(video) Preşedintele Klaus Iohannis: Este inadmisibil ca Institutul Cantacuzino să dispară

iohannis-cantacuzino_86153200

foto si articol – stiri.tvr.ro

Şeful statului a mers la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino. “Nu am venit mai devreme pentru că am vrut să văd dacă se rezolvă problema. Am văzut că nu se clarifică lucrurile şi atunci am vrut să vin personal să discut cu conducerea, să găsim soluţii. Este inadmisibil sau exclus să dispară institutul”, le-a spus şeful statului angajaţilor.

“Am fost astăzi la Institutul Cantacuzino. Mă îngrijorează că un simbol al excelenței românești a ajuns într-o situație atât de gravă. Mutarea Institutului dintr-o parte în alta, fără o gândire pe termen lung, nu rezolvă niciun fel de problemă. Voi discuta despre aceste lucruri cu toate autoritățile responsabile. Nu ne putem preface că vrem să avem un asemenea Institut, în timp ce de fapt îl lăsăm să moară”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Angajaţii institutului s-au plâns că nu şi-au primit salariile.

Institutul Cantacuzino, unde lucrează 486 de persoane, a trecut din toamna anului trecut de la Ministerul Sănătăţii în coordonarea Ministerului Educaţiei.

Situaţia institutului este critică: are datorii de aproximativ 5 milioane de euro, conturile blocate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Producţia de vaccinuri a fost sistată.

Premierul Victor Ponta declara în urmă cu o lună că se caută soluţii.

“În perioada imediat următoare încercăm să găsim soluţii prin care să îndreptăm ce s-a făcut greşit în trecut. E o preocupare extrem de serioasă. Încercăm să găsim soluţii în măsura în care nu avem voie să dăm bani direct de la buget, pentru că este ajutor de stat şi în măsura în care, din păcate, acolo nu s-au produs, deşi sau investit bani publici, nu s-au produs vaccinuri omologate”, a declarat şeful executivului, citat de Agerpres.

La începutul lunii aprilie, sute de studenţi la Medicină au ieşit în stradă ca să ceară salvarea Institutului Cantacuzino.

Pe 18 martie, peste 300 de angajaţi ai institutului au protestat în faţa guvernului, nemulţumiţi că nu îşi primiseră o parte din salariile pe 3 luni.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro