Evenimentele Zilei de 28 noiembrie în Istorie: 28 noiembrie 1877 – Căderea Plevnei; 28 noiembrie 1918 – Unirea Bucovinei cu România; 28 noiembrie 1943 – Conferinta de la Teheran; 28 noiembrie 1957 – Revolta din Suraia
Unirea Bucovinei cu România (15/28 noiembrie 1918)
foto preluat de pe romaniaimaginideierisiazi.wordpress.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
28 noiembrie este a 332-a zi a calendarului gregorian şi a 333-a zi în anii bisecţi.
Sărbătorile zilei de 28 noiembrie
(BOR) Sfantul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou; Sfântul Mucenic Irinarh
(BRU) Sf. Ștefan cel Nou, cuvios († 764); Sf. Irinarh, martir († secolul al IV-lea)
Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou – S-a născut în Constantinopol, la începutul secolului al VIII-lea. Pomenirea sa de catre Biserica Ortodoxa se face la 28 noiembrie.
(BRC) Sf. Ecaterina Labouré, fecioară
Albania: Ziua naţională. Proclamarea Independenţei de Stat (1912) Ziua steagului.
Albania, este un stat suveran din sud-estul Europei. Se învecinează cu Muntenegru la nord-vest, cu Kosovo la nord-est, cu Macedonia la est și cu Grecia la sud și sud-est. Are ieșire la Marea Adriatică spre vest, și la Marea Ionică spre sud-vest. Se află la mai puțin de 72 km de Italia, de care o desparte strâmtoarea Otranto ce leagă Marea Adriatică de Marea Ionică.
Albania este membră a ONU, NATO, a OSCE, a Consiliului Europei, a Organizației Mondiale a Comerțului, a Organizației pentru Cooperare Islamică și unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Mediteranei. Albania este recunoscută din ianuarie 2003 drept potențial candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, și și-a depus oficial candidatura pentru aderare la 28 aprilie 2009.
Albania este o democrație parlamentară, cu economie în tranziție către economia de piață. Capitala Albaniei, Tirana, este locuită de 421.286 dintre cei 2.831.741 de locuitori. Reformele economice au deschis țara către investițiile străine, în special în domeniul dezvoltării energetice și a infrastructurii de transport. Albania a fost clasată pe locul 1 în lista efectuată de Lonely Planet cu primele 10 țări de vizitat în 2011.
Mauritania – Ziua naţională. Aniversarea proclamării independenţei (1960)
Mauritania, oficial Republica Islamică Mauritania, este o țară din regiunea Maghreb, în nord-vestul Africii, mărginită cu Oceanul Atlantic în vest, Senegal în sud-vest, Mali în est și sud-est, Algeria în nord-est și Sahara de Vest (teritoriu controlat de Maroc) în nord. Numele de „Mauritania” provine de la „Mauretania”, vechi regat berber. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Nouakchott, localizat pe coasta atlantică.
SUA - Thanksgiving Day (Ziua Recunoștinței) - La 3 octombrie 1863, Preşedintele american Abraham Lincoln a declarat a patra zi de joi din luna noiembrie Thanksgiving Day – “Ziua Recunoştinţei”.
Ziua Recunoștinței (engleză: Thanksgiving Day) este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulțumește (tradițional lui Dumnezeu) pentru bogăția recoltei din acel an. Ea se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada). Este o sărbătoare a familiei. În Statele Unite majoritatea afacerilor (în afară de magazine) sunt închise joi și vineri în săptămâna cu Thanksgiving pentru a permite angajaților să se reunească, cu familia.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
Astăzi în istorie pentru 28 noiembrie
28 noiembrie 741 - A decedat papa Grigore al III-lea.
Papa Grigore al III-lea (n. ? în Siria, d. pe 28 noiembrie 741 la Roma), papă al Romei între 731 și 741. Grigore a fost ales papă pe 18 martie 731. Ca și în timpul pontificatului predecesorului său, Grigore al II-lea, au avut loc conflicte majore cu Imperiul Roman de Răsărit. În cursul crizei iconoclaste, împăratul Leon al III-lea Isaurianul a fost excomunicat de către Biserica de la Roma; în replică, acesta a integrat episcopatele din Sicilia, Italia Inferioară și Iliria în subordinea Patriarhatului Ecumenic de la Constantinopol . Ca urmare, papa a rupt toate relațiile cu Bizantul.
