La ordinea zilei – 13 august 2020

Belarus: Tot mai multe lanţuri umane se formează la Minsk împotriva reprimării protestelor (13 august 2020) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Belarus: Tot mai multe lanţuri umane se formează la Minsk împotriva reprimării protestelor (13 august 2020)

foto si articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 13 august

Ortodoxe – Odovania praznicului Schimbării la Față a Domnului; Mutarea moaștelor Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Cuv. Dorotei și Dositei

Greco-catolice – Aducerea moaştelor Sf. Maxim Mărturisitorul la Constantinopol

Romano-catolice – Ss. Ponţian, pp. m. şi Hipolit, pr. m.; Ioan Berchmans, student

 

Ziua internaţională a stângacilor (13 august)

Ziua internaţională a stângacilor se celebrează anual la 13 august. Marcarea acestei zile are în vedere sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultăţile şi frustrările cu care stângacii se confruntă în viaţa de zi cu zi.

În anul 1990 s-a constituit Clubul Stângacilor (“Left-Handers Club“) cu scopul de a menţine o legătură între stângacii din întreaga lume şi de a face cunoscute nevoile şi cerinţele acestora, potrivit www.lefthandersday.com. În 1992, Clubul Stângacilor a iniţiat marcarea Zilei internaţionale a stângacilor, ca un eveniment anual, pentru a creşte gradul de conştientizare publică asupra avantajelor şi dezavantajelor de a fi stângaci.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

MFP şi ANAF implementează noua facilitate de identificare vizuală online a persoanelor fizice în SPV

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au dezvoltat şi implementat o nouă facilitate a serviciului Spaţiul Privat Virtual (SPV), prin care persoanele fizice se pot identifica vizual, online, începând din 11 august. Potrivit unui comunicat de presă al ANAF, transmis miercuri AGERPRES, identificarea persoanelor fizice care doresc să se înregistreze în SPV poate fi efectuată de la distanţă şi prin intermediul unei sesiuni video (identificare vizuală online).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

AlegeriLocale2020/ BEC a aprobat protocolul de constituire a Alianţei USR PLUS

Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a aprobat în unanimitate protocolul de constituire a Alianţei USR PLUS la nivelul Capitalei şi al sectoarelor, informează USR PLUS printr-un comunicat.

Astfel, în alegerile locale, USR şi PLUS vor avea liste comune de candidaţi pentru consiliile locale de sector şi pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Bucureştenii şi-au dorit foarte mult oameni noi în politică. Şi noi, şi colegii din PLUS am înţeles acest mesaj şi am venit cu liste comune de candidaţi în alegerile locale. Bucureştenii vor putea vota oameni noi pe listele Alianţei USR PLUS şi vor putea alege primari susţinuţi de frontul anti-PSD“, a declarat preşedintele USR Bucureşti, Claudiu Năsui.

Oameni cinstiţi, oameni care au demonstrat deja în domeniile în care profesează, o alternativă curată şi competentă la clasa politică de până acum. Este începutul unei transformări fundamentale la nivelul administraţiei Bucureştiului şi a ţării“, a precizat preşedintele PLUS Bucureşti, Vlad Voiculescu.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Radu Mihaiu, candidatul USR PLUS, susținut de PNL, își lansează candidatura pentru primăria Sectorului 2. Alături de Radu sunt Nicușor Dan, Dan Barna, Ludovic Orban, Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui, Violeta Alexandru, Silviu Șerban și Monica Anisie.

Radu Mihaiu este candidatul susținut de USR PLUS și PNL pentru Primăria Sectorului 2. Radu este antreprenor IT, fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene în 2016, în guvernul tehnocrat, responsabil cu digitalizarea. A inițiat zece proiecte de lege pentru debirocratizare și digitalizare, a publicat în format deschis toată arhiva de contracte pe fonduri europene și a pus bazele acreditării autorităților de management din Ministerul Fondurilor Europene.

Radu Mihaiu candidează pentru a scoate Primăria Sectorului 2 din mâinile rețelei transpartinice care a devalizat ani la rând banul public. De la Neculai Onțanu, despre care Tribunalul București spune că a luat mită, până la Mihai Mugur Toader, primarul absent, sau Dan Cristian Popescu, milionarul îmbogățit din firma de panotaj stradal căreia i-a acordat facilități, toți sunt la fel de vinovați de starea deplorabilă a Sectorului 2.

