(Iulian Tănase) “Am mare încredere în Nicușor Dan, și asta pentru că am mare încredere în matematicienii care sînt talentați la fotbal”
Nicușor Dan, președintele Uniunii Salvați Bucureștiul
foto: facebook.com
articole: Iulian Tănase
20 aprilie 2016
La sfîrșitul lunii februarie, într-o noapte, i-am trimis un mesaj Alinei Gorghiu în care îi spuneam – vedeți mai jos ce îi spuneam. Din păcate, mi-am răcit tastatura de pomană. Bușoi, Orban, Marian Munteanu, iar acum Predoiu. Varză! Nu mai am nici o influență în PNL, cum, de altfel, niciodată nu am avut, haha!
Iată mesajul:
„Dragă Alina,
N-am mai vorbit de mult, și îndrăznesc să îți scriu pentru că am văzut că l-ați retras din calitatea de candidat la Primăria Capitalei pe insipidul și antipaticul domn Bușoi. Ați făcut foarte bine. Însă Ludovic Orban este o propunere banală. Oamenii s-au săturat de fețele astea vechi, de consistența materialelor reciclabile.
PNL ar fi putea da o lovitură de imagine și de caracter dacă ar anunța că îl susține la Primărie pe Nicușor Dan. Eu îl cunosc pe Nicușor de vreo 20 de ani, este de departe cel mai serios tip care candidează la Primărie (cu șanse mici, e drept, în condițiile în care nu este sprijinit de nici un partid mare). Epoca lui Orban s-a dus, la revedere, ne-a părut bine de cunoștință, mai treceți pe la noi, puteți veni și cu chitara, dacă doriți.
Gîndește-te la această variantă. Asta nu înseamnă (doar) că PNL nu are, printre cadrele proprii, un candidat potrivit, înseamnă în primul rînd că interesul comunității este mai important, în viziunea PNL, decît propriul orgoliu de partid.“
(Alina mi-a răspuns rapid la mesaj, dar ce păcat că PNL continuă să nu facă ce le-am recomandat eu.)
19 aprilie 2016
Vreau să vă povestesc o mică întîmplare, care nici măcar nu e o întîmplare, ci doar o întîlnire, ba chiar o reîntîlnire, și mă bucur că memoria mea, destul de deficitară, a reușit să o păstreze intactă.
Mă oprisem într-o zi în „6 martie“, așa cum continuam încă să îi spun cantinei de la Drept, ca să iau masa de prînz, un prînz care nu putea fi decît modest, dar pentru mine niciodată nu a contat prea mult acest aspect, cele 70 de kilograme pe care le aveam și încă le am îmi sînt martore. Nu mai știu exact cînd s-a întîmplat asta, poate în urmă cu vreo șapte-opt ani, cînd eram student la Filosofie. La cantină l-am zărit pe Nicușor Dan, mînca singur la o masă. Ne știam deja de cîțiva ani buni, căci între Academia Cațavencu și Facultatea de Matematică existase într-o vreme o adevărată rivalitate în ceea ce privește teoria jocurilor de fotbal, în sensul că echipa AC luase bătaie de foarte multe ori de la echipa de fotbal a Facultății de Matematică, din care făcea parte și Nicușor, așa că nici vorbă de rivalitate, căci matematicienii erau mult mai buni la fotbal decît academicienii. Probabil că puțini știu că Nicușor este un foarte bun jucător de fotbal, dar să revin.
Văzîndu-l singur la masă, m-am dus la Nicușor ca să îl salut și să schimbăm cîteva vorbe. L-am întrebat ce mai face, și Nicușor mi-a spus că lucrează, de vreo doi ani, la o problemă de matematică. Am tresărit. Știam că Russell și Whitehead lucraseră vreo 11 ani la Principia Mathematica, dar tot mi s-a părut ciudat cînd Nicușor mi-a spus că lucrează de doi ani la o problemă. L-am întrebat, și asta e tot ce îmi mai amintesc din discuția noastră, cam cîte persoane pot înțelege problema la care lucrează el, și Nicușor mi-a spus că vreo 200.
Ce vreau să spun cu asta: eu, ca locuitor al Capitalei, aș vrea ca Nicușor Dan să aibă șansa de a lucra vreo cîțiva ani la problema numită „București“, căci Bucureștiul nu doar că are mari probleme, dar este el însuși, ca oraș, o mare problemă. Am mare încredere în Nicușor, și asta pentru că am mare încredere în matematicienii care sînt talentați la fotbal.
articole preluate de pe: facebook.com/iulian.tanase
* Nicușor Dan, președintele Uniunii Salvați Bucureștiul. Nascut in 1969 la Fagaras. Liceul Radu Negru Fagaras 1984-1988, cu doua premii I la Olimpiada Internationala de Matematica. Studii in matematica la Universitatea Bucuresti, Universitatea Paris 11, Universitatea Paris 13 si Ecole Normale Superieure Paris. Doctor in matematica 1998 (Universitatea Paris 13). Cercetator la Institutul de Matematica al Academiei Romane. Organizator, prin Asociatia Tineri pentru Actiune Civica, al Forumurilor Tinerilor Români cu Studii în Străinătate, în 2000 și în 2002. Membru fondator si director executiv al Scolii Normale Superioare Bucuresti, universitate de elita in stiintele exacte. Initiatorul si presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, din 2008.