Sfântul Apostolul şi Diacon Prohor

Sfântul, slăvitul şi întru tot lăudatul Apostol Prohor din Cei Şaptezeci a fost unul din primii diaconi ai Bisericii, alături de Sfinţii Ştefan, Filip, Parmena, Nicanor, Timon şi Nicolae. Cu toate că ei au murit la date diferite şi din cauze diverse, ei sunt prăznuiți împreună în Biserica Ortodoxă la 28 iulie. Sfântul Prohor mai este sărbătorit şi în 4 ianuarie împreună cu Soborul Celor Şaptezeci de Sfinţi Apostoli - foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

foto si articol preluate de pe ro.orthodoxwiki.org

 

Sfântul Apostolul şi Diacon Prohor

Sfântul, slăvitul și întru tot lăudatul Apostol Prohor din Cei Șaptezeci a fost unul din primii diaconi ai Bisericii, alături de Sfinții Ştefan, Filip, Parmena, Nicanor, Timon și Nicolae. Cu toate că ei au murit la date diferite și din cauze diverse, ei sunt prăznuiți împreună în Biserica Ortodoxă la 28 iulie. Sfântul Prohor mai este sărbătorit și în 4 ianuarie împreună cu Soborul Celor Şaptezeci de Sfinți Apostoli.

În Faptele Apostolilor (6, 1-6) se spune că Cei Doisprezece Apostoli au ales șapte bărbați plini de Duhul Sfânt și de înțelepciune și i-au așezat în treapta diaconiei.

La început, Sfântul Prohor l-a însoțit pe Sfântul Apostol Petru care, ulterior, l-a hirotonit episcop în orașul Nicomidia. După Adormirea Prea Sfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu, Sfântul Prohor l-a însoțit și a fost împreună-lucrător cu Sfântul Apostol Ioan Teologul și a fost exilat în Insula Patmos împreună cu acesta. După reîntoarcerea în Nicomidia, Sfântul Prohor a propovăduit Evanghelia printre păgânii din Antiohia și acolo a primit cununa muceniciei.

cititi mai mult despre Sfântul Apostolul şi Diacon Prohor si pe: ro.orthodoxwiki.org; basilica.rodoxologia.ro