2014. Revoluţia română la un sfert de veac. Lech Walesa decorat de Regele Mihai I. Mesajul Regelui la aniversarea unui sfert de veac de la Căderea Comunismului.

rege.56x9p2tk07

Joi, 20 noiembrie 2014, la Palatul Elisabeta din capitală s-a aniversat un sfert de veac de la “Toamna naţiunilor” a anului 1989. Au fost invitaţi la dineul regal aniversar 33 de personalităţi europene, printre care foşti preşedinţi ai statelor din sud-estul Europei: Emil Constantinescu, Petru Lucinski (Rep. Moldova), Victor Yuşcenko (Ucraina), Sali Berisha (Albania), Lech Walesa (Polonia) etc.

Ordinul_Coroana_României_Mare_Cruce_1881_(avers)În cadrul unei scurte (dar simbolice) ceremonii, Lech Walesa a fost decorat de către Regele Mihai cu  Marea Cruce a Ordinului Coroana României, pentru contribuţia sa deosebită la căderea comunismului în Europa.

regele-mihai-discurs-istoric-in-parlament-nu-putem-avea-viitor-fara-sa-respectam-trecutul-113156Tot joi, la Palatul Parlamentului, a avut loc sesiunea inaugurală a Conferinţei Internaţionale „25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est: privind în urmă, privind înainte“. Cu acest prilej, Prinţul Duda a dat citire mesajului Majestăţii Sale Regelui Mihai I , cu prilejul aniversării unui sfert de veac de la Căderea Comunismului:

În anul 1927, la moartea Regelui Ferdinand I, bunicul meu, am fost proclamat Regele României. În cei optzeci şi şapte de ani care au trecut, am fost martorul direct al apariţiei şi prăbuşirii fascismului şi comunismului. Două sisteme criminale, care au lăsat în urmă peste o sută de milioane de victime şi multe milioane de oameni schilodiţi, sufleteşte şi trupeşte

Viaţa mea a fost o lungă şi loială aşteptare. Aşteptare ca Europa să-şi vină în fire, aşteptare ca România să se reîntoarcă la ea însăşi. Răbdarea poate fi, uneori, o armă împotriva destinului istoric. Aşteptarea şi credinţam, iubirea şi simţul datoriei. Dar în lunga mea viaţă am cunoscut şi momente binecuvântate. Dumnezeu a vrut să fiu în prima linie a revenirii ţării mele în familia demnă a naţiunilor libere, prin intrarea României, ca membru deplin, în Uniunea Europenă şi în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

Familia mea şi cu mine am muncit mult în ultimii douăzeci şi cinci de ani de la căderea comunismului, pentru o Românie democratică, prosperă, liberă şi demnă. Nu vom înceta să facem acest lucru până la sfârşitul zilelor noastre, convinşi fiind că instituţia Casei Regale este parte a identităţii noastre statale şi naţionale. Comunismul s-a născut în România în acelaşi an cu mine, în 1921. Acum, după mai bine de nouă decenii, am fericita ocazie să mă adresez vouă, sărbătorindu-i căderea. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Mihai, Rege

mesaj-regele-mihai-caderea-comunismului

Foto: casa-regala.blogspot.ro

Porţi deschise la Palatul Elisabeta. Regele Mihai a salutat mulţimea de la balcon

foto coperta cotidianul.ro

[yop_poll id="11"]

https://www.unitischimbam.ro/vot/republica-sau-monarhie/