La ordinea zilei – 11 august 2020

Letonia, Estonia, Finlanda şi Polonia cer o reuniune a UE pe tema situaţiei din Belarus (11 august 2020) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

 Letonia, Estonia, Finlanda şi Polonia cer o reuniune a UE pe tema situaţiei din Belarus (11 august 2020)

foto preluat de pe www.facebook.com
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 11 august

Ortodoxe – Sf. Ier. Nifon, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mc. Evplu arhidiaconul

Greco-catolice – Sf. m. Euplu. Sf. Clara de Assisi

Romano-catolice – Ss. Clara, fc.; Suzana, m.

 

Senatorii USR, vot pentru mărirea ariei de aplicare a confiscării extinse

Senatorii USR au votat, astăzi, împotriva raportului de respingere a inițiativei USR de lărgire a cadrului de aplicare a confiscării extinse a bunurilor provenite din acte de corupție sau activități criminale. Doar senatorii USR au votat împotriva raportului de respingere a propunerii legislative, restul senatorilor PSD, PNL, UDMR, ALDE și neafiliați votând pentru.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Uniunea Salvați România – Ciprian Ciucu, susținut de USR PLUS și PNL, își lansează candidatura pentru primăria Sectorului 6. Alături de Ciprian sunt Nicușor Dan, Dan Barna, Ludovic Orban, Vlad Voiculescu, Claudiu Nasui și Violeta Alexandru. Proiectele lui Ciprian pentru Sectorul 6, aici: https://ciprianciucu.ro/

 

USR Sector 3  – Adrian Moraru, susținut de USR PLUS și PNL, își lansează candidatura pentru primăria Sectorului 3. Alături de Adrian sunt Nicușor Dan, Dan Barna, Ana Ciceală, Ludovic Orban, Oana Țoiu și Violeta Alexandru.

 

A murit fostul preşedinte al Senatului Oliviu Gherman

Fostul preşedinte al Senatului Oliviu Gherman a murit, în data de 11 august 2020, la vârsta de 90 de ani. Informaţia a fost confirmată de Adrian Năstase, pe blogul personal. Oliviu Gherman s-a născut la 26 aprilie 1930. A fost om politic, senator în patru legislaturi.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 11 august, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 11 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 63.762 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
30.585 pacienți au fost declarați vindecați și 6.756 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.215 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 613 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 2.764 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 10.08.2020 (10:00) – 11.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 35 de decese (21 bărbați și 14 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.436 Dintre acestea, 485 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.404.845 de teste. Dintre acestea 19.491 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.595 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 7.896 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 20 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 11 august.

Situația din România - 11 august, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 11 august, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.627 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați.

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 10 august 2020, au fost raportate 1.820.986 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 310.825 (+1.062) 46.574 (+8) 1.463 (+12)
Spania 314.362 – 28.503 – 150.376 -
Italia 250.566 (+463) 35.205 (+2) 202.248 (+150)
Franţa 197.921 – 30.324 – 82.971 -
Germania 216.327 (+436) 9.197 (+1) 197.382 (+599)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 10 AUGUST 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

19.845.788 (+221.744) 731.263 (+4.310) 12.281.862 (+164.939)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 9– 10 august 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.

Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Coronavirus: Peste 20 de milioane de cazuri la nivel global (bilanţ universitate SUA)

Numărul de cazuri cunoscute de infecţii cu coronavirus a depăşit 20 de milioane, potrivit unui bilanţ al Universităţii Johns Hopkins cu sediul în Statele Unite, actualizat luni şi citat marţi de dpa. Din cele 20.001.019 de cazuri globale înregistrate de cercetători, mai mult de 5 milioane erau în Statele Unite – echivalând cu peste un sfert din total. Brazilia şi India urmează apoi cu cele mai multe cazuri, aproximativ 3 milioane şi respectiv 2,2 milioane. Peste 733.000 de persoane au murit în lume din cauza maladiei cauzate de coronavirus, potrivit acestui bilanţ actualizat luni.

 

Coronavirus: Putin anunţă că Rusia a înregistrat primul vaccin anti-COVID-19 din lume, iar o fiică a sa şi l-a injectat

Rusia a reuşit să devină prima ţară din lume care înregistrează un vaccin împotriva noului coronavirus, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că una din fiicele sale şi l-a injectat, potrivit Reuters, EFE, AFP şi DPA. ‘În această dimineaţă, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat pentru prima oară în lume‘, a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni a guvernului său, asigurând că vaccinul rusesc este eficient, a trecut toate testele necesare şi permite obţinerea unei ‘imunităţi durabile’ la COVID-19.

(…) În mod normal, testarea vaccinurilor ia mulţi ani, înainte de a fi produşi pe scară largă. Recent, oameni de ştiinţă străini şi-au exprimat preocuparea faţă de viteza dezvoltării unui astfel de vaccin, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel la respectarea ‘liniilor directoare şi directivelor clare’ în materie de elaborare a unui astfel de produs.

