La Ordinea Zilei – 14 Decembrie 2020

Situația din România -  14 decembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România – 14 decembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Sărbătorile Zilei de 14 Decembrie

Ortodoxe – Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon şi Apolonie

Greco-catolice – Sf. m. Tirs, Leuchie, Calinic, Filimon, Apolloniu şi Arian. Sf. Ioan al Crucii

Romano-catolice – Sf. Ioan al Crucii, pr. înv.

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut luni, 14 decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă

Bună seara!

Am avut astăzi o primă rundă de consultări cu formațiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament, care se va constitui în urma alegerilor parlamentare.

Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții acestor formațiuni și mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern.

Am primit astăzi chiar câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează.

Având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament și pot să vă informez că intenționez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie – săptămâna viitoare, luni, se va constitui noul Parlament.

Vă mulțumesc!
preluat de pe www.presidency.ro

 

Partidul Naţional Liberal – Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că i-a prezentat preşedintelui Klaus Iohannis propunerea PNL pentru funcţia de premier, Florin Cîţu. PNL va continua negocierile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta, alături de USR-PLUS, UDMR şi minorităţi.

Ludovic Orban: ”I-am prezentat președintelui mandatul acordat de Biroul Politic Național, către echipa de negocieri și anume: formarea unui guvern de centru-dreapta cu posibili parteneri: USR-PLUS, UDMR, de asemenea, grupul Minorităților Naționale cu un program de guvernare care să cuprindă cele mai importante măsuri ale Planului de Dezvoltare al României pe care Partidul Național Liberal l-a prezentat cetățenilor români în campania electorală.

De asemenea, i-am prezentat președintelui faptul că propunerea noastră pentru funcția de premier este domnul Florin Cîțu. De asemenea, cealaltă componentă a mandatului și anume ca președinția Camerei Deputaților să fie deținută de președintele Partidului Național Liberal.

L-am informat despre evoluția discuțiilor din prezent cu posibilii parteneri și, de asemenea, l-am informat de dorința noastră de a continua aceste negocieri, astfel încât să ajungem la un rezultat, care să permită investirea unui Guvern de centru-dreapta, într-un termen rezonabil.

Nu suntem de acord cu nicio participare la guvernare a PSD. PSD a ținut în loc România, 30 de ani. PSD, 3 ani de zile, după ce a primit încrederea populației în 2016, a făcut cu totul și cu totul altceva decât a promis românilor. Mai mult decât atât, PSD s-a comportat ca un partid care nu merită să dețină nicio părticică de putere în România.

Nu a existat nicio secundă niciun fel de discuție, nici măcar neoficială legată de o altă majoritate. Noi am stabilit posibilii parteneri prin hotărârea Biroului Politic Național, în mandatul pe care îl avem și care sunt: USR- PLUS, UDMR și grupul Minorităților.
preluat de pe www.facebook.com/pnl.ro

Partidul Naţional Liberal – Declarație de presă susținută de Ludovic Orban, Preşedintele Partidului Naţional Liberal

 

Declarații de presă susținute de președintele PSD, Marcel Ciolacu, după consultările cu partidele și formațiunile politice parlamentare de la Palatul Cotroceni, la sediul PSD

 

Alianța USR PLUS – Declarații după consultările delegației USR PLUS cu președintele Klaus Iohannis

 

Simion, despre anunţul preşedintelui privind convocarea noului Parlament: O să ne mai gândim dacă participăm

Copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a declarat că se va mai gândi dacă formaţiunea sa va participa la şedinţa de constituire a noului Parlament, întrucât “PNL a încercat să defavorizeze AUR la locurile corecte în comisiile parlamentare“.

