Măcel în China – autorităţille confiscă pământ, cinci poliţişti incendiaţi
Pe 14 octombrie, o echipă a poliţiei chineze a mers în satul Fuyou din sud-vestul provinciei Yunnan a Chinei pentru a rezolva o revoltă iscată de o dispută pentru pământ. Dar localnicii au decis să riposteze şi, în urma confruntărilor, cinci atacatori capturaţi – poliţie sau huligani angajaţi de stat – au fost capturaţi şi executaţi prin incendiere. Conflictul s-a mai soldat cu două decese printre localnici şi alte 18 persoane rănite.
Cinci dintre membrii forţelor trimise să ocupe pământul sătenilor, au fost capturaţi şi dezechipaţi de echipamentul anti-revoltă. Apoi au fost scoşi în stradă, unde li s-a dat foc.
Localnicii susţin că printre forţele de ordine se aflau şi tâlhari locali plătiţi să participe la intervenţie de partea autorităţilor comuniste.
Potrivit unui comunicat publicat pe 15 octombrie de guvernul din Kunming, capitala provinciei Yunnan, care administrează Fuyou, conflictul a fost declanşat de construcţia unui centru de logistică.
În jurul orei 2 dimineaţa, pe 14 octombrie, sute de bărbaţi în uniforme, purtând căşti şi scuturi anti-revoltă pe care scria ”Poliţia” au invadat satul Fuyou şi au început să păzească terenul disputat în vederea începerii construcţiilor. Aproximativ 1.000 de localnici furioşi au ieşit să-i întâmpine.
Conflictul a durat aproximativ o oră. Poliţiştii erau dotaţi cu cuţite, bare de metal şi petarde de gaz lacrimogen, pe care le-au folosit împotriva sătenilor înarmaţi cu pietre şi unelte de grădinărit. Bilanţul, estimat de presă, s-a ridicat la opt decese – şase oameni ai forţelor “de ordine” şi doi localnici – şi 18 răniţi.
Nicio descriere detaliată privind natura deceselor nu a fost precizată în raportul oficial, dar pozele de la faţa locului au arătat că unii dintre bărbaţi au fost luaţi prizonieri de către localnici iar echipamentul le-a fost confiscat.
Din pozele publicate reiese că persoanele captive au fost duse pe drumul local, udate cu benzină şi apoi incendiate.
Rapoartele oficiale ale presei controlate de Partidul Comunist Chinez au transmis că incidentul a fost un conflict între muncitorii din construcţii şi rezidenţii localnici.
După ce Deng Xiaoping a declarat că “a fi bogat este glorios”, Partidul Comunist Chinez este condus din anii ’90 de oligarhi, care câştigă enorm din exproprieri şi exploatarea la sânge a muncitorilor şi ţăranilor, menţinând, însă, teroarea instaurată de comunişti pentru a asigura controlul populaţiei şi a înnăbuşi orice urmă de dizidenţă.
Sătenii suspectează că “forţele de ordine” sunt huligani plătiţi de autorităţi, după o metodă extrem de uzitată din China atunci când se încearcă reprimarea protestelor.
Li, un localnic din Fuyou care a asistat la confruntări, a descris haosul şi teroarea de la faţa locului.
”Au început să-i atace pe săteni, lovind pe oricine vedeau. Imediat cum un sătean ajungea în mâinile lor, îl băteau atât de tare de parcă vroiau să-l omoare”, a declarat el pentru Epoch Times. ”Doi dintre săteni au fost omorâţi în bătaie cu bare de metal de către aceştia”.
Unul dintre sătenii ucişi a fost lovit de o ţeavă de fier, care i-a pătruns prin faţă, a adăugat Li.
Ziarul Beijing Times a intervievat un sătean prezent la eveniment care a oferit o descriere similară a confruntărilor.
Li afirma că poliţia s-a retras după moartea celor cinci. Totuşi, circumstanţele exacte ale deceselor sunt neclare. Fotografiile luate de săteni îi arată pe prizonieri legaţi la sol pe stradă având lângă ei sticle cu un lichid galben, cel mai probabil benzină.
Fotografiile ulterioare arată corpurile arse ale bărbaţilor. Pe internet, s-a speculat că aceştia au fost mai degrabă executaţi de săteni.
Un raport oficial notează că oficialii guvernamentali locali au vizitat locul confruntărilor oferind ajutor persoanelor rănite. Sătenii locali au afirmat că n-au văzut niciun oficial care să viziteze satul sau care să aibă grijă de răniţi.
Disputa pentru pământ a început cu trei ani în urmă, odată cu deschiderea unui centru de logistică în valoare de 8 miliarde de yuani (aproximativ 1,3 miliard de dolari) şi care ocupă o suprafaţă de 2.300 de hectare de teren. Sătenii sunt nemulţumiţi de cei 43.000 de yuani de persoană (aproximativ 7.000 de dolari) pe care i-au primit drept compensaţie în schimbul pământului.
De la începutul disputei, au mai avut loc şi alte confruntări între săteni şi compania de construcţii care va ridica centrul de logistică. Lucrările au fost suspendate timp de un an iar reluarea acestora a declanşat ultimul incident.
Unul dintre localnici a declarat pentru Epoch Times că sătenii sunt pregătiţi să-şi dea viaţa pentru pământul lor.
”Ne vom apăra drepturile şi interesele şi ne vom proteja pământul natal. Nu plecăm. Dacă vin din nou, vom lupta până la sfârşit”.
articol preluat de pe http://epochtimes-romania.com/