28 noiembrie 1095 - Ultima zi a Conciliului de la Clermont (inceput la 19 noiembrie).
Papa Urban al II-lea a discutat despre unele reforme in Bisericia și a anunțat excomunicarea regelui Filip I pentru recăsătoria sa adulteră cu Bertrade de Montfort. La 27 noiembrie, Urban a vorbit pentru prima oară despre problemele Orientului, cerând creștinilor occidentali să lupte împotriva musulmanilor care ocupaseră Tara Sfanta și atacau Imperiul Roman de rasarit.
In ultima zi a Conciliului, pe 28 noiembrie, s-a dat un apel general la cavalerii și nobilii Franței. Urban însuși a petrecut câteva luni ținând predici despre cruciadă în Franța, în vreme ce legații papali răspândeau vestea în sudul Italiei, perioadă în care accentul a trecut de pe ajutorarea lui Alexius, imparatul Bizantului si pe cucerirea Ierusalimului. Papa îl numește pe Adhemar de Le Puy în fruntea Cruciadei, programată să înceapă în ziua deAdormirea Maicii Domnului, 15 august.
28 noiembrie 1443 - Fortele albaneze conduse de Skanderbeg elibereaza cetatea Kruja de sub ocupatia turca.
Skanderbeg era membru al familiei nobiliare Kastrioti, părinţii lui fiind prinţesa Voisava (de origine sârbă, membră a dinastiei Brancovici) şi nobilul Gjon Kastrioti (de asemenea cu origini sârbeşti). Crescut la curtea otomană a lui Murad al II- lea, Skanderbeg dezertează de pe câmpul de luptă de la Varna, în 1443, şi falsificând documente de liberă trecere ajunge în Albania la cetatea Croja.
Măcelărind garnizoana de aici şi ocupând şi alte cetăţi, Skenderbeg declanşează lupta de eliberare a poporului albanez de sub dominaţia otomană. A condus între 1443 și 1468 lupta împotriva Imperiului Otoman, obținând victorii la Torvioll (1444), Oranik (1456), Mokra (1462), eliberând în mare parte teritoriul albanez, cu centrul în orașul Krujë.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org
28 noiembrie 1520 - Exploratorul portughez Fernando Magellan a trecut prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poarta numele.
Strâmtoarea Magellan se află la sudul Americii de Sud, ocolind numeroase insule și despărțind America de Sud (Chile și Argentina) de Țara de Foc (Tierra del Fuego). Strâmtoarea are o lungime de 373 mile marine (ca. 670 km) având lățimea minimă de 2,5 mile (ca. 4,5 km), făcând legătura dintre Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific. Importanța ei maritimă a scăzut după construirea Canalului Panama.
Din cauza vânturilor puternice din Patagonia este una dintre cele mai periculoase strâmtori. Descoperitorul ei în 1520, Fernando Magellan, a făcut ocolul lumii cu cinci corăbii și cu un echipaj de 237 de oameni. La data de 21 octombrie, de ziua “Fecioarei Maria“, el descoperă în apropierea latitudinii de 52 grade o peninsulă pe care o numește “Capul Fecioarelor” (Cabo Virgenes).
O furtună teribilă, care a durat peste 36 de ore, împinge corăbiile la 1 noiembrie, de Ziua morților, în strâmtoare, ceea ce-l determină pe Magellan să o boteze Estreito de Todos los Santos. Echipa de marinari trimisă în recunoaștere de Magellan descoperă pe coasta de nord numai oseminte într-un mormânt. Din cauza fumului provenit de la focurile indienilor, această regiune va fi denumită “Țara de foc” (“Tierra del Fuego“).
