La Ordinea Zilei – 16 Decembrie 2020

Situația din România -  16 decembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România – 16 decembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Sărbătorile Zilei de 16 Decembrie

Ortodoxe – Sf. Proroc Agheu; Sf. Teofana împărăteasa

Greco-catolice – Sf. pf. Agheu

Romano-catolice – Ss. Adelaida, împ.; Aggeu, profet

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri, 16 decembrie a.c., o intervenție în cadrul evenimentului organizat cu prilejul închiderii oficiale a campaniei naționale de împădurire „O pădure cât o țară”

Mulțumesc, domnule ministru!

Onorați reprezentanți ai autorităților,

Dragi lucrători de aici,

Dragi participanți, dacă îmi permiteți să mă adresez așa, fiindcă nu suntem la o acțiune formală, de tip birou, suntem la o acțiune practică. Plantăm păduri.

„O Pădure cât o țară” este campania pe care am început-o împreună în această primăvară. Este o campanie în care am crezut de la început. De aceea, i-am acordat Patronajul acestei campanii și rezultatele arată că nu m-am înșelat. S-au plantat 50 de milioane de puieți în această campanie. S-au plantat pe diverse terenuri, în zone montane, în zone de câmpie, foarte multe – în jur de 3.000 de parcele – s-au plantat de la zero, deci unde nu a existat pădure.
cititi mai mult pe www.presidency.ro

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 16 decembrie a.c., declarații de presă la finalul participării la evenimentului organizat cu prilejul închiderii oficiale a campaniei naționale de împădurire „O pădure cât o țară”

Am plantat, se plantează în continuare, chiar dacă vremea este puțin mai rece, este foarte plăcut. Și, ca să continui ce am început acum câteva minute în declarație, sper să reușim cu ajutorul vaccinului să scăpăm în câteva luni de zile de pandemie și la anul să avem acțiuni multe, multe acțiuni de plantare de pădure, unde să participe și mulți voluntari. Imediat ce pandemia ne va permite acest lucru, voi relua ideea pentru voluntari. Pentru plantări am discutat deja, ne vedem la primăvară cu o nouă campanie de împădurire și, până la urmă, să avem o pădure cât o țară.

Dacă aveți întrebări, poftiți!
cititi mai mult pe www.presidency.ro

 

ÎCCJ: Dosarul în care familia Iohannis a fost reclamată pentru casele din Sibiu, clasat definitiv

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri o plângere împotriva deciziei procurorilor de a clasa un dosar în care familia preşedintelui Klaus Iohannis a fost reclamată de o publicaţie online pentru că ar fi refuzat să restituie statului peste 300.000 de euro, bani proveniţi din închirierea unui imobil din Sibiu care ar fi fost dobândit nelegal.

Plângerea a fost făcută de SC Jurindex Media SRL, societatea care administrează site-ul Lumeajustitiei.ro. Pe 6 februarie, procurorii de la Parchetul General au clasat un dosar în care familia preşedintelui Klaus Iohannis a fost reclamată de site-ul luju.ro pentru că ar fi refuzat să restituie statului peste 300.000 de euro, bani proveniţi din închirierea unui imobil din Sibiu care ar fi fost dobândit nelegal.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului, dosarul a fost clasat în baza art. 16, lit i) din Codul de procedură penală, care prevede că “există autoritate de lucru judecat“, respectiv faptul că faptele reclamate au mai fost investigate în alte dosare, care au fost închise.

În anul 2018, SC Jurindex Media SRL, societatea care administrează site-ul Lumeajustitiei.ro, reprezentată de jurnalistul Răzvan Savaliuc, a formulat un denunţ împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, a soţiei acestuia, Carmen Iohannis, precum şi împotriva notarului Radu Gabriel Bucşă, reclamaţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care abuz în serviciu, fals intelectual, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.

