20 decembrie: Ziua Internațională a Solidarității Umane

foto: (c) Alex Micsik/Agerpres arhiva

foto: (c) Alex Micsik/Agerpres arhiva

Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 60/209 din 22 decembrie 2005, a identificat solidaritatea ca una dintre valorile fundamentale și universale, care ar trebui să stea la baza relațiilor dintre popoare, în secolul XXI, și în această privință a decis să proclame ca în data de 20 decembrie a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a solidarității umane

Tema zilei din 2015 este “Progresul comun și prosperitatea bazate pe solidaritate globală”.

Sărbătoarea din acest an a Zilei solidarității umane vine după ce liderii lumii au adoptat Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG), aceste noi obiective urmează agenda stabilită de ONU prin Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).

Noua agendă SDG este centrat pe