Cunoscutul tenor Placido Domingo l-a apelat pe Klaus Iohannis. ”Am fi foarte bucuroși să ne întâlnim și să cooperăm în cazul Roșia Montană”

download (1)

”Stimate Domnule Președinte, vă rugăm să ne permiteți să vă transmitem, chiar de la începutul mandatului dumneavoastră, mesajul nostru special privind Roșia Montană. De-a lungul ultimilor ani Europa Nostra s-a adresat în mod repetat autorităților române cerându-le insistent să salveze Roșia Montană, un loc cu o semnificație culturală majoră, și să contureze și implementeze o strategie de dezvoltare pe termen lung, sustenabilă, pentru locuitorii, patrimoniul și mediul natural al regiunii. Am sprijinit, alături de alte organizații internaționale, cum ar fi ICOMOS, inițiativele organizațiilor românești naționale și locale, de a include Roșia Montană în Lista Tentativă a României pentru Patrimoniul Mondial (UNESCO)”, se arată în scrisoarea celor de la Europa Nostra, în care se adaugă: ”Noi credem, așadar, că viitorul sustenabil al Roșiei Montane poate fi asigurat doar prin protejarea patrimoniului său cultural care, dacă este bine întreținut și protejat, nu va face decât să se îmbogățească și va deveni o sursă pentru prosperitate economică și socială pentru întreaga regiune și un exemplu de urmat în cazuri similare, nu doar în România și în restul Europei. Vă rugăm deci să ne permiteți să reiterăm, în acest context, convingerea noastră că Roșia Montană este mai presus de toate un loc al patrimoniului cultural – un peisaj cultural, pentru a fi mai preciși – de mare valoare pentru cultura și civilizația europeană. Dintre numeroasele rapoarte și evaluări referitoare la valoare Roșiei Montane în termeni de patrimoniu cultural, amintim aici recent dezvăluitul raport al arheologilor britanici de la universitățile din Oxford și Leicester, care plasează Roșia Montană la nivelul Patrimoniului Mondial”.

Reprezentanții Europa Nostra s-au declarat îngrijorați și de recentele declarații făcute de noul ministru al Economiei, din care rezultă că, în ciuda voinței publice exprimate fără echivoc, Guvernul continuă să sprijine proiectul minier distructiv pentru comunitate, patrimoniu cultural și mediu natural. Din acest punct de vedere, Europa Nostra arată că mișcarea civică legată de Roșia Montană a devenit un model la nivel european, care nu poate fi ignorat de autorități: ”Poziția publicului, exprimată în anul 2013, în apărarea drepturilor constituționale și în sprijinul protejării patrimoniului cultural și a mediului, devenită mișcarea supranumită ”Toamna Românească”, a fost un model pentru toți cetățenii europeni conștienți și angajați. Credem, așadar, că mesajul exprimat de o mișcare atât de puternică a societății civile nu ar trebui ignorat.”

În încheiere, Europa Nostra îi solicită președintelui Klaus Iohannis o poziție publică fermă și bine argumentată legată de valoarea excepțională a sitului de la Roșia Montană și își manifestă disponibilitatea de a coopera cu echipa președintelui pentru elaborarea unei noi viziuni și a unui plan de dezvoltare pentru zona Roșia Montană, bazat pe valorificarea patrimoniului cultural. ”Credem că o poziție publică fermă și bine argumentată referitoare la valoarea acestui sit excepțional, venind din partea dumneavoastră, ca nou Președinte al României, va fi reuși să plaseze dezbaterea pe linia pozitivă și promițătoare a patrimoniului cultural și a valorii sale pentru societate, în acord cu cele mai recente strategii și direcții ale politicii europene.

În termeni concreți, vă recomandăm cu insistență, atât dumneavoastră cât și Guvernului României, să utilizați fondurile structurale europene disponibile, pentru a finanța mult-așteptatul studiu legitim privind o strategie alternativă de dezvoltare a zonei Roșia Montană, care ar asigura un viitor sustenabil și prosper pentru societate și pentru mediul întregii regiuni.

Noi, Europa Nostra, am fi foarte bucuroși să vă asistăm în orice mod ar fi considerat util, considerând vasta experiență și angajamentul membrilor noștri. Suntem de asemenea gata să cooperăm cu echipa dumneavoastră pentru elaborarea unei noi viziuni și a unui plan de dezvoltare pentru zona Roșiei Montane, un pas a cărui necesitate a fost recunoscută în numeroase poziții publice internaționale în ultima perioadă, și care este în momentul de față pregătit de organizațiile românești membre ale Europa Nostra, cu sprijinul rețelei și al partenerilor noștri. Am fi de asemenea foarte bucuroși să stabilim o întâlnire cu echipa dumneavoastră în viitorul apropiat pentru a discuta modalitățile în care am putea coopera în cazul Roșia Montană și în chestiuni mai generale referitoare la patrimoniul cultural european aflat în România.

Vă dorim, Domnule Președinte, multe succese în îndeplinirea noilor și dificilelor dumneavoastră responsabilități și așteptăm încrezători viitoarea noastră cooperare fructuoasă și dialogul constructiv.”.

cititi mai mult http://www.romaniacurata.ro/cunoscutul-tenor-placido-domingo-l-a-apelat-pe-klaus-iohannis-am-fi-foarte-bucurosi-sa-ne-intalnim-si-sa-cooperam-in-cazul-rosia-montana/