Radu va schimba în bine lucrurile. Are un program pentru Sectorul 2 (aici: https://www.radumihaiu.ro/ce-propun/) și are alături o echipă alături de care îl va pune în practică.

Stradă cu stradă, schimbăm Bucureștiul!

 

Cristian Băcanu, candidatul PNL susținut de USR PLUS, își lansează candidatura pentru primăria Sectorului 5. Alături de Radu sunt Nicușor Dan, Ludovic Orban, Cristina Prună și Violeta Alexandru.

Pentru Primăria Sectorul 5, USR PLUS și PNL îl susțin pe Cristian Băcanu. Cristian este avocat cu o experiență de peste 10 ani, specializat în litigii civile și administrative.

Pe lângă un nou primar, Sectorul 5 are nevoie de o nouă administrație și de o nouă majoritate. Alianța USR PLUS propune pentru Sectorul 5 o echipa de consilieri locali competenți și integri care știu ce este de făcut pentru a repara răul imens făcut de Florea, Vanghelie și administrația PSD. Aflați aici cine sunt cei care vor schimba în bine administrația Sectorului 5: https://tinyurl.com/y3w4ck72

Stradă cu stradă, schimbăm Bucureștiul!

 

Proiectul privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez, respins a cincea oară de CGMB

Proiectul de hotărâre privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez, având în vedere obligaţiile municipalităţii către Maria şi Costică Constanda, a fost respins joi, pentru a cincea oară, de Consiliul General al Capitalei. S-au înregistrat 32 de voturi “pentru”, unul “împotrivă” şi opt abţineri, însă pentru a fi adoptat proiectul avea nevoie de votul favorabil a cel puţin două treimi din numărul total (51) al consilierilor municipali în funcţie. Decizia a venit în contextul în care, pe 7 august, Primăria Municipiului Bucureşti a fost informată de către Trezorerie despre depunerea unui dosar de executare, creditor fiind Costică Constanda. Consilierul municipal Ana Ciceală (USR) a anunţat că grupul Uniunii Salvaţi România se abţine la vot, deoarece Primăria Capitalei nu a furnizat documentele solicitate, în vederea unei decizii fundamentate.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Înot: Bibliotecarul Avram Iancu, în faţa unei noi provocări în lacul de acumulare Porţile de Fier I

Bibliotecarul Avram Iancu, din Petroşani, cunoscut pentru că a traversat înot Canalul Mânecii şi a parcurs, în acelaşi fel, tot cursul Dunării, se află în faţa unei noi provocări, el anunţând că şi-a propus să stabilească un nou record la înotul de anduranţă pe fluviu, într-o sesiune care va începe, vineri dimineaţa, în amonte de Moldova Nouă şi se va încheia, câteva zeci de ore mai târziu, la Porţile de Fier I.

Se împlinesc trei ani de când am înotat în Dunăre, stabilind o premieră mondială. Mai înainte, în 2016, am stabilit un record naţional absolut de anduranţă, 17 ore 54 de minute, şi 62 de kilometri. În acest an dificil, mi-am propus să îmi bat propriul meu record, adică să înot mai mult ca timp şi distanţă. Pentru că asta este conjunctura internaţională, voi înota acasă, pe Dunăre, în lacul de acumulare de la Porţile de Fier I. Mi-am propus să înot aproximativ 120 de kilometri“, a declarat joi, pentru AGERPRES, Avram Iancu.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 13 august, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 13 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 66.631 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
31.547 pacienți au fost declarați vindecați și 7.253 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.454 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 571 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 2.860 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 12.08.2020 (10:00) – 13.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 53 de decese (32 bărbați și 21 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.437. Dintre acestea, 478 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.450.269 de teste. Dintre acestea 22.649 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.999 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.650 la cerere.

Situația din România - 13 august, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 13 august, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.630 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați.