În denunţul depus la Parchet se arăta că familia Iohannis a refuzat să restituie statului suma de 320.000 de euro, bani proveniţi din închirierea unui imobil din Sibiu care ar fi fost dobândit nelegal.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Declarație de presă susținută de Ludovic Orban, Preşedintele Partidului Naţional Liberal

Președintele #PNL, Ludovic Orban, a anunțat că mandatul PNL la negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale include două variante – Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte la Camera Deputaților sau Ludovic Orban premier şi Florin Cîţu preşedinte la Senat. Mandatul a fost aprobat în unanimitate de Biroul Politic Național. Partidul Naţional Liberal

 

Alianța USR PLUS – USR PLUS își exprimă dorința și disponibilitatea de a continua discuțiile asupra structurii și programului unei guvernări pe baza unei majorități alături de PNL și UDMR

Ambele variante de premier propuse de partide la consultările cu Președintele României, Dacian Cioloș din partea USR PLUS și Florin Cîțu din partea PNL, au susținere din partea noastră.

Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist.

 

Kelemen Hunor: Preşedinţia Senatului şi Camerei Deputaţilor să revină formaţiunilor care nu vin cu premierul

UDMR apreciază că propunerile de premier făcute de PNL sunt bune, dar precizează totodată că celelalte două funcţii în stat – de preşedinte al Senatului şi Camerei Deputaţilor – trebuie să revină formaţiunilor care vor forma coaliţia de guvernare alături de liberali, coaliţie în care “înţelegerea trebuie să fie pe linie“, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Nu avem nimic de comentat, noi putem lucra cu amândoi (Orban şi Cîţu – n.r.). Mai departe, lucrurile se complică, fiindcă că în acest moment noi considerăm că celelalte două funcţii politice din stat – cea de preşedinte al Senatului şi preşedinte al Camerei Deputaţilor – trebuie să revină celorlalte două formaţiuni care nu vin cu premierul“, a declarat Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, aici prima opţiune ar reveni USR PLUS, fiindcă a obţinut mai multe mandate.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

George Simion: Legat de cazul Tobă, forurile AUR analizează foarte serios documentele

Copreşedintele AUR, George Simion, afirmă că forurile partidului pe care îl conduce analizează “foarte serios” documentele în cazul lui Francisc Tobă, în urma acuzelor că acesta ar fi fost implicat în reprimarea Revoluţiei din 1989, dar a menţionat că va veni la Timişoara pentru a fi alături de “revoluţionari adevăraţi”.

Legat de cazul Tobă, forurile AUR analizează foarte serios documentele. Aceleaşi personalităţi m-au susţinut în candidatura mea de anul trecut la alegerile europarlamentare. Particip şi organizez marşuri în campania ‘Eroii nu mor niciodată’ din 2006. Am donat Memorialului Revoluţiei, în cadrul acestei campanii, materiale pentru renovarea sediului. Voi veni la Timişoara pentru a fi alături de revoluţionari adevăraţi, precum Ioan Savu, Ioan Bânciu“, a declarat Simion, pentru AGERPRES.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Scandal AUR la Timisoara. George Simion huiduit in Piata Victoriei. ‘Gunoiule, mincinosule, manipulatorule!’, s-a strigat in fata Operei

 

CCR: Legea care interzice referirea la identitatea de gen în şcoli este neconstituţională (surse)

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a decis ca fiind neconstituţională Legea pentru modificarea articolului 7 din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, prin care se interzice în instituţiile de învăţământ referirea la identitatea de gen, au declarat, pentru AGERPRES, surse din CCR. Potrivit surselor, decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

Legea interzice în unităţile, instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, activităţile “în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi”, precum şi a activităţilor care contravin principiilor prevăzute la art. 3 al Legii 1/2011.

Administraţia Prezidenţială susţine că această modificare a Legii Educaţiei Naţionale contravine unor prevederi constituţionale referitoare la statul de drept şi principiul separaţiei puterilor în stat. Preşedintele Iohannis afirmă că legea sesizată la CCR contravine articolului 29 privind libertatea conştiinţei din Legea fundamentală.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Republica Moldova: Moţiune de cenzură împotriva guvernului Chicu

Deputaţii Platformei Acţiune şi Solidaritate (PAS) au depus miercuri o moţiune de cenzură împotriva guvernului Republicii Moldova condus de Ion Chicu, moţiune semnată şi de deputaţi din Platforma Demnitate şi Adevăr (Platforma DA) şi din Partidul Democrat (PDM), informează Radio Chişinău şi IPN.md.

Cabinetul Chicu este acuzat că “a eşuat lamentabil” în gestionarea pandemiei şi crizei economice. Potrivit semnatarilor, “orice zi în plus în care acest guvern este în funcţie înseamnă mai puţine şanse pentru rezolvarea crizei sanitare, economice şi sociale în care se adânceşte Republica Moldova”. “Administrarea dezastruoasă a treburilor statului de către acest guvern este cea mai evidentă în două domenii-cheie: sănătate şi economie’, se spune în textul moţiunii.

Moţiunea a fost semnată de 34 de deputaţi şi ar urma să fie examinată săptămâna viitoare în plenul Parlamentului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 16 decembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 16 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 571.749 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
469.499 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.991 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 945 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 13.862 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.12.2020 (10:00) – 16.12.2020 (10:00) au fost raportate 164 decese (112 bărbați și 52 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.977. Dintre acestea, 1.267 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.505.916 teste. Dintre acestea, 28.191 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.926 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.265 la cerere.
De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 16.410 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 16 decembrie.

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.031 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 127 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați.

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul SARS – CoV – 2 la nivel european și global:

Până la data de 14 decembrie 2020, au fost raportate 15.083.443 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Regatul Unit, Italia, Spania și Germania.
Începând din 15 decembrie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) a întrerupt publicarea datelor privind numărul cazurilor confirmate și numărul cetățenilor decedați, atât în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra, cât și la nivel global. Aceste raportări vor fi actualizate săptămânal, începând cu data de 17 decembrie 2020.
Datele publicate de către Johns Hopkins CSSE, care vizează numărul cetățenilor vindecați, continuă să fie actualizate zilnic.

ŢARA CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAŢI*

Franţa 2.376.852(+11.533) 57.911 (+150) 184.780 (+1.440)
Regatul Unit 1.849.403(+18.447) 64.170 (+144) 4.093 (+45)
Italia 1.843.712(+17.937) 64.520 (+484) 1.141.406 (+25.789)
Spania 1.730.575 – 47.624 – 150.376 -
Germania 1.337.078 (+16.362) 21.975 (+188) 1.031.721 (+19.644)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

 

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 15 DECEMBRIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAȚI*

71.503.614 (+905.635) 1.612.833 (+7.238) 41.640.585 (+355.928)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 13 – 14 decembrie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.

Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Coronavirus: Nou record de aproape 250.000 de cazuri confirmate în 24 de ore în Statele Unite

 

MacKenzie Scott, fosta soţie a lui Jeff Bezos, a donat 4 miliarde de dolari în scopuri caritabile

Miliardara americană MacKenzie Scott, fosta soţie a lui Jeff Bezos, fondator şi CEO al Amazon şi cel mai bogat om de pe planetă, a dezvăluit marţi că a donat peste 4 miliarde de dolari unui număr de 384 de organizaţii caritabile în ultimele patru luni, transmite AFP. Într-un articol publicat pe platforma Medium, MacKenzie Scott a explicat că a luat această decizie pentru a-i ajuta pe americanii cei mai afectaţi de pandemie.

‘Atât pierderile economice, cât şi repercusiunile pe planul sănătăţii au fost mai grave pentru femei, persoanele de culoare şi cele care trăiesc în sărăcie. În acelaşi timp, (pandemia) le-a permis miliardarilor să-şi crească în mod considerabil averile’, a scris ea. Donaţiile au mers către organizaţii de pe întreg teritoriul ţării care acţionează în domenii diverse: bănci de alimente, servicii financiare şi de credit pentru comunităţi defavorizate, grupuri juridice care luptă împotriva discriminărilor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Un cutremur puternic a zguduit sudul Filipinelor

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a zguduit miercuri părţi din sudul Filipinelor, fără a fi raportate pe moment victime sau pagube, informează DPA.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ştirile zilei – 16 decembrie 2020

Revista Presei din 16 decembrie

 

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 16 decembrie în Istorie

- Conferința de la Moscova (16 – 26 decembrie 1945)