foto si video – Mii de oameni la Moscova și Sankt Petersburg, în memoria lui Boris Nemțov

media_142522082914347700

foto: realitatea.md

articol: independent.md

Zeci de mii de oameni manifestă la această oră în capitala Rusiei, Moscova, în memoria opozantului rus Boris Nemțov, asasinat vineri seară în apropierea Kremlinului.

Inițial se programa o manifestație de protest, în susținerea deputatei ruse Nadia Savcenko, deținută într-o pușcărie rusească. Printre organizatorii protestului era și Nemțov. După asasinarea acestuia, manifestanții au decis să transforme evenimentul într-un marș de comemorare.

„Eroii nu mor”, este sloganul principal al manifestației, făcând referire directă la Nemțov, care s-a remarcat drept un apărător al drepturilor fiecărui cetățean rus, dar și al statelor agresate militar de către Moscova, cel mai grăitor exemplu în acest sens fiind cel al Ucrainei.

nem_glavnaya

„A murit pentru viitorul Rusiei”, „A luptat pentru noi”, „A luptat pentru libertatea noastră”, sunt alte slogane care domină această manifestație.

Pe de altă parte, câteva mii de polițiști au fost mobilizați în toată Moscova, în special în apropierea Kremlinului, de teama unor proteste violente.

Și în alte orașe mari ale Rusiei se manifestă în memoria opozantului lui Putin, un marș important având loc la Sankt Peterburg, cu participarea a câteva mii de persoane.

articol preluat de pe http://independent.md/

Mii de persoane au ieșit pe străzile din Moscova pentru a-i aduce un omagiu opozantului rus Boris Nemțov
realitatea.md

Cel puțin 10.000 de persoane participă astăzi, în centrul Moscovei, la un marș în memoria opozantului și fostului vicepremier rus Boris Nemțov, împușcat vineri seara în apropiere de Kremlin.

Miile de ruși au ieșit pe străzile Moscovei cu pancarte în mâini pe care scrie: ”Eroii nu mor niciodată!”, ”Boris Nemțov a murit pentru viitorul Rusiei” sau ”Nemțov s-a zbătut pentru o Rusie liberă. Și pe străzile din Sankt Petersburg au ieșit la marș cel puțin 2.500 de persoane, pentru a-i aduce un omagiu opozantului rus, potrivit TVRain.

Organizatorii marșului, printre care și Nemțov, planificaseră inițial să protesteze duminică împotriva politicilor președintelui Vladimir Putin. Ei au fost de acord să mute manifestația într-o suburbie a Moscovei după ce administrația orașului nu a permis ca protestul să aibă loc în centru. După uciderea lui Nemțov, autoritățile au permis ca marșul să aibă loc în centrul orașului.

Nemțov, care a deținut funcția de vicepremier rus la sfârșitul anilor 1990 și a fost un critic fervent al lui Vladimir Putin din 2000 și este primul politician proeminent care a fost asasinat în Rusia post-sovietică.

Președintele Vladimir Putin a declarat sâmbătă, a doua zi după asasinarea opozantului Boris Nemțov, că “se va face totul pentru ca aceia care au plănuit asasinatul și executanții acestei crime lașe și cinice să primească pedeapsa pe care o merită”. Premierul rus Dmitri Medvedev a trimis și el condoleanțe familiei lui Boris Nemțov, declarându-se “bulversat de această crimă brutală și cinică”.

articol preluat de pe http://www.realitatea.md/