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 12 august 2020, au fost raportate 1.853.444 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 312.789 (+1.148) 46.526 – 1.472 (+8)
Spania 326.612 (+3.632) 28.581 (+5) 150.376 -
Italia 251.237 (+412) 35.215 (+6) 202.697 (+236)
Franţa 204.172 (+1.397) 30.354 (+14) 83.609 (+638)
Germania 218.519 (+1.226) 9.207 (+6) 198.991 (+159)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 12 AUGUST 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

20.330.351 (+254.751) 742.413 (+6.041) 12.828.195 (+236.741)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 11– 12 august 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Belarus: Autorităţile anunţă eliberarea a peste 1.000 de manifestanţi

Autorităţile din Belarus au eliberat peste 1.000 de persoane arestate în timpul protestelor reprimate violent, declanşate de realegerea, duminică, a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, conform unui anunţat făcut joi seara de preşedinta Senatului din Minsk, transmite AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Belarus: Tot mai multe lanţuri umane se formează la Minsk împotriva reprimării protestelor

Numeroase lanţuri umane s-au format joi în capitala Belarusului pentru a denunţa reprimarea violentă a protestelor care au urmat după realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP. Mulţimile, cu flori sau baloane albe în mâini, susţinute de claxoanele automobilelor, s-au adunat în lanţuri lungi de zeci sau sute de persoane de-a lungul arterelor sau în jurul staţiilor de metrou, potrivit corespondenţilor AFP la faţa locului. În total, mii de persoane s-au alăturat acestui tip de acţiune la Minsk, în contextul în care pe reţelele sociale se înmulţesc imaginile cu adunări similare în întreaga ţară. De asemenea, în unele uzine au avut loc opriri ale lucrului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Belarus: A patra noapte de proteste anti-Lukaşenko

Protestatarii au ieşit miercuri seara pe străzile din Belarus pentru a patra noapte consecutiv pentru a demonstra împotriva a ceea ce consideră că a fost fraudarea alegerilor la scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, în pofida violenţei de care au dat dovadă forţele de ordine, informează dpa. Rezultatele oficiale l-au dat drept câştigător, cu 80%, pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Mai multe canale independente au postat pe Telegram înregistrări video cu protestatari din Minsk, Grodno, Brest şi alte oraşe din Belarus care cereau demisia şefului statului şi încetarea violenţei. Sprijinul pentru manifestanţi pare să fier în creştere din partea populaţie crească ,peste 100 de medici din Minsk ieşind să protesteze împotriva violenţei.

Protestatarii au cerut ca Lukaşenko să demisioneze, scandând “Pleacă!”. Aceştia îl acuză pe preşedinte de fraudarea alegerilor pentru a obţine un al şaselea mandat consecutiv. Au fost făcute peste 6.000 de arestări şi două persoane şi-au pierdut viaţa de la debutul protestelor izbucnite duminică după închiderea secţiilor de votare, pe care forţele de ordine le-au reprimat în mod violent. Laureata Premiului Nobel Svetlana Alexievici îl acuză pe Lukaşenko că aruncă ţara într-un război civil Autorităţile confirmă moartea unui manifestant arestat, acesta fiind al doilea deces
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Indonezia – Alertă aeriană după o nouă erupţie a vulcanului Sinabung

Vulcanul indonezian Sinabung a intrat din nou în fază de erupţie, joi, cu o serie de explozii în urma cărora cenuşa expulzată din crater a ajuns până la doi kilometri altitudine, ceea ce a declanşat o alertă aeriană şi a stârnit temeri privind scurgerile de lavă pe versanţi, informează agenţia AFP. Aceasta este cea de a opta erupţie în mai puţin de o săptămână a acestui vulcan situat pe insula Sumatra. Nu au fost raportate victime sau pagube materiale importante. Ultima erupţie letală a vulcanului indonezian a avut loc în anul 2016. Autorităţile au emis o alertă pentru aeronavele care circulă în apropierea vulcanului. “Există posibilitatea unor alte erupţii, iar companiile aeriene trebuie să fie în alertă”, a declarat Raditya Jati, purtător de cuvânt al agenţiei pentru gestionarea catastrofelor naturale.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ştirile zilei – 13 august 2020

Revista Presei din 13 august

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 13 august în Istorie