(Catiusa Ivanov) Contractele dubioase ale administrației Chiliman se apropie de un miliard de euro. S-a aplicat la toate comisionul de 10%? Peste jumătate din sumă, direcționată către firma controlată de o persoană dată în urmărire internațională

Andrei Chiliman - foto - vremeanoua.ro

Andrei Chiliman
foto – vremeanoua.ro
articol – Catiusa Ivanov – romaniacurata.ro

Catiusa Ivanov - foto - romaniacurata.ro

Catiusa Ivanov – foto – romaniacurata.ro

22.06 2015

Contractele cu Straco și Romair, în care primarul Andrei Chiliman este acuzat de către procurori că ar fi încasat șpagă de milioane de euro, nu sunt singurele afaceri dubioase ale Primăriei Sector 1. Pe lista câștigătorilor de licitații se mai numără controversata Romprest, deținută de finul lui Miron Mitrea, Florian Walter (urmărit și el penal), încredințarea contractului de ridicare de mașni către o firmă a fiilor aceluiași Florian Walter, amenjarea spațiilor verzi și achiziționarea de panseluțe în cantități industriale, reabilitarea termică a blocurilor. Sumele depășesc sute de milioane de euro, apropiindu-se de un miliard. S-a aplicat la toate aceste contracte comisionul ”STAS” de 10%?

Afacerea Romprest – o încredințare de 450 milioane de euro + TVA

Cel mai controversat contract încheiat în timpul administrației Andrei Chiliman este de departe cel cu firma Romprest – un contract pe 25 de ani, pentru ridicarea gunoiului din sector, cu o valoare estimată de circa 450 milioane de euro plus TVA. Firma Romprest este controlată de omul de afaceri Florian Walter, care, în prezent, are grave probleme cu legea. Acesta a câștigat, prin interpuși, și contractul pentru ridicarea mașinilor parcate neregulamentar în sector. O altă afacere bănoasă de pe mandatele primarului Chiliman a fost reabilitarea termică a blocurilor, acesta atribuind contracte de peste 300 milioane de euro. Zeci de milioane de euro au fost cheltuite și pentru întreținerea spațiilor verzi și asfaltări.

În 2007, primarul Andrei Chiliman a refuzat să prelungească contractul de curățenie cu REBU, încheiat în urmă cu 10 ani, și a lansat procedura de licitație pentru a desemna o nouă firma care să facă curățenie în sector în următorii 25 de ani. La licitație au participat firmele Rosal Grup, Romprest, Urban, RER Ecologic Service București SA și Masoti SRL. Urban, RER Ecologic Service București SA și Masoti SRL au fost excluse de la licititaţie fiindcă nu au îndeplinit criteriile cerute, iar în cursă au mai rămas Rosal și Romprest.

Câștigătoare a fost desemnată firma Romprest, controlată la vremea respectivă de Florian Walter (fost Buşcă), finul lui Miron Mitrea. Consiliul Local Sector 1 și compania Romprest au semnat contractul nr.J077/S/30.06.2008 privind delegarea gestiunii prestării serviciilor de salubritate, valoarea acestuia fiind de 450 de milioane de euro fără TVA.

Nemulțumite că au fost excluse de la licitație, firmele Masoti SRL și RER Ecologic Service au depus contestații la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), care le-a respins, cele două companii atacând decizia în instanță. Pe 31 august 2008, Masoti a cerut Curții de Apel București anularea deciziei CNSC din 15 ianuarie 2008. Curtea de Apel a admis plângerea Masoti și prin decizia din 30 iunie 2008, irevocabilă, a anulat anunțul de participare nr. 40433/8.12.2007, documentația de atribuire și întreagă procedură de achiziție derulată conform acestora.

În aceeași zi, înainte ca instanța să pronunțe o soluție, Consiliul Local Sector 1 a încheiat cu SC Compania Romprest Service SA contractul J077/S/30.06.2008 privind delegarea gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a sectorului!

Pe 13 octombrie 2008, SC RER Ecologic Service București SA a depus plângere la Curtea de Apel București care, prin decizia 2759 din 27 noiembrie 2008, a desființat o decizie a CNSC și a anulat procedura de licitație publică deschisă. În ciuda celor două decizii irevocabile, Consiliul Local al Sectorului 1 și Romprest nu au anulat contractul. “Contractul este perfect legal și valabil, verificat și paraverificat de toate instituțiile statului. Este problema unei firme particulare concurente”, a declarat la vremea respectivă, pentru Hotnews.ro, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sector 1, Alexandru Ichim.

Și reprezentanții Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice au declarat la vremea respectivă că acest contract este nul. “În cazul contractului derulat de Primăria Sector 1, ANRMAP a efectuat mai multe controale și a găsit încălcări grave ale legislației în vigoare privind achizițiile publice. Luând în considerare că există o sentință definitivă și irevocabilă a Curții de Apel București care constată nulitatea procedurii de achiziționare a serviciilor de salubrizare de către Primăria Sector 1, ANRMAP va solicită instanței constatarea nulității contractului încheiat în acest sens”, preciza la vremea respectivă Autoritatea, într-un comunicat de presă.

În 2011, Curtea de Apel Braşov a anulat definitiv și irevocabil anunțul de participare şi documentația prin care s-a atribuit contractul încheiat în 2008 între Primăria Sectorului 1 și Romprest. După 2012 nu mai apare nicio informație despre ce s-a întâmplat cu aceste sentinţe judecătorești, cert este că acest contract cu Romprest a rămas însă în vigoare și până astăzi.

Contractul pentru ridicarea mașinilor – către fii lui Walter

cititi mai mult pe http://www.romaniacurata.ro/contractele-dubioase-ale-administratiei-chiliman-se-apropie-de-un-miliard-de-euro-s-a-aplicat-la-toate-comisionul-de-10-peste-jumatate-din-suma-directionata-catre-firma-controlata-de-o-persoana-dat/