La ordinea zilei – 18 august 2020

Situația din România - 18 august, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

foto preluat de pe www.facebook.com
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 18 august

Ortodoxe – Sf. Mc. Flor şi Lavru

Greco-catolice – Sf. m. Flor şi Laur

Romano-catolice – Fer. Paula Montaldi, fc.

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut marți, 18 august a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

Bună ziua!

Am avut astăzi o întâlnire cu Prim-ministrul Orban și câțiva miniștri implicați în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Este planul pe care îl pregătim pentru a atrage fondurile europene negociate acum câteva săptămâni, necesare pentru redresarea economiei.

Guvernul lucrează în prezent la identificarea proiectelor care vor fi incluse în acest program și, foarte important, este în dialog permanent cu Comisia Europeană pentru ca toate proiectele propuse în final să fie eligibile, adică să poată fi finanțate din aceste fonduri.

De partea noastră, este nevoie de o serie destul de lungă de acte normative, care sunt necesare – și aici pregătirile sunt foarte avansate și Guvernul urmează să le adopte – pentru a fi în situația să aplicăm efectiv pentru acești bani.
cititi mai mult pe www.presidency.ro

 

Hunedoara: Protest spontan la termocentrala Mintia; schimbul întâi a rămas la poartă

Peste 140 de salariaţi ai termocentralei Mintia au declanşat marţi dimineaţa un protest spontan şi au refuzat să intre la lucru, solicitând un program de salvare a producătorului de energie electrică, dar şi plata unor drepturi băneşti ce sunt întârziate de cinci luni.

Schimbul de dimineaţă a rămas la poartă. Solicităm un program de salvare a termocentralei sau, în lipsa lui, unul de închidere prin care să se acorde plăţi compensatorii în sumă de 90.000 de lei şi venituri de completare pentru o perioadă de doi ani de zile“, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului “Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Caraş-Severin: Incendiu la sediul Palatului Administrativ din Reşiţa – Pompierii au reuşit să stingă incendiul

Incendiul care a izbucnit marţi seara în podul clădirii Palatului Administrativ din Reşiţa a fost lichidat, la faţa locului rămânând, peste noapte, un echipaj al pompierilor militari care va supraveghea zona.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Proiect pentru modificarea Legii RCA, în consultare publică pentru 10 zile

Ministerul Finanţelor Publice supune consultării publice, începând de miercuri, un Proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, una dintre modificări vizând asiguratul cu risc ridicat.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 18 august, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 18 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 72.208 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
33.135 pacienți au fost declarați vindecați și 8.316 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.014 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 715 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 3.074 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 17.08.2020 (10:00) – 18.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 45 de decese (31 bărbați și 14 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.118. Dintre acestea, 479 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.542.094 de teste. Dintre acestea 21.289 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.290 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 7.999 la cerere.

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.918 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 338 au fost declarați vindecați.

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 17 august 2020, au fost raportate 1.924.569 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 318.484 (+2.117) 41.366 (+8) 1.490 (+4)
Spania 342.813 – 28.617 – 150.376 -
Italia 253.915 (+477) 35.396 (+4) 203.968 (+182)
Franţa 218.536 (+3.015) 30.410 (+1) 84.214 (+221)
Germania 224.014 (+561) 9.232 (+1) 202.249 (+1.062)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 17 AUGUST 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

21.689.832 (+217.262) 770.273 (+4.193) 13.889.814 (+212.945)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 16– 17 august 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

O persoană din California, diagnosticată cu ciumă

Un rezident al oraşului South Lake Tahoe, din California, a fost testat pozitiv pentru ciumă – o boală extrem de contagioasă, supranumită ”moartea neagră” în Evul Mediu -, primul caz apărut în ultimii cinci ani în acest stat, au anunţat marţi oficiali din domeniul sanitar, potrivit Reuters. Autorităţile sanitare din comitatul El Dorado au precizat într-un comunicat că probabil persoana a fost înţepată de un purice infectat fie în timp ce-şi plimba câinele în regiunea Tahoe Keys, fie de-a lungul Truckee River Corridor, în partea est-centrală a Californiei. Ancheta epidemiologică este încă în desfăşurare. În South Lake Tahoe au fost instalate panouri care avertizează asupra prezenţei ciumei şi comunică măsurile pentru prevenirea expunerii, au precizat aceştia. Ciuma – care se poate manifesta în trei tipuri inclusiv bubonică – este o boală foarte contagioasă şi deseori mortală provocată de bacterii transmise de rozătoare. Poate fi tratată în mod eficient cu ajutorul antibioticelor dacă este depistată la timp, au precizat autorităţile sanitare din El Dorado.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Mali: Preşedintele şi prim-ministrul ţării, arestaţi de militarii care au declanşat rebeliunea

Preşedintele malian Ibrahim Boubacar Keita şi premierul Boubou Cissé au fost arestaţi marţi după-amiază de militarii care s-au revoltat, a declarat unul dintre liderii rebeliunii, în timp ce soldaţii au fraternizat cu manifestanţii care cer de luni de zile plecarea şefului statului, relatează AFP. “Putem să vă spunem că preşedintele şi prim-ministrul sunt sub controlul nostru. I-am arestat în reşedinţele lor”, a declarat pentru France Presse unul dintre liderii rebeliunii, sub acoperirea anonimatului. Potrivit unui alt militar din tabăra soldaţilor revoltaţi, cei doi politicieni sunt “într-un blindat în drum spre Kati”, unde se află unitatea Soundiata Keita, la circa 15 km de Bamako, punct de plecare al rebeliunii la începutul zilei. Militarii revoltaţi au preluat întâi controlul unităţii şi al străzilor adiacente, apoi s-au deplasat în convoi spre centrul capitalei, potrivit unui corespondent al AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

A zecea zi de proteste în Belarus: Opozanta Svetlana Tihanovskaia denunţă un ‘sistem putred’

Susţinătorii opoziţiei din Belarus s-au reunit marţi în faţa Centrului de detenţie din Minsk unde se află încarcerat soţul Svetlanei Tihanovskaia, candidata opoziţiei la recentele alegeri prezidenţiale, care a denunţat un ‘sistem corupt’, în cea de-a zecea zi a protestelor în Belarus, după contestatul scrutin din 9 august, informează France Presse. Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în faţa Centrului de detenţie nr.1 din Minsk pentru a-i transmite ‘La Mulţi Ani’ lui Serghei Tihanovski, soţul Svetlanei Tihanovskaia, care a împlinit marţi 42 de ani şi care din 29 mai este încarcerat pentru acuzaţii de ‘tulburare a ordinii publice’. Cu buchete de flori şi baloane, protestatarii au cerut eliberarea lui.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Lukaşenko: Trupele belaruse, plasate în stare de alertă maximă la frontiera de vest

 

Criza din Belarus, discutată în Consiliul de Securitate al ONU la cererea Estoniei şi a SUA

Consiliul de Securitate al ONU a făcut apel marţi la luarea tuturor măsurilor pentru limitarea escaladării crizei în Belarus, cu prilejul unei discuţii consacrate realegerii contestate a lui Aleksandr Lukaşenko şi manifestaţiilor împotriva puterii, relatează AFP. Acest dialog a fost solicitat de Estonia şi SUA.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: Mii de argentinieni manifestează împotriva izolării

Mii de argentinieni au manifestat luni la Buenos Aires şi în alte oraşe împotriva izolării impuse de guvern pentru a lupta împotriva coronavirusului, într-un moment când Argentina se confruntă cu o creştere puternică a contaminărilor, informează marţi France Presse.