Această legătură dintre cele două oceane a devenit începând cu anul 1881 importantă prin faptul că a permis accesul din vest (evitând Capul Horn, periculos navigatorilor) spre Insulele Moluce, “Țara Mirodeniilor“. Gavin Menzies amintește în cartea sa “1421” că înaintea lui Magellan, în iarna anului 1421, împăratul Chinei traversase deja această strâmtoare.
28 noiembrie 1574 - A fost fondat orasul Ufa, actuala capitala a actualei Republici Autonome Baskiria (Rusia).
28 noiembrie 1632 - S-a născut compozitorul francez Jean Baptiste Lully; (m. 1687).
28 noiembrie 1680 - A murit Gian Lorenzo Bernini, arhitect, sculptor si pictor italian, reprezentant de seama al barocului italian; (n.07.12.1598).
28 noiembrie 1678 - Gheorghe Duca devine, pentru a treia oară, domn al Moldovei.
28 noiembrie 1757 - S-a nascut William Blake, pictor, gravor, poet reprezentativ pentru prima generaţie a creaţiei lirice romantice engleze (“Cântecele inocenţei”, “Schiţe poetice”); (d.12.08.1827).
În mare parte nerecunoscută în timpul vieții sale, opera diversă și profundă a lui William Blake este astăzi considerată esențială și semnificantă atât în istoria poeziei cât și a artelor vizuale
28 noiembrie 1789 - Doctorul Joseph Guillotin prezinta deputatilor Adunarii Constituante din Franta o noua masina care va fi folosita la executarea condamnatilor la moarte: ghilotina.
28 noiembrie 1811 - Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol major, Op. 73, al lui Beethoven are premiera la Gewandhaus în Leipzig.
Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol major, Op. 73, al lui Ludwig van Beethoven, cunoscut în special sub numele de Concertul Imperial, a fost ultimul său concert pentru pian. A fost compus la Viena între 1809 și 1811 și a fost dedicat Arhiducelui Rudolf von Habsburg-Lothringen, patronul și elevul lui Beethoven.
Premiera concertului a avut loc pe 28 noiembrie 1811 la Gewendhaus în Leipzig sub bagheta lui Johann Philipp Christian Schulz, solist fiind Friedrich Schneider. Premiera vieneză a concertului a avut loc pe 12 februarie 1812 în interpretarea lui Carl Czerny, un alt elev al lui Beethoven. Numele de Imperialul nu îi aparține lui Beethoven, ci lui Johann Baptist Cramer, editorul publicării engleze a concertului. Concertul are o durată de aproximativ 40 de minute.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
28 noiembrie 1812 - S-a născut Iacob Mureşianu, poet, publicist şi om politic; (m. 29 septembrie 1887).
28 noiembrie 1820: S-a nascut Friedrich Engels, teoretician comunist german, fiu al unui bogat industrias. Este fondator al sociologiei muncii. A colaborat indeaproape cu Karl Marx, cei doi scriind impreuna “Sfinta familie” (1845), “Ideologia germana”.
Engeles a fost pana in 1890, conducator al socialistilor germani. A redactat, împreună cu Karl Marx, la cererea celui de-al doilea Congres al Ligii Comuniştilor din 1848, “Manifestul Partidului Comunist”; (d.05.08.1895).
28 noiembrie 1837: S-a nascut John Wesley Hyatt, inventator american, posesor a peste 200 de inventii, printre care si fabricarea bilelor de biliard din celuloid; (d.10.04.1920).
28 noiembrie 1859: A murit Washington Irving, scriitor american, maestru al prozei scurte umoristice; (n. 3.04.1783).
28 noiembrie 1863: S-a nascut Eremia Grigorescu, general de artilerie, comandantul trupelor române în bătălia de la Mărăşeşti, ministru de război ;(d. 21.07.1919).
28 noiembrie 1864: Se înfiinţează Corpul inspectorilor agricoli din România.
28 noiembrie 1866: S-a nascut Henry Bacon, arhitect american, cunoscut ca designer al clădirii “Lincon Memorial Washington D.C.” ;(d.17.02.1924).
