Conferința de la Teheran (28 noiembrie – 1 decembrie 1943)

Conferința de la Teheran (28 noiembrie - 1 decembrie 1943) - Roosevelt, Stalin şi Churchill în faţa ambasadei sovietice din Teheran - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Conferința de la Teheran (28 noiembrie – 1 decembrie 1943) – Roosevelt, Stalin şi Churchill în faţa ambasadei sovietice din Teheran

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe ro.wikipedia.org; cersipamantromanesc.wordpress.com

 

Conferinţa de la Teheran (28 noiembrie – 1 decembrie 1943, Teheran, Iran) a fost organizată pentru punerea la punct a unor probleme de importanţă vitală pentru mersul celui de-Al Doilea Război Mondial şi organizarea lumii postbelice, ca urmare a marilor victorii aliate din cursul anului 1943.

A fost prima întâlnire a “Celor Trei Mari“: Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill şi Iosif Vissarionovici Stalin.

În drum spre capitala iraniană, Franklin Delano Roosevelt şi Winston Churchill s-au oprit la Cairo, unde s-au intâlnit cu Jiang Jieshi (cunoscut şi sub numele de Cian Kai). Cu această ocazie, la 27 noiembrie, cei trei au semnat o Declaraţie prin care-şi afirmau hotărârea neclintită de a purta război “pentru a pune capăt agresiunii Japoniei şi de a-l pedepsi pe agresor, fără a tinde prin aceasta la obţinerea unor avantaje pentru ele şi fără să aibă cea mai mică intenţie de extindere a teritoriilor lor“.

În cadrul acestei conferinţe au fost luate două decizii importante: 1. organizarea unei debarcări în Normandia (provincie Franceză), proiect botezat ca “Operaţiunea Overlord” şi a fost fixată pentru mai 1944 (întîrziată la 6 iunie), şi respingerea de către Salin şi Roosevelt a proiectului britanic de ofensivă în Mediterană şi Balcani. Soarta Germaniei şi Poloniei au fost egal evocate în cadrul conferinţei şi s-a convenit la crearea unei organizaţii mondiale de securitate cu participarea celor patru (viitoarea ONU): SUA, Marea Britanie, U.R.S.S. şi China.

În centrul dezbaterilor Conferinţei de la Teheran au fost problemele militare. S-a discutat despre statutul postbelic al Germaniei care, potrivit lui Roosevelt, trebuia împărţită în cinci state autonome, respectiv:

1 – Prusia,
2 – Hanovra,
3 – Saxonia şi regiunea Leipzig,
4 – zona Hessen, Darmstadt Kassel şi regiunea de la sud de Rin,
5 – Bavaria, Baden, Würtenberg şi Canalul Kiel.

Regiunile Ruhr şi Saar urmau să intre sub control internaţional.

O altă problemă abordată a fost cea poloneză, varianta balcanică fiind respinsă de către I. V. Stalin. Sunt abordate problemele finlandeză şi japoneză, se dă o declaraţie privind independenţa, suveranitatea şi integritatea Iranului. Conferinţa de la Teheran s-a încheiat cu stabilirea anumitor scopuri comune ale Aliaţilor.

 

articole preluate de pe ro.wikipedia.orgcersipamantromanesc.wordpress.com
cititi despre Conferința de la Teheran (28 noiembrie – 1 decembrie 1943, Teheran, Iran) si pe en.wikipedia.org