asociația 21 decembrie 1989 și Mărieș contra României II’, respectiv Dosarul Mineriadei. (…) CEDO a binevoit să conexeze dosarele ulterioare sau noi să fim conexați la dosarele ulterioare, este doar o chestiune de procedură. În data de 29 aprilie 2007, în urma unui al doilea protest la CEDO, am obținut judecarea cu prioritate a acestor două dosare. Cu toată prioritatea, a durat șapte ani”, a detaliat Doru Mărieș, adăugând că peste jumătate dintre membrii asociației au fost reținuți, bătuți, maltratați în perioada mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Acesta a menționat că prima copie a dosarului mineriadelor a fost obținută de asociație în urma a două proteste de tip greva foamei pentru dosarele Revoluției, iar în primăvara anului 2010 avocații au început să trimită materiale concludente pentru CEDO. “Astăzi avem pronunțarea publică pe care Marea Cameră a Curții ne-a transmis-o”, a adăugat Mărieș.

La conferința de presă au mai fost prezenți avocații Antonie Popescu și Ionuț Matei, semnatarii plângerii către CEDO, precum și reprezentanții legali ai acestora.

CEDO a decis miercuri că statul român trebuie să îi plătească 30.000 de euro Ancăi Mocanu și 15.000 de euro lui Marin Stoica cu titlul de despăgubiri morale în cauza “Mocanu și alții împotriva României”.

De asemenea, statul român va trebui să le plătească 2.200 de euro lui Mocanu și Asociației “21 decembrie 1989′ și 9.868 de euro lui Marin Stoica pentru cheltuieli de judecată, potrivit unei decizii a Marii Camere publicate miercuri de instanța europeană.

Cazul vizează ancheta și durata procedurii ce au urmat represiunii violente a manifestațiilor care s-au desfășurat la București în iunie 1990 împotriva regimului aflat la putere atunci, se menționează în decizia CEDO. În timpul represiunii, soțul Ancăi Mocanu a fost împușcat mortal iar Marin Stoica a fost reținut și maltratat de polițiști, se mai menționează în textul citat.
Foto: (c) Angelo BREZOIANU / AGERPRES ARHIVĂ
AGERPRES/(A, AS — autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin)
articol preluat de pe http://www.agerpres.ro