Gautama Siddharta – Buddha (563/480 î.e.n – 483/400 î.e.n)

Gautama Siddharta - Buddha - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Gautama Siddharta

foto si articol – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

8 aprilie 563 i.Hr., Budistii celebreaza ziua traditionala de nastere a lui Gautama Siddharta, cel care ulterior a fondat religia budista.

Buddha, cum a devenit cunoscut parintele curentului filosofic si religiei care ii poarta numele, insemna, in sanscrita, ”trezitul” sau ”iluminatul”, este celebrat in ziua de 8 aprilie, cand se apreciaza ca s-ar fi nascut in India, insa potrivit altor surse data nasterii acestuia ar fi in luna mai.

Buddha a ramas in constiinta colectiva, deoarece a fost singurul intemeietor al unei religii, care nu s-a declarat trimisul lui Dumnezeu si care a respins ideea unui zeu suprem.

Buddha, pe numele real Gautama Siddhartha, ar fi fost fiul unui rege marunt din clanul Sakya, situat in India de nord-vest. Mama sa, regina Mahamaya, i-a dat nastere in parcul Lumbini, aflat actualmente in sudul Nepalului. Stalpul ridicat acolo de un imparat indian, in sec. III i.Hr., pentru a marca evenimentul, exista si in ziua de azi.

La cateva zile de la nastere, mama lui a murit, nu inainte insa de a-i fi trimise semnale prevestitoare privind aducerea pe lume a unui copil miraculos, dupa cum apare scris si in ”Dictionarul religiilor” de Mircea Eliade si Ioan P. Culianu. Mai mult, potrivit unor surse, nasterea lui Buddha ar fi fost imaculata, virginala, asemeni celei a lui Iisus.

Siddharta a fost crescut in lux, iar la 16 ani s-a casatorit cu doua printese, ducand o viata fara griji pana la varsta de 29 de ani. Atunci, se spune ca ar fi iesit de trei ori din palat si a vazut de fiecare data tot atatea rele: batranetea, boala si moartea pentru ca calatoriile sale a observat un batran, un bolnav si un cadavru.

La a patra iesire, Siddharta a vazut un cersetor si, impresionat de felul de a fi al acestuia, a decis sa fuga din palat si sa se dedice ascezei. A calatorit spre sud, unde se afla centrul cunoasterii si a studiat meditatia si yoga, avandu-i ca profesori pe Alara Kalama si Udraka Ramaputra.

A adoptat o asceza severa, care includea inclusiv un regim de mortificari ale carnii, la care a renuntat cand a constatat ca acestea nu sunt eficiente.

Parasit de cei cinci discipoli ai sai, care au vazut in renuntarea sa drept o dovada de slabiciune, Gautama s-a asezat sub un smochin, hotarat sa nu se ridice pana cand nu va dobandi Trezirea. Dupa ce l-a combatut pe Mara, un spirit demonic care l-a ispitit cu voluptati si dorinte lumesti, Siddharta a ajuns la iluminare. A avut o revelatie si atunci, la varsta de 35 de ani, si-a luat si numele de Buddha, relevandu-le apoi ucenicilor sai ideile care i-au fost dezvaluite.

Apoi, Gautama Buddha a calatorit in parcul cu cerbi din apropiere de Benares, India, unde a tinut prima sa ceremonie si a conturat ideile de baza ale buddhismului.

Potrivit buddhismului, exista ”patru adevaruri nobile”.

Primul adevar este acela ca totul este suferinta – nasterea este suferinta, imbatranirea este suferinta, boala este suferinta, tot ceea ce este efemer este suferinta.

Al doilea adevar este ca originea suferintei este dorinta.

Al treilea adevar este ca nimicirea dorintei antreneaza nimicirea suferintei.

Al patrulea adevar reveleaza nirvana – Calea cu opt ramuri sau Calea de mijloc – care duce la extinctia suferintei: opinia, gandirea, cuvantul, actiunea, mijloacele de existenta, efortul, atentia, contemplarea (adica ”opt ramuri”), dupa cum se arata in ”Istoria religiilor”.
Buddha a murit la varsta de 80 de ani, din cauza unei indigestii, spunandu-le adeptilor sai sa continue sa lucreze la eliberarea lor spirituala, urmandu-i invataturile.

Buddhismul s-a raspandit ulterior din India in Asia centrala si de est, China, Coreea, Japonia, iar in secolul XX, in vest.

Intreaga esenta a budismului este exprimata in legenda despre iluminarea lui Siddhartha: fiinta astrala a viitorului Buddha, care dupa ce a trait experienta a numeroase reincarnari, intelege ca in urmatoarea sa coborare profana, va trai experienta Trezirii.

 

articol preluat de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com