(b1.ro) Dosar de politician: Gruparea Monaco ia cu asalt Capitala în 2016 (video)

Dragos Dobrescu - foto (captura): b1.ro

foto (captura) si articol: b1.ro

1 octombrie 2015

Silviu Mănăstire a vorbit în cadrul emisiunii ”Dosar de politician” despre interesele imobiliare ale grupării Monaco.

De multe ori, în spatele politicienilor care apar la televizor și au funcții importante, stau adevărații păpușari invizibili. Astăzi o să vorbesc despre cea mai discretă și influentă grupare politico-economică, aflată ani de zile în centrul unor afaceri de corupție în România.

Numele ei este “gruparea Monaco” pentru că majoritatea afaceriștilor care fac parte din ea au rezidența în Principatul Monaco. Povestea începe în sectoarele 5 și 6 din București. La sectorul 6, primar până în anul 2012 a fost Cristian Poteraș de la PDL, în prezent Poteraș execută o condamnare de 8 ani de închisoare pentru retrocedare ilegală a unor terenuri extrem de valoroase tocmai către gruparea Monaco.

La sectorul 5, gruparea Monaco se pregatește să-l faca primar în 2016 pe deputatul PSD Cristian Rizea. Rizea a preluat șefia organizației PSD după arestarea lui Marean Vanghelie, iar acum vrea să-i ia și primăria. Nu întâmplător, gruparea Monaco are interese majore în speculații imobiliare. Controversatul deputat Rizea aparea anii trecuți în presa de scandal în fotografii făcute în principatul Monaco, unde obișnuia să conducă un automobil de lux Ferrari. Deputatul care se vrea primar în cel mai sărac sector din Bucuresti își petrece concedii imbelșugate, udate cu șampanie, tocmai la Monaco. Asta deși Rizea a muncit toata viața la stat, ca șef al Agenției Naționale pentru Tineret și apoi deputat de Brăila. Averea sa și opulența afișată de deputatul Rizea ar putea avea legătură cu nașul său de cununie, un om de afaceri cu numele Dragoș Dobrescu. Cristian Rizea și Dragoș Dobrescu, alături de afaceriștii Elan Schwartenberg, Puiu Popoviciu sau Bogdan Buzaianu, regele băieților deștepți din energie, sunt obișnuiții petrecerilor exclusiviste de la Monaco. 

Despre nașul lui Rizea, acest Dragoș Dobrescu, poreclit DD-ul, unul dintre liderii grupării Monaco, circula diverse legende urbane. În primul rând, afaceristul Dragoș Dobrescu nu are nicio fotografie publică, deși i se atribuie o avere colosală. Miliardarul fără chip, acest Dragoș Dobrescu, deține zeci de proprietăți imobiliare în București și controlează prin interpuși alte multe afaceri. Prin diverse personaje apropiate, Dragoș Dobrescu a pus mâna pe zeci de hectare de teren retrocedate. Unele trenuri au fost date de primarul sectorului 6, Cristian Poteraș, despre care spuneam că a fost condamnat la închisoare. 

Documentele arată că Dragoș Dobrescu controlează grupul de companii imobiliare MONOLIT. Dobrescu construiește blocuri și clădiri de birouri sau cumpără obiective imobiliare în București pe care apoi le închiriează. Doi dintre asociații săi sunt Marian Jean Capățână și Nicolae Berendea. Capatana si Berendea au primit retrocedările de terenuri din partea primarului sectorului 6, Poteraș. Cei doi au cumpărat inițial drepturile litigioase de la diverse persoane. Prin semnătura primarului Poteraș, interpușii miliardarului Dragoș Dobrescu dar si fratele controversatului Elan Schwartenberg  au primit terenuri ce valoarau circa 100 de milioane de euro. Bereandea si Capățâna au vândut o parte din terenuri imediat ce au intrat în posesia lor, dar judecătorii au dispus confiscarea sumei de 19, 9 milioane de euro de la Marian Jean Căpățînă și suma de 810.000 euro de la Nicolae Ion Berendea.

Afacerea de la sectorul 6 a fost doar o picatură în oceanul de afaceri a miliardarului fără chip Dragoș Dobrescu. Dobrescu apare în afaceri alături de interpusul grupării Mazare, pe nume Georgică Giurgiucanu, specializat în retrocedări de terenuri la Constanța sau alături de milionarul Cosmin Balcacean, cunoscut în București ca unul dintre locotenenții controversatului Sorin Beraru, milionarul evreu specializat în afaceri cu armament. 

Ca să ințelegem cu cine avem de-a face este bine de știut că Dragoș Dobrescu a cumpărat în anul 2010 o bucată de teren de 600 de metri pătrați în centrul Bucureștiului cu 1 milion si jumatate de euro. Tot Dobrescu facea parte din anturajul intim al fostului președinte al PNL, Crin Antonescu. Acum, miliardarul Dobrescu, plecat în străinătate în majoritatea timpului, face cărțile pentru alegerile de primari la București. Finul sau, Cristian Rizea, vrea sa preia sectorul 5, unde se pot da tunuri imobiliare de proporții. Alte zone de interes ale grupării imobiliare de la Monaco sunt sectoarele 1 si 6 din Capitală.

În alte episoade, o să vă prezint și alte personaje ale gruăarii Monaco și interesele lor de afaceri. Ca o remarca de final: milionarii aceștia fără chip au facut banii în țara asta saracă pe care o disprețuiesc dar isi cheltuie banii murdari în cele mai scumpe orașe ale lumii. 

Dosar de politician: Gruparea Monaco ia cu asalt Capitala în 2016

articol preluat de pe: http://www.b1.ro/