Inițiativa România – Comunicat de presă (4 mai 2017)

Inițiativa România - foto: facebook.com

Inițiativa România

foto si articol: facebook.com

4 mai 2017

Comunicat de presă – Inițiativa RomâniaInitiativa TimisoaraCorupția ucide, Geeks for Democracy, #RezistențaSibiu Uniți SalvămAradul Civic, Oradea Civică, ACTI Craiova, CIVICAEvoluție În Instituție

Protestele anti-corupție trebuie să continue și să se intensifice

Mișcările și organizațiile civice semnatare, născute în stradă în București, Timișoara, Cluj, Iași, Sibiu, Oradea, Arad și Craiova, cer românilor să continue să iasă în stradă și să intensifice protestele până la respingerea definitivă în plen a proiectului de lege privind grațierea. Decizia de astăzi de a nu mai grația pedepsele pentru fapte de corupție este o victorie a societății civile, însă doar un mic pas înapoi al majorității parlamentare.

Proiectul de lege privind grațierea nu a fost respins. Mai mult, la proiectul inițial se adaugă amendamentele privind grațierea pedepselor pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat și fals în declarații. De asemenea, rămâne în vigoare amendamentul cu dedicație pentru Dan Voiculescu, privind grațierea pedepselor pentru orice infracțiuni comise de persoane de peste 70 de ani.

Pentru cazurile sociale există întotdeauna instituția grațierii individuale pe care o recomandăm celor care consideră că sunt în situații familiale sau personale limită din punct de vedere social.

Puterea trebuie să abandoneze orice tentativă de a slăbi lupta anticorupție, independența Justiției sau modifica legislația penală în folosul politicienilor și partidelor. Guvernarea trebuie să se facă pentru bunăstarea românilor, nu a infractorilor.

Avertizăm, de asemenea, majoritatea guvernamentală să nu modifice procedura de numire a procurorilor șefi. Este o procedură agreată de Comisia Europeană, care s-a dovedit benefică pentru consolidarea activității parchetelor și controlului reciproc al instituțiilor statului într-o decizie cheie pentru justiția din România.

Semnatari:

• Inițiativa România, mișcare civică născută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv,

• Initiativa Timisoara, mișcare civică formată prin asocierea a 16 organizații neguvernamentale din Timișoara după adoptarea OUG 13,

• Sibiu Uniți Salvăm, grup civic apărut în 2013 în urma mișcărilor civice din Sibiu pentru salvarea Roșiei Montane,

• Oradea Civică, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,

• Corupția ucide, comunitate civică născută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv,

• Aradul Civic, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,

• Asociatia Civica pentru Transparenta si Implicare Craiova, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,

• Civica Iași, organizație neguvernamentală înființată în decembrie 2014 pentru un Iași mai bine guvernat și o comunitate mai implicată,

• #REZISTENȚA, platformă civică născută în urma protestelor masive împotriva corupției din februarie 2017

• Geeks for Democracy, grup informal de acțiune civică, inclusiv prin instrumente și metode legate de tehnologia informației

• @Evoluţie În Instituţie, asociaţie care promoveayă creșterii calității proceselor de elaborare a politicilor publice în România.

articol preluat de pe: facebook.com/initiativaromania