28 noiembrie 1874: S-a născut prozatorul roman Jean Bart ; (m. 12 mai 1933).
28 noiembrie 1877: Războiul de Independenţă a Romaniei - Căderea Plevnei, după încercarea nereuşită de a sparge încercuirea Plevnei, generalul otoman Osman Paşa s-a predat generalului Cerchez şi a semnat capitularea armatei turce.
28 noiembrie/10 decembrie 1877 - A încetat din viaţă Nicolae Golescu (n.1810 Cîmpulung, jud.Argeş), om politic liberal, fiul lui Dinicu Golescu. N.Golescu a participat la Revoluţia de la 1848 din Muntenia, a fost membru al Guvernului provizoriu. Fiind un luptător pentru unirea Principatelor Moldovei şi Munteniei, ulterior a fost ministru şi prim-ministru (mai-noiembrie 1860, 1868). Nicolae Golescu a luat parte la complotul care l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza.
28 noiembrie 1880: S-a nascut Andrei Rădulescu, jurist şi istoric, întemeietorul şcolii de cercetare în domeniul dreptului românesc, membru şi preşedinte al Academiei Române (1946-1948); (d.30.09.1959).
28 noiembrie 1881: S-a născut scriitorul Stephan Zweig, poet, scriitor austriac (romane “Simturi ratacite”, eseuri biografice despre Balzac, Dostoievski, biografii romantate “Maria Stuart”); (d.22.02.1942).
28 noiembrie 1893: S-a nascut Nicolae Colan, mitropolit ortodox al Ardealului, membru al Academiei Române; (d.15.04.1967).
Între anii 1936-1957 a fost episcop al Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului. În data de 23 mai 1957 a fost ales arhiepiscop al Sibiului și mitropolit al Ardealului. A păstorit Mitropolia Ardealului până la sfârșitul vieții.
28 noiembrie 1893: Aapare săptămînal la Bucureşti revista literară “Viaţa” pînă la 28 ianuarie 1896. Revista apare sub conducerea lui Alexandru Vlăhuţă şi Vasile A.Urechia.
28 noiembrie 1894: A avut loc Adunarea nationala de la Sibiu; a protestat împotriva hotarârii guvernului ungar de desfiintare a Partidului National Român; s-a hotarât convocarea Congresului nationalitatilor, în vederea coordonarii programului de lupta nationala si politica a popoarelor asuprite de Imperiul austro-ungar.
28 noiembrie 1905: In Dublin, a fost fondata de nationalistul Arthur Griffith organizatia Sinn Fein, al carei principal obiectiv era obtinerea independentei Irlandei. Sinn Fein (Sinn Fyin in limba gaelica) s-ar traduce prin “noi insine” ori “noi singuri”. Destul de repede, formatiunea politica a devenit neoficial o aripa a gruparii militare a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), ambele luptand impotriva regulilor impuse de britanici.
Organizatia politica a obtinut rezultate spectaculoase la alegerile nationale organizate dupa Primul Razboi Mondial, dar, cu toate acestea, nu au reusit sa isi implineasca visul. Astfel, in aprilie 1916, patriotii irlandezi au declansat o rascoala cu scopul proclamarii independentei tarii lor, insa interventia armatei engleze a distrus orice speranta.
Doi ani mai tarziu, electoratul irlandez a votat in majoritate cu Sinn Fein, partidul formand un Parlament independent (Dyil yireann), care a declarat suveranitatea statului. La cateva luni, revolutionarii au inceput o campanie de lupta impotriva britanicilor care s-a incheiat cu un acord de pace prin care s-a acordat Irlandei statutul de dominion.
Recunoastrea oficiala a acordului, in 8 ianuarie 1922, a declansat un adevarat razboi civil intre sustinatorii pactului si cei care cereau anularea lui. Istoria zbuciumata a Sinn Fein a continuat ani decenii la rand, in prezent formatiunea politica fiind cea mai importanta din Irlanda. Statul a fost declarat independent si suveran, sub numele de Eire, in 29 decembrie 1937, iar in 1948 a devenit republica.
