La ordinea zilei – 16 aprilie 2020

"Cina cea de taină" (în italiană "Il Cenacolo" sau "La Ultima Cena") pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată între 1495 și 1498, pentru patronul său, ducele Ludovico Sforza din Milano, una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor, se găsește în fosta sală de mese a bisericii dominicane "Santa Maria delle Grazie" din Milano - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Leonardo da Vinci  (Cina cea de Taină din bazilica „Santa Maria delle Grazie” Milano)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: www.facebook.com; www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 16 aprilie

Ortodoxe – Sfânta şi Marea Joi (Denia celor 12 Evanghelii); Sf. Mc. Fecioare: Agapia, Irina şi Hionia

Greco-catolice – Sfânta şi Marea Joi (Cina cea de taină, Spălarea picioarelor). Sf. m. Agapia, Irina şi Hionia. Sf. Bernadeta Soubirou. Cele 12 Evanghelii ale Patimilor Domnului

Romano-catolice – Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre

 

Actualizări la Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne

În urma estimărilor specialiștilor referitoare la extinderea epidemiei cu noul coronavirus în următoarea perioadă, Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne au revenit asupra acordului semnat inițial, aducând unele modificări.

- Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanțarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

- Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 – 12.00, la solicitarea credincioşilor.

- Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Ionel Dancă: Guvernul a adoptat rectificarea bugetară

Rectificarea bugetară pentru anul 2020 creşte alocările în zona de Sănătate, Muncă, Finanţe, Ordine şi Siguranţă publică şi Lucrări publice. Sunt avute în vedere, în principal, asigurarea resurselor bugetare necesare pentru finanţarea măsurilor de sprijin economic adoptate de Guvern în ultima perioadă, respectiv finanţarea schemei de garantare pentru credite pentru capital de lucru şi credite pentru investiţii destinate IMM-urilor prin Fondul Naţional de Garantare şi Creditare a IMM-urilor, finanţarea acestei scheme urcă de la 5 miliarde de lei la 15 miliarde de lei şi, în cadrul acestei scheme, IMM-urile pot beneficia de credite cu dobândă subvenţionată 100%, dobândă zero şi comisioane de administrare zero până la sfârşitul acestui an“, a precizat Ionel Dancă, miercuri seara, la finalul şedinţei de guvern.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 15 aprilie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

 

#Coronavirus: Bilanţ record de 2.569 de decese într-o singură zi în SUA

Statele Unite au înregistrat miercuri un nou record de aproape 2.600 de noi decese în 24 de ore ca urmare a îmbolnăvirii cu noul coronavirus, cel mai ridicat bilanţ înregistrat de o ţară, conform datelor anunţate de Universitatea Johns Hopkins, informează AFP. Astfel, pe teritoriul SUA, în intervalul orar 20.30 marţi – 20.30 miercuri s-au produs 2.569 de decese, conform sursei citate. Aceste morţi cresc bilanţul total al deceselor la 28.326. În SUA au fost diagnosticate 637.000 de cazuri îmbolnăvire cu noul coronavirus, cel mai mare număr de cazuri înregistrate oficial pe glob. Până în prezent au fost efectuate aproximativ 3.2 milioane de teste.

 

#Coronavirus: Peste 17.000 de morţi în Franţa; numărul de spitalizări a scăzut pentru prima dată de la începutul epidemiei

Cel puţin 17.167 de persoane au murit din cauza noului coronavirus în Franţa, de la începutul lunii martie, potrivit bilanţului oficial prezentat miercuri seara de directorul general al Sănătăţii, Jerome Salomon, care a anunţat o scădere a numărului de spitalizări pentru prima dată de la începutul epidemiei, relatează AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: Fundaţia Gates face apel la un efort mondial coordonat în vederea creării unui vaccin

Fundaţia condusă de Bill şi Melinda Gates a făcut apel miercuri la o colaborarea internaţională în scopul creării unui vaccin pentru COVID-19 şi distribuirii lui în întreaga lume şi a anunţat donarea a 150 de milioane de dolari pentru combaterea pandemiei, informează AFP. Fundaţia a anunţat o contribuţie de 150 de milioane de dolari pentru finanţarea dezvoltării diagnosticării, tratării şi vaccinării, precum şi întăririi sistemelor de sănătate în Africa subsahariană, sudul Asiei, Haiti şi Yemen, unde epidemia ar putea face ravagii, a informat Suzman. Această donaţie se adaugă celei de 100 de milioane de dolari, acordată la începutul lunii februarie.

Fundaţia umanitară patronată de Bill şi Melinda Gates este al doilea cel mai mare contribuabil în termeni absoluţi după SUA, şi cel mai mare donator privat, la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Marţi, preşedintele Donald Trump a anunţat că va suspenda contribuţia SUA la OMS, pe care o acuză de proastă gestionare şi disimularea datelor referitoare la pandemia noului coronavirus izbucnită în China la sfârşitul anului trecut. Această mişcare (a preşedintelui Trump) este “periculoasă”, a declarat miercuri pe Twitter cofondatorul Microsoft. “OMS este un partener solid şi de încredere”, a adăugat Mark Suzman.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

#Coronavirus: G20 a decis suspendarea temporară a plăţii datoriilor celor mai sărace ţări

Ţările din G20 au decis miercuri să suspende temporar plata datoriilor celor mai sărace ţări pentru a le ajuta să facă faţă pandemiei noului coronavirus, informează AFP şi dpa. Decizia a fost anunţată la reuniunea în sistem videoconferinţă a miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centralele ale ţărilor membre G20. Moratoriul va începe pe 1 mai şi va dura până la sfârşitul anului 2020, perioadă în care vor fi suspendate atât plăţile principale cât şi dobânzile.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

A murit scriitorul brazilian Rubem Fonseca

Scriitorul brazilian Rubem Fonseca a murit miercuri, la vârsta de 94 de ani, în urma unui infarct, conform unui anunţ făcut de familia sa, citat de AFP. Născut din părinţii portughezi, la 11 mai 1925, la Juiz e Fora din statul Minas Gerais, Rubem Fonseca a fost romancier, scriitor, scenarist şi critic de film. Stilul său brut, sec, erotic, înfăţişând viaţa din zonele joase urbane, i-a adus suferinţa provocată de cenzură, de mai multe ori, în timpul dictaturii (1964-1985). Primul său roman, “O Caso Morel” (1973), care cuprinde scene de violenţă şi sex, a fost confiscat de poliţie, la fel şi câteva dintre nuvelele sale. Romanul “Agosto” (1990) este una dintre cele mai importante opere ale lui Rubem Fonseca. Scriitorul, căruia nu i-a plăcut să acorde interviuri, a fost laureat cu premiul Camoes, în 2003 – cea mai importantă distincţie în limba portugheză – şi cu premiul brazilian Machado de Assis, în 2015, pentru întreaga operă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

OMS lansează un serviciu chatbot dedicat coronavirusului pe Facebook Messenger

#RevistaPresei din 16 aprilie

 

articole preluate de pe: www.facebook.com; www.agerpres.ro
cititi si:
- Evenimentele Zilei de 16 aprilie în Istorie
- România în stare de de urgență
- Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă – Ghiduri pentru Situații de Urgență – GHIDURI COVID-19;
- COVID-19 Ştiri Oficiale
- Harta interactivă Coronavirus COVID-19 România
- Coronavirus – Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 – COVID-19 – Pandemia de COVID-19 din 2019–2020