O să ne mai gândim dacă participăm, pentru că, până în acest moment, PNL a încercat să ne defavorizeze la locurile corecte în comisiile parlamentare pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi în sensul acesta am purtat discuţii cu liderii PNL. Pentru că profită de faptul că suntem un partid tânăr şi au impresia că nu ne ştim drepturile“, a precizat Simion, pentru AGERPRES. El a adăugat că AUR are dreptul la două comisii parlamentare importante, atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Consultări la Cotroceni/Kelemen Hunor: Cea mai bună formulă este o coaliţie PNL – USR PLUS – UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că cea mai bună formulă este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL – USR PLUS – UDMR. “Astăzi, la invitaţia preşedintelui, am fost prezenţi la prima rundă de consultări la Palatul Cotroceni şi am spus că, după rezultatul oficial al votului din 6 decembrie, sunt mai multe formule pentru a asigura o stabilitate guvernamentală. Dar, din punctul nostru de vedere, cea mai bună şi poate singura formulă despre care putem discuta este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL – USR PLUS şi UDMR. Asta ar însemna, bineînţeles, o majoritate solidă, nu o majoritate constituţională – nu am putea amenda Constituţia – dar cu sprijinul grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, am avea o majoritate solidă cu care s-ar putea guverna patru ani“, a afirmat liderul UDMR, într-o conferinţă de presă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Nicușor Dan: Am avut azi o întâlnire online cu toți cei 6 primari de sector din Capitală, pentru a discuta despre coordonarea dintre noi în rezolvarea problemelor bucureștenilor

Alegerile s-au încheiat, avem înainte trei ani și jumătate fără niciun scrutin, deci singura noastră preocupare trebuie să fie buna administrație. Am spus că-mi doresc o relație funcțională cu toți primarii de sector, indiferent de apartenența politică. Sunt interesat de soluții, nu de conflicte.

Concret, am vorbit azi despre măsurile pentru protejarea bucureștenilor de COVID-19, despre o abordare unitară în chestiunea salubrității, despre stimularea investițiilor și politicile fiscale locale și despre mai multe subiecte sociale (inclusiv subiectul burselor școlare în București).

Am convenit să discutăm periodic între noi pe teme de administrație locală, iar după formarea noului guvern să solicităm împreună o întâlnire cu noul premier pentru o abordare largă a temelor prioritare ale Capitalei.

Concluzia discuției cu primarii de sector, din punctul meu de vedere: nu e obligatoriu să fim buni prieteni, dar e foarte important pentru bucureșteni să fim buni parteneri.
preluat de pe www.facebook.com/NicusorDan.ro

 

Situația din România – 14 decembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 14 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 559.587 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
460.780 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.252 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 387 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 13.494 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 13.12.2020 (10:00) – 14.12.2020 (10:00) au fost raportate 109 decese (60 bărbați și 49 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.379. Dintre acestea, 1.289 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.436.130 teste. Dintre acestea, 8.059 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.250 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.809 la cerere.

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.951 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 127 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați.

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul SARS – CoV – 2 la nivel european și global:

Până la data de 13 decembrie 2020, au fost raportate 14.959.949 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Spania, Regatul Unit, Italia, și Germania.

ŢARA CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAŢI*

Franţa 2.365.319(+13.947) 57.761 (+194) 182.685 (+1.104)
Regatul Unit1.830.956(+21.501)64.026 (+520)4.013 (+208)
Italia 1.825.775(+19.902) 64.036 (+649)1.093.161 (+16.270)
Spania1.730.575 – 47.624 – 150.376 -
Germania1.320.716(+20.200)21.787(+321)990.707(+14.776)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

Coronavirus: Agenţia Europeană pentru Medicamente, presată să aprobe mai repede vaccinul Pfizer-BioNTech

 

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 13 DECEMBRIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAȚI*

70.957.979 (+625.565) 1.605.595 (+9.595) 47.262.482 (+404.934)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 12 – 13 decembrie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.

Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Vulcanul Etna a erupt și a aruncat lavă la 100 de metri înălțime

Etna, cel mai activ vulcan din Europa, a erupt azi-noapte. Lava a putut fi văzută tocmai din orașul Catania. Din fericire, nimeni nu a fost pus în pericol
cititi mai mult pe alephnews.ro

 

Eclipsă totală de Soare vizibilă în Chile şi Argentina

O eclipsă totală de soare a întunecat cerul asupra Argentinei şi Chile. Eclipsa a început luni în jurul prânzului (în jurul orei 16:00 GMT) deasupra oraşului Saavedra de pe coasta Pacificului din Chile, relatează DPA. Umbra lunii s-a mutat mai târziu spre sud-est prin Pucon până la Junin de los Andes în Argentina, înainte de a continua deasupra Valcheta până la Salina del Eje pe coasta Atlanticului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ştirile zilei – 14 decembrie 2020

Revista Presei din 14 decembrie

 

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 14 decembrie în Istorie

- Bătălia de la Baia (14 – 15 decembrie 1467)

- Revoluția Anticomunistă din România (14 – 25 decembrie 1989)

- Sfinții Mucenici Tirs şi Calinic (14 decembrie)