28 noiembrie 1907: S-a născut scriitorul italian Alberto Moravia; (m.1990).
Operele sale explorează problemele sexualități moderne, alienarea și existențialismul. Moravia este probabil cel mai bine cunoscut pentru romanul său de un pronunțat caracter anti-fascism, Conformistul (în original, Il Conformista), care a constituit baza scenariului filmului omonim, Conformistul, regizat de Bernardo Bertolucci.
Alte romane ecranizate ale lui Moravia includ Disprețul (titlul original, Il Disprezzo), regizat de Jean-Luc Godard în 1963 sub numele de Le Mépris și La Ciociara (cunoscut și ca Două femei, regizat de Vittorio de Sica în 1961, film datorită căruia Sophia Loren a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță a anului respectiv.
Se remarcă înclinația pentru analiza morală și radiografia conduitei umane surprinse în dezorientare și indiferență, făcând concesii pentru personaje, expresii ale egoismului dur și cinismului crud, atât în viața politică și în cea socială, cât și în raporturile matrimoniale, în care instinctul prevalează, într-o interpretarea adesea freudistă, asupra intelectului.
Tehnica cinematografică, de o obiectivitate complexă, imediată este desfășurată pe mai multe planuri, pe un stil predominant intelectualist, cu accente ironice.
28 noiembrie 1908: S-a nascut Claude Lévi-Strauss, reprezentant al antropologiei structurale, etnolog şi scriitor francez; lucrările sale “Antropologie structurală”, “Gândirea sălbatică”, au adus o metodologie nouă în antropologie; (d.30.10.2009).
28 noiembrie 1912: S-a născut actorul Colea Răutu (Colea Rutkovschi): “Moara cu Noroc”, “Pisica de mare”, “Toate pânzele sus!”, “Cel mai iubit dintre pământeni” ; (d. 13 mai 2008).
A debutat în filmul romanesc „Desfăşurarea”, regia Paul Călinescu, prima ecranizare după Marin Preda (1955).
28 noiembrie 1912: Albania si-a declarat independenta fata de Imperiul Otoman.
28 noiembrie 1915: A decedat Neculai Culianu, matematician şi astronom român, membru corespondent (din 1889) al Academiei Române (n. 28.08.1832).
28 noiembrie 1918 - La Cernauti, Congresul General al Bucovinei, constituit din reprezentanti ai românilor, polonezilor, germanilor, rutenilor, a votat cu majoritate zdrobitoare “unirea neconditionata, pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare cu regatul României”.
La 15/28 noiembrie, Consiliul Național Român convoacă Congresul General al Bucovinei, care s-a ținut în Sala Sinodală (sala de marmură) a Palatului Mitropolitan din Cernăuți sub președinția lui Iancu Flondor, după salutul de rigoare al lui Dionisie Bejan, președintele Consiliului Național. Congresul a votat în unanimitate, cu sprijinul majorității reprezentanților germani și polonezi, unirea cu România:
„După sforțări și jertfe uriașe din partea României și a puternicilor și nobililor ei aliați, s-au întronat în lume principiile de drept și umanitate pentru toate neamurile și când în urma loviturilor zdrobitoare monarhia austro-ungară s-a zguduit din temeliile ei și s-a prăbușit și toate neamurile încătușate în cuprinsul ei și-au câștigat dreptul la libera hotărâre de sine, cel dintâi gând al Bucovinei dezrobite se îndreaptă către Regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdile dezrobirii noastre. De aceea, noi, Congresul General al Bucovinei, întrupând suprema putere a Țării și fiind învestit singur cu puterea legiuitoare, în numele suveranității naționale, hotărâm: unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României.”
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
28 noiembrie 1918 - A abdicat ultimul împărat al Germaniei, Wilhelm al II-lea de Hohenzollern.
28 noiembrie 1918: Partidul Socialist-Democrat din România si-a schimbat denumirea în Partidul Socialist. Comitetul executiv al Partidului Socialist a adoptat un program politic, cunoscut sub numele de „Declaratia de principii” în care se înscria principiul dictaturii proletariatului (28.11/11.12).
