CONFERINŢA MEDIAFAX – Federaţie: UE nu vrea să sprijine agricultura românească. Dacă s-ar dezvolta, le-ar crea probleme

viorel-matei-octav-ganea

Uniunea Europeană nu doreşte să sprijine agricultura românească pentru că dacă s-ar dezvolta la adevăratul potenţial, ar acoperi pieţele multor ţări europene şi le-ar crea probleme sociale, a declarat vineri Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România.

“Românii nu pot intra în alte ţări cu agricultura ecologică pentru că fiecare piaţă îşi protejează propriii producători. Uniunea Europeană nu doreşte să sprijine această agricultură românească, pentru că potenţialul agriculturii româneşti este enorm Îm momentul în care am produce la adevăratul potenţial, creăm probleme sociale în ţările lor. De ce probleme sociale? Pentru că noi, creând o supraproducţie, acoperim piaţa lor”, a declarat Matei la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture.

El a dat exemplu soia modificată genetic. În acest caz, la nivel european, spune Matei, s-a ajuns la concluzia că fiecare ţară decide dacă o cultivă sau nu, iar România a decis să nu cultive.

“Dar noi avem capacitatea de a asigura 70% din necesarul Europei. Avem potenţialul să cultivăm 2,2 milioane de hectare de soia. Ştiţi ce înseamnă asta? Că pe acele 2,2 milioane de hectare nu mai trebuie să dăm 35% azot. Ce ar fi asemenea economii pentru România? Dar am dezechilibra exporturile SUA, care fac un lobby draconic în Europa pentru a-şi vinde produsele modificate genetic, de la porumb la curcanul ăla care se face cât balena”, a mai spus Matei.

El a concluzionat că în această situaţie, nici cu agricultura ecologică, unde crede că România are un mare potenţial, nu vor fi găsite pieţe externe de desfacere.

articol preluat de pe http://m.mediafax.ro