Duminica a III-a din Post – Duminica Sfintei Cruci – Luarea Crucii si urmarea lui Hristos

Duminica Sfintei Cruci - foto preluat de pe doxologia.ro

foto preluat de pe doxologia.ro

 

Duminica a III-a din Post – Duminica Sfintei Cruci – Luarea Crucii si urmarea lui Hristos

Textul evanghelic în Duminica a III-a din Postul Mare (Marcu 8, 34-38; 9, 1)

Şi chemând la Sine mulţimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie.

Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul Său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va scăpa.

Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul?

Sau ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său?

Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el, când va veni întru slava Tatălui său cu sfinţii îngeri.

Şi le zicea lor: Adevărat grăiesc vouă că sunt unii, din cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea împărăţia lui Dumnezeu, venind întru putere.

 

Duminica a 3-a din Post - Duminica Sfintei Cruci – Luarea Crucii si urmarea lui Hristos

Asezata la mijlocul Postului Mare, Duminica Sfintei Cruci, are menirea de a-i intari pe crestini in urcusul duhovnicesc:

Veniti credinciosilor sa ne inchinam lemnului celui de viata facator, pe care Hristos Imparatul Slavei, de bunavoie mainile intinzandu-si ne-a inaltat la fericirea cea dintai, pe care vrajmasul prin placere amagindu-ne, a facut sa fim izgoniti de la Dumnezeu. Veniti credinciosilor sa ne inchinam lemnului prin care ne-am invrednicit a sfarama capetele vrajmasilor celor nevazuti” (Triod).

În Duminica Sfintei Cruci se va oficia Liturghia Sfantului Vasile cel Mare si se va citi pericopa din Evanghelia de la Marcu in care se vorbeste despre lepadarea de sine si urmarea lui Hristos.

In vechime, aceasta duminica era cunoscuta sub denumirea Praznicul celei de a treia inchinari a Crucii.

Prima sarbatoare a Crucii era cea de pe 14 septembrie, cand se praznuia descoperirea ei de catre Sfanta Elena, iar a doua era cea din 1 august care facea trimitere la victoria imparatului Heraclie asupra persilor si intoarcerea Sfintei Cruci la Ierusalim in anul 630.

În aceasta duminica, la finalul Utreniei, are loc scoaterea din Sfantul Altar a Sfintei Cruci.

Ea aminteste de ceremonia din trecut, care avea loc la Ierusalim, apoi la Constantinopol, in Vinerea Patimilor.

Idiomelele cantate in timpul cinstirii sfintei cruci din aceasta duminica, reproduc aproape literal unele imne in Vinerea Mare:

cititi mai mult pe www.crestinortodox.ro

 

 

cititi si:

De ce Duminica a treia din Postul Mare se mai numește și „a Sfintei Cruci”?