28 noiembrie 1919: Lady Astor a devenit prima femeie aleasa membru al Parlamentului Marii Britanii.
28 noiembrie 1919: România semnează la Washington o serie de acorduri internaţionale cu privire la stabilirea zilei de lucru de 8 ore şi a săptămânii de lucru de 48 de ore în stabilimentele industriale, vârsta minima de admitere a copiilor în muncile industriale, lucrul de noapte al femeilor şi copiilor, munca femeilor înainte şi după naştere.
28 noiembrie 1920: A apărut la Bucureşti săptămânalul “Adevărul literar şi artistic”,continuator al “Adevărului ilustrat”, fondat de Al. V. Beldiman, C. Mille, Emil Fagure (1920-28.05.1939).
28 noiembrie 1923: Ministerului de Interne al României emite un ordin de desfiinţare a volostelor (sistem rusesc de divizare teritorial-administrativă) în fosta Gubernie Basarabia, localităţile fiind grupate în comune.
28 noiembrie 1939: A murit James Naismith, creatorul canadian al jocului de baschet ; (n.06.11.1861).
28 noiembrie 1940: Este semnat decretul-lege pentru reprimarea unor infracţiuni împotriva ordinii publice şi intereselor statului român. Decretul a fost emis în urma omorurilor în serie a unor demnitari români, ale caror autori erau bănuiţi a fi legionarii.
28 noiembrie 1943: A avut loc Conferinta de la Teheran, unde premierul britanic Winston Churchill, presedintele american Franklin D. Roosevelt si dictatorul comunist sovietic Iosif Stalin au discutat strategia pentru continuarea luptelor in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Conferinţa de la Teheran (28 noiembrie – 1 decembrie 1943, Teheran, Iran) a fost organizată pentru punerea la punct a unor probleme de importanţă vitală pentru mersul celui de-Al Doilea Război Mondial şi organizarea lumii postbelice, ca urmare a marilor victorii aliate din cursul anului 1943. A fost prima întâlnire a „Celor Trei Mari„: Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill şi Iosif Vissarionovici Stalin.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
28 noiembrie 1945: A murit Dwight F. Davis, jucător de tenis şi politician, creatorul Cupei Davis; (n. 1879).
28 noiembrie 1948: S-a nascut Mariana Nicolesco, soprana de origine romana. A inceput sa studieze muzica de la sase ani, dupa ce mama sa a inscris-o la clasa de vioara a Scolii de Muzica din Brasov.
Dupa terminarea liceului s-a inscris la Conservatorul din Cluj, la clasa profesorului Mircea Breazu ca mezzosoprana, dupa care a castigat o bursa la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde a avut-o ca indrumator pe Jolanda Magnoni. Dupa ce a castigat cel mai important concurs de canto din lume, organizat la Milano, a decis sa nu se mai intoarca in tara si sa isi continue activitatea in strainatate, astfel incat autoritatile romane au condamnat-o, in lipsa, la cinci ani de inchisoare.
Mariana Nicolescu a debutat la Teatrul Scala din Milano, dupa care a concertat pe marile scene ale lumii. In 1989, a decis sa revina in Romania, iar doi ani mai tarziu a sustinut primul ei concert in tara natala. Soprana este membra de onoare a Academiei Romane, iar mai multe universitati I-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa.
In Franta a fost decorata cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter, iar autoritatile romane i-au acordat ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter. In plus, celebra artista a fost distinsa pentru activitatea sa cu medalia UNESCO.
28 noiembrie 1949: S-a nascut Corneliu Vadim Tudor‚ om politic roman‚ presedintele Partidului Romania Mare. S-a nascut la Bucuresti, iar dupa absolvirea liceului s-a inscris la Facultatea de Filosofie, sustinandu-si licenta in 1971.
Patru ani mai tarziu a efectuat serviciul militar, dupa care a plecat la studii in Viena, cu o bursa Herder. A lucrat in mai multe publicatii, iar dupa 1989 s-a orientat spre politica, din 1992 fiind membru al Parlamentului Romaniei.
