Într-un viitor apropiat Suedia ar putea fi o societate fără bani lichizi

2014_10_14_157529033_rsz_crp

Patru din cinci cumpărături făcute în Suedia sunt plătite electronic sau prin card de debit şi, ţinând cont de dezvoltarea tehnologiilor ieftine, se prea poate ca într-un viitor apropiat Suedia să devină o societate ce nu mai foloseşte bani lichizi, conform unui raport publicat de ziarul The Local.

“Suedia şi restul Scandinavia conduc oamenii spre tranzacţionarea fără numerar”, a afgirmat Bengt Nilervall de la Federaţia Suedeză pentru Comerţ (Svensk Handel).

Suedezii îşi folosesc cardurile de debit şi credit aproape în fiecare zi – o medie de 260 de tranzacţii anuale pe persoană.

Imaginea aceasta este diferită în sudul Europei. În Italia, de exemplu, trei sferturi din toate cumpărăturile efectuate de consumatori sunt plătite cu bani lichizi.

“Acest lucru se datorează încrederii scăzute în autorităţi şi sistemul bancar”, a spus Niklas Arvidsson, profesor asociat de dinamică industrială.

Arvidsson a susţinut că Suedia ar putea deveni o ţară fără bani lichizi dar prezice că această situaţie nu va avea loc mai devreme de anul 2030.

“Familiaritatea banului lichid ar putea împiedica acest lucru. Un sondaj Sifo recent a arătat că două treimi dintre oameni consideră prezenţa banului lichid a fi un drept uman”, a spus el.

Comercianţii, băncile şi companiile de carduri susţin această tendinţă cu condiţia ca clienţii să fie capabili să ţină pasul cu aceste schimbări de situaţie.

Răspândirea cardurilor şi a plăţilor electronice a avut un efect profund chiar şi la nivel stradal, unii comercianţi de legume şi fructe acceptând sau fiind nevoiţi să accepte efectuarea de plăţi prin dispozitive electronice.

În prezent se promovează ideea că o societate fără bani lichizi va duce, printre altele, la o creştere a securităţii atât pentru clienţi cât şi pentru personalul diverselor instituţii şi va duce la o reducere a costurilor implicate de administrarea banilor lichizi.

Dar, la nivel global, există temeri că lipsa banilor lichizi va duce la un control şi mai puternic al statelor asupra cetăţenilor lor. Tranzacţiile, cumpărăturile, cadourile făcute, totul va fi la vedere şi nimeni nu va putea face nicio economie fără ca statul să nu ştie despre acest lucru. S-ar putea ca în viitor să se ajungă la o transparenţă totală care va face ca intimitatea să rămână o idee a trecutului.

 articol preluat de pe http://epochtimes.ro/