(Cristina Andrei) Câţi magistraţi sunt în România şi cât la sută dintre ei au semnat memoriul împotriva modificării legilor justiţiei?

Justiţia - foto preluat de pe facebook.com

Justiţia

foto: facebook.com
articol: Cristina Andrei

8 octombrie 2017

 

La începutul acestei luni (respectiv pe 2 octombrie 2017), a apărut în spaţiul public un memoriu adresat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, precum şi prim-ministrului României, Mihai Tudose, prin care un număr important de magistraţi solicitau retragerea proiectului de modificare a legilor justiţiei.

Conform site-ului juridice.ro, 3.085 de magistraţi români au semnat memoriul până la această oră.  E mult? E puţin? Cât la sută din totalul magistraţilor reprezintă acest număr? Acestea au fost câteva din întrebările pe acest subiect, pe reţelele sociale. Site-ul Epoch Times s-a grăbit să titreze: “Fără precedent: jumătate dintre magistraţii României îi cer lui Tudorel Toader să-şi retragă proiectul“. În urma controverselor (probabil), “jumătate dintre magistraţii României” a devenit “mii de magistraţi”, în strădania autorilor ştirii de a ţine pasul cu realitatea şi de a nu greşi.

După toate aparenţele, sursa datelor pentru ştirea în cauză, privind numărul de magistraţi, români este Wikipedia, conform căreia în România existau, în 2013, 5.500 de magistraţi (2.000 procurori, 3.500 judecători).

Pe blogul judecătorului Cristi Dănileţ găsim, doi ani mai târziu, o informaţie potrivit căreia în 2015 existau în România 7.513 magistraţi (4.733 judecători, 2.780 procurori).

Dincolo de faptul că, teoretic, fie şi doar o singură persoană, dacă adresează un memoriu, trebuie să fie luată în considerare de către autorităţi cu seriozitate şi conştiinciozitate,  în virtutea dreptului la petiţionare, este incontestabil că, de fapt, numărul de semnatari contează, totuşi. Aşadar, câţi magistraţi există în România şi cât la sută dintre aceştia au semnat memoriul devine o chestiune importantă pentru acea parte din populaţie interesată de acest subiect.

Am purces, prin urmare, să caut date şi cifre exacte, întru clarificarea chestiunii. Şi unde altundeva să “aterizez”, decât pe site-ul oficial al Consiliului Superior al Magistraturii, unde găseşte tot omul listele cuprinzând magistraţii României?

Pe site-ul CSM, în secţiunea “Magistraţi”, utilizatorii pot accesa listele actualizate cuprinzând magistraţii României, cu nume şi prenume. Marea problemă, însă, este faptul că trebuie să elaborezi o adevărată “metodologie” pentru a afla numărul exact al acestora, întrucât listele nu pot fi consultate propriu-zis online: ele trebuie descărcate şi apoi deschise din calculatorul personal. În plus, listele cu judecători şi cele cu procurori diferă: primele sunt în format doc şi sunt numerotate, iar cele din urmă sunt în format pdf şi nenumerotate. Astfel că “metodologia” mea a fost: 1. Pentru listele de judecători: am făcut sumele corespunzătoare; 2. Pentru listele de procurori: am numărat, pur şi simplu. Aşa că rezultatele pot conţine o oarecare marjă de eroare umană, având în vedere că am avut de “procesat” date  (calculat/numărat magistraţi) din vreo 37 de fişiere, pentru a vă putea prezenta rezultatul final:

În România, în luna octombrie 2017, conform datelor CSM, sunt activi 6.483 magistraţi, din care: 4.659 judecători şi 1.824 procurori (la care se adaugă 113 magistraţi asistenţi, deci un total final de 6.596).

Rezultă, prin urmare, că memoriul împotriva legilor justiţiei a fost semnat de circa 47% din magistraţii României.

Q.E.D.