28 noiembrie 1952: A murit in inchisoarea din Aiud, poetul Mircea Vulcănescu ; (n. 3 martie 1904).
28 noiembrie 1954: A murit Enrico Fermi, fizician italian, membru de onoare străin al Academiei Române.
A realizat prima reacţie nucleară în lanţ controlată şi a efectuat primele cercetări în domeniul fisiunii nucleare; a avut un rol important în conceperea proiectului Manhattan de punere la punct a bombei nucleare americane. A fost laureat al Premiului Nobel in anul 1938; (n.1901).
28 noiembrie 1957 - A izbucnit Revolta din Suraia (România) împotriva colectivizarii
Revolta s-a declanșat joi, 28 noiembrie 1957, când, la Suraia, au ajuns în jur de 150 de persoane însărcinate cu munca de lămurire a țăranilor să se înscrie în GAC. Situația era deja încordată, încă din luna aprilie Sfatul Popular Suraia ceruse ajutor Sfatului Popular Raional Focșani. Surăienii erau nemulțumiți deoarece pășunea lor devenise teren arabil pentru structurile colectiviste. Pentru a-și lua pășunea înapoi, pe 31 martie1957, un grup de cetățeni din Dimaci, un sat din Suraia, în frunte cu Neacșu P. Ion, au făcut mușuroaie pe 24 de hectare ale întovărășirii ”23 August”, toți declarând că doresc desființarea acesteia5. Apoi spiritele s-au mai calmat până la venirea îndrumătorilor.
Îndrumătorii, împreună cu salariați din sat au format echipe și au plecat prin comună să-i convingă pe oameni să-și cedeze pământurile. Oamenii, aflând de la cei care, cu o zi înainte, au fost la Focșani, că urmau să vină echipele, s-au ascuns, au dispărut de-acasă. Stăteau fugari prin alte localități, pe câmp, pe la Siret, pe unde aveau baraci, alții prin poduri, grajduri sau prin grădini.
Țăranul era legat de pământ prin strămoșii săi care se sacrificaseră pentru el, fie luptând, fie cumpărându-l cu mari eforturi ca să aibă ce lăsa moștenire copiilor. Nu toți cei care au ieșit la revoltă, în 1957, au avut pământ mult. Dintre cei 13 arestați în urma revoltei de la Suraia, cei mai mulți aveau proprietăți mici: unul avea 6 hectare, altul 4; șapte dintre ei aveau până la 2 ha, iar patru nu aveau pământ deloc, nefiind căsătoriți, dar aveau părinții lor. Chiar așa fiind niciunul nu voia să renunțe de bună-voie la pământul său. Pe lângă aceasta, nimeni nu este de acord să cedeze ceva cu forța.
Liberul consimțământ de care se făcea atâta caz, nu fusese respectat
Dacă n-au reușit să-i convingă cu vorba, cu promisiunile, îndrumătorii au recurs la forță: îi înțepau cu un ac mai lung, căruia i se spune sulă, îi loveau cu pumnii sau cu parii, cu bâtele, îi speriau cu câinii pe care-i aveau cu ei. Au început să bată clopotele la biserică și, pe ulițe, femeile de mână cu copiii, făceau cordoane, ocupând toată strada și strigând: Hoții! sau Foc! sau Apă! Anumite incidente au încins spiritele. Pe o uliță, o femeie, înțepată în picior a leșinat. Ceilalți au crezut c-a murit și au început să arunce cu bolovani în îndrumători. Un alt incident a avut loc vineri dimineața, când o echipă, intrată în curtea unui țăran, Costache Petrache l-a obligat pe fiul acestuia, deoarece părinții erau ascunși, să semneze cererea de colectivizare. Acesta a refuzat și a fost lovit cu o lopată de un îndrumător. Locuitorii din sat care erau de față au ripostat, lovind îndrumătorii cu bolovani, cu bâte și pari din garduri. În momente ca acestea, cei ascunși au hotărât că-i timpul să iasă din ascunzătoare și să intervină.
