Farmacia verde: Vremea urzicilor!

urzici

foto si articol – formula-as.ro

- La început de primăvară, când organismul are nevoie de reîmprospătare mai mult ca oricând, urzicile fragede, culese de pe pământul reavăn-înmiresmat al lui Martie, sunt un adevărat medicament. Consumate crude, ele sunt un agent de curăţare pentru sistemul digestiv, sânge şi rinichi –

Când mergi, primăvara devreme, la cules de urzici, îţi trebuie un pic de răbdare şi de atenţie, ca să le distingi tulpiniţele fragede, ascunse sub frunzişul uscat al pădurii. Frigul le sperie. Abia când soarele începe să încălzească uşor pămân­tul, poporul cel numeros al urzicilor năvăleşte în lume, ocupând-o până la capătul orizontului. De la primele semne adevărate de primăvară, din rizomii întinşi ca o reţea uriaşă pe sub pământ, ies la iveală primele frunzuliţe de un verde deschis şi fraged, care se culeg împreună cu tulpina pe care cresc. O pungă mare de urzici este suficientă pentru o cură de o săptămână. Se ţine la frigider, fără a-şi pierde prospeţimea. Dar să vedem cum le putem folosi.

Un depozit de clorofilă

Urzica vie este printre plantele cele mai bogate în clorofilă, un agent de detoxifiere fenomenal, dar şi un foarte bun alcalinizant al sângelui, al urinei şi al altor fluide corporale. Apoi, urzica are în compoziţia sa cantităţi importante de potasiu, fier şi magneziu, fiind, aşadar, un remineralizant excelent. Foarte importante sunt şi substanţele volatile, ce dau aroma specifică urzicilor de primăvară, şi care au un foarte intens efect antibiotic şi diuretic. Nu trebuie uitat că în frunzele verzi şi înţepătoare există nu mai puţin de zece vita­mine, între care: B1 şi B2, care protejează sistemul nervos; vitamina C, care este antialergică şi imunosti­mulentă; vitamina A, care protejează ochii şi întăreşte membrana celulelor sănătoase. Cu un asemenea arse­nal vindecător, nici nu e de mirare că această plantă are o multitudine de recomandări terapeutice. Îna­inte de a vorbi despre ele, să aflăm cum se pot prepara.

Remedii din urzici

Salata

Două mâini de frunze şi tulpini fragede se curăţă bine de frunzele uscate şi de alte impurităţi, care se stre­coară atunci când culegem urzica, iar apoi se clătesc bine în mai multe ape. După spălare, frunzele şi tulpinile se toacă fin pe o planşetă de lemn, se adaugă puţină sare şi se frământă bine, cu mâna pro­tejată de o mănuşă de cauciuc (pentru că şi atunci când e tânără, urzica înţeapă foarte tare). La tocătura obţi­nută se adaugă puţin suc de lămâie şi ulei de măsline, şi salata e gata. Pişcătura dispare. Salata de urzică se consumă de regulă dimineaţa, pe stomacul gol. Ca să fie efi­cientă, o cură trebuie să dureze minimum 7 zile. Li­mite pentru tratamentul cu urzică nu există. Cu cât cura de salată va fi mai lungă, cu atât efectele sale vor fi mai puternice.

Sucul de urzici

Beţi sucul de urzici imediat după preparare

În vasul mixerului electric se pune o mână de ur­zici proaspete, bine spălate şi curăţate, şi un pahar (200 ml) de apă plată sau apă de izvor. Se lasă la mala­xat circa 2 minute, după care se adaugă imediat 1-2 linguriţe de suc de lămâie, atât pentru gust, cât şi pen­tru prevenirea oxidării principiilor active. Sucul se bea nefiltrat, cât mai repede, ca să-şi păstreze maximul de proprietăţi curative.

cititi mai mult pe http://www.formula-as.ro/2015/1157/terapii-alternative-58/farmacia-verde-vremea-urzicilor-18921