Acest vaccin va fi pus în circulaţie de la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului naţional al medicamentului de pe lângă Ministerul Sănătăţii din Rusia, consultat de agenţiile de presă ruse. Ministrul sănătăţii rus Mihail Muraşko a declarat că testarea vaccinului a demonstrat eficienţă şi o siguranţă ridicată a preparatului, conform Interfax. El a mai spus că primii în Rusia vor fi vaccinaţi medicii şi cadrele din învăţământ.
cititi mai mult pe

 

Letonia, Estonia, Finlanda şi Polonia cer o reuniune a UE pe tema situaţiei din Belarus

Miniştrii de externe din Letonia, Estonia, Finlanda şi Polonia au susţinut marţi convocarea unei reuniuni de urgenţă cu şefii diplomaţiilor statelor UE pentru a analiza criza politică din Belarus, Polonia oferindu-se de asemenea să medieze între puterea şi opoziţia din Belarus în urma alegerilor prezidenţiale câştigate din nou de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, dar pe care opoziţia le consideră fraudate, potrivit agenţiilor EFE şi AFP.

Miniştrii de externe leton Edgars Rinkevics, eston Urmas Reinsalu, finlandez Pekka Haavisto şi polonez Jacek Czaputowicz s-au întâlnit în capitala Letoniei, Riga, cu ocazia centenarului tratatului de pace între Letonia şi Rusia sovietică.

Situaţia din Belarus a devenit însă subiectul central al conferinţei lor de presă comune, la care miniştrii leton, eston şi finlandez au susţinut propunerea unei reuniuni europene formulată în ziua precedentă de omologul lor polonez şi despre care au menţionat că a fost transmisă şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

(…) Tihanovskaia a contestat rezultatul alegerilor prezidenţiale, câştigate cu peste 80% din voturi de Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere în Belarus din 1994. Acest rezultat a declanşat proteste antiguvernamentale care s-au extins în 33 de oraşe ale ţării şi mii de persoane au fost reţinute, după cum au anunţat chiar autorităţile de la Minsk.

Preşedintele Lukaşenko a aprobat modul în care au acţionat forţele de ordine şi a acuzat opoziţia că primeşte sprijin extern din partea unor ţări precum Polonia sau Republica Cehă şi că încearcă să ocupe cu forţa instituţii publice.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SUA: Casa Albă, ”profund preocupată” de alegerile din Belarus

Casa Albă s-a declarat luni ”profund preocupată” de realegerea în Belarus a preşedintelui în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko, după un scrutin contestat care a condus la manifestaţii reprimate violent, relatează AFP. “Solicităm guvernului din Belarus să respecte dreptul la adunarea paşnică şi să se abţină de la utilizarea forţei“, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Kayleigh McEnany, purtătoare de cuvânt a executivului american.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Incident armat lângă Casa Albă: Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

Un incident armat lângă Casa Albă l-a făcut pe preşedintele Statelor Unite Donald Trump să părăsească brusc conferinţa de presă la doar trei minute după ce o începuse luni, relatează marţi dpa. Preşedintele a părăsit sala de briefing a Casei Albe la aproape trei minute după ce începuse să vorbească, fără o explicaţie, în timp ce un agent al serviciului de securitate i-a cerut să iasă.

A fost un schimb de focuri în faţa Casei Albe”, a declarat Trump reporterilor după ce s-a întors câteva minute mai târziu. “Forţele de ordine au împuşcat pe cineva, pare a fi suspectul şi suspectul este acum în drum spre spital (…). Nu vă pot spune încă nimic despre starea suspectului“, a declarat el.
cititi mai mult www.agerpres.ro

 

Justiţia britanică a decis că poliţia utilizează ilegal recunoaşterea facială

Curtea de Apel din Londra a decis marţi că poliţia britanică utilizează ilegal recunoaşterea facială şi încalcă astfel viaţa privată, transmite AFP. Instanţa s-a pronunţat în procesul intentat de militantul pentru drepturile civile Ed Bridges, în vârstă de 37 de ani. Reclamaţiile acestuia fuseseră anterior respinse de mai multe ori, iar procesul era urmărit cu atenţie de cei care se opun tehnologiei de recunoaştere facială.

Bridges a arătat că i-a fost scanată faţa, la Cardiff, în Ţara Galilor, de două ori: în 2017, când făcea cumpărături de Crăciun, şi în 2018, cu ocazia unei manifestaţii. De ambele dăţi, s-a folosit tehnologia automată de recunoaştere AFR Locate, care utilizează camere de supraveghere semnalate ca atare pentru scanarea feţelor trecătorilor. Fotografiile obţinute astfel sunt comparate cu cele dintr-o ‘listă de supraveghere’ în care pot fi incluşi suspecţi, persoane dispărute sau care prezintă interes din alte motive.

Magistraţii au apreciat marţi că utilizarea recunoaşterii faciale nu este suficient reglementată, însă nu s-au pronunţat împotriva tehnologiei în sine. În schimb, ei au decis că ”prea multe sunt lăsate la aprecierea fiecărui agent de poliţie” şi că nu există prevederi clare privind locurile unde poate fi utilizată tehnologia, nici privind adăugarea unei persoane pe lista de supraveghere. De asemenea, Curtea a considerat că poliţia galeză nu a făcut tot ce se putea pentru a verifica dacă software-ul respectiv nu are tendinţe rasiste sau sexiste; conform deciziei de marţi, poliţiştii nu au evaluat corect impactul tehnologiei asupra protecţiei datelor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Liban: 171 de morţi şi peste 6.000 de răniţi în explozia devastatoare din Beirut

Ştirile zilei – 11 august 2020

Revista Presei din 11 august

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 11 august în Istorie