Autoritățile au reținut, atunci când au făcut cercetarea, mai ales două momente. Primul întâmplat joi, pe 28 noiembrie, când mai mulți surăieni, îndemnați, spuneau autoritățile, de doi dintre ei, este vorba de Crăciun Constantin și Dogaru Vasile, i-au așteptat pe îndrumători și i-au lovit cu pari și bâte. În urma loviturilor, unul dintre activiști a avut nevoie de spitalizare.
cititi continuarea pe www.historia.ro
28 noiembrie 1962: A decedat Regina Wilhelmina a Olandei; (n. 1880).
28 noiembrie 1967: S-a nascut Anne Nicole Smith, model şi actriţă americană; (d. 08.02.2007).
28 noiembrie 1969: The Rolling Stones își lansează albumul Let It Bleed.
Trupa a fost formată la Londra în 1962 de Brian Jones, Mick Jagger și Keith Richards. The Rolling Stones a lansat 55 de albume și compilații și au avut 37 de piese în top-10 singles. În 1989 trupa a intrat în Rock and Roll Hall of Fame iar în 2004, revista Rolling Stone i-a clasat pe locul 4 în 100 Greatest Artists of All Time. Au vândut peste 200 de milioane de albume în întreaga lume
28 noiembrie 1973: A încetat din viaţă la Paris, principesa Martha Bibescu, scriitoare romanca; (n. 1889).
Opera sa, însumând memorii, însemnari de calatorie, romane, se constituie într-o marturie a societatii românesti si europene din perioada interbelica; s-a impus în lumea intelectualitatii europene, întretinând corespondenta cu P. Valery, P. Claudel, M. Proust (romanul ce a consacrat-o “Izvor. Tara Salciilor”); (n. 28.01.1889) .
28 noiembrie 1979: Un avion McDonnell Douglas DC-10 al Air New Zealand se prăbușește pe Muntele Erebus situat pe Insula Ross, Antarctida. Toate cele 257 de persoane aflate la bord mor. Era zborurilor turistice comerciale pe continent se încheie.
28 noiembrie 1987: Un Boeing 747 al South African Airways având 160 de persoane la bord se prăbușește în Oceanul Indian în timp ce încerca o aterizare de urgență în Mauritius în urma unui incendiu.
28 noiembrie 1989: Cancelarul vest–german, Helmut Kohl, a prezentat în Bundestag un plan structurat în trei etape, în care erau analizate perspectivele unificării Germaniei; la 8.12.1989, la Strassbourg, cancelarul vest–german se pronunţa pentru demararea procesului de uniune economică şi monetară a celor două Germanii.
28 noiembrie 1989: În Cehoslovacia încep negocierile între Forumul Civic şi administraţia comunista.
28 noiembrie 1989 - A plecat din aceasta lume parintele ieromonah Arsenie Boca, ieromonah, teolog și artist ortodox român (n. 1910)
Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vața de Sus, Hunedoara – d. 28 noiembrie 1989, Sinaia), părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate.
A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.
Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
28 noiembrie 1991: Osetia de Sud își declară independența față de Georgia.
28 noiembrie 1994: Norvegienii resping aderarea ţării la Uniunea Europeană, printr-un referendum.
28 noiembrie 2002: A încetat din viaţă Dan Tufaru, unul dintre cei mai cunoscuţi actori români de comedie; (n. 3 februarie 1944).
28 noiembrie 2004: Într-un accident minier din Republica Populară Chineză 166 mineri sunt blocați în subteran în mina de cărbune Chenjiashan situată în nordul țării, în provincia Shaanxi.
28 noiembrie 2006: Se desfăşoară Summitul NATO de la Riga, capitala Letoniei. Evenimentul are loc, pentru prima dată, într-o ţară post-sovietică şi are pe agenda de lucru eventuala extindere a Alianţei după 2008 şi reorganizarea politică şi militară a NATO, în noua configuraţie geopolitică.
28 noiembrie 2010: A decedat actorul american de origine canadiană Leslie Nielsen(n. 1926).
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com