Manifestaţia de la Buenos Aires, convocată pe reţelele sociale şi susţinută de opoziţia faţă de preşedintele Alberto Fernandez, a avut loc după ce guvernul a anunţat vineri prelungirea până pe 30 august a măsurilor de izolare în zona metropolitană a capitalei, care reprezintă 90% din cazurile înregistrate în Argentina.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SUA: Un raport al Senatului atribuie WikiLeaks un rol-cheie deliberat în efortul Rusiei de a influenţa alegerile în 2016

WikiLeaks a jucat un rol-cheie în efortul Rusiei de a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA în 2016 în favoarea lui Donald Trump şi, cel mai probabil, a ştiut că ajută serviciile de informaţii ale Moscovei, susţine un raport al Comisiei pentru Serviciile de Informaţii a Senatului american, transmite marţi Reuters. Potrivit raportului, fostul şef al campaniei lui Trump, Paul Manafort, a colaborat cu ruşii, inclusiv cu oligarhul Oleg Deripaska, înaintea, în timpul şi după scrutinul din 2016 în care miliardarul republican s-a confruntat cu democrata Hillary Clinton.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Seism de magnitudine 6,7 în Filipine

Un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs marţi în centrul Filipinelor, provocând moartea a cel puţin o persoană, rănirea altora şi avariind clădiri şi drumuri, relatează AFP şi dpa. Cutremurul s-a produs la ora locală 08:03 (00:03 GMT), la 68 de kilometri de oraşul Masbate, în regiunea Insulelor Visayas, şi la 10 kilometri adâncime, a precizat Centrul american de geologie USGS.

Majoritatea pagubelor s-au înregistrat în Cataingan, un oraş din provincia Masbate, situat la circa 430 de kilometri sud de Manila, unde a fost localizat epicentrul, potrivit Institutului filipinez de Vulcanologie şi Seismologie (PHIVOLCS).

Un pensionar, fost colonel de poliţie, şi-a pierdut viaţa când locuinţa sa cu trei etaje s-a prăbuşit, îngropându-l sub moloz, a precizat poliţia. Cel puţin alţi cinci rezidenţi din Cataingan au fost răniţi, a afirmat Rino Revalo, administratorul provinciei Masbate. Spitalul public, piaţa publică, un amfiteatru în care sunt trataţi bolnavi de COVID-19 şi portul au suferit pagube importante.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Filipine – Vulcanul Taal a expulzat o coloană de vapori de 20 de metri înălţime

Vulcanul Taal din Filipine, situat la aproximativ 80 de kilometri de capitala Manila, a expulzat o ”emisie slabă de vapori” la aproximativ 20 de metri înălţime în ultimele 24 de ore, a informat marţi Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din această ţară (PHIVOLCS), citat de agenţia EFE.

Taal, unul dintre cei mai mici vulcani activi din lume, a intrat în fază de erupţie în ianuarie, ceea ce a condus la evacuarea a sute de mii de locuitori din apropiere. Alerta a fost ridicată în decursul a câteva săptămâni până la nivelul 4 (din 5) din cauza riscului unei ”erupţii explozive”. Din martie, alerta se menţine la nivelul 1, ceea ce înseamnă că ”pot apărea explozii freatice bruşte, determinate de aburi sau de cutremure (şi) căderi de cenuşă sau acumulări de gaze vulcanice”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

În zona arctică, banchiza se topeşte mai rapid decât se estimase

În zona arctică, banchiza se topeşte mai rapid decât prezic modelele climatice actuale, au avertizat marţi cercetători de la Universitatea din Copenhaga, informează AFP. ”Analizele noastre referitoare la condiţiile din Oceanul Arctic arată că am subestimat în mod evident rata de creştere a temperaturii din atmosferă la cel mai apropiat de nivelul mării, care a determinat în cele din urmă topirea banchizei mai rapid decât prevăzusem”, a explicat Jens Hesselbjerg Christensen, profesor de climatologie, într-un comunicat al Universităţii.

Potrivit autorilor studiului publicat la sfârşitul lunii iulie în revista Nature, creşterea excepţională a temperaturii observată în prezent în Arctica nu are drept precedent decât o creştere similară din perioada ultimei ere glaciare. În acea epocă, temperaturile la suprafaţa calotei glaciare a Groenlandei au crescut de mai multe ori, între 10 şi 12 grade, pe o perioadă de 40 până la 100 de ani.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ştirile zilei – 18 august 2020

Revista Presei din 18 august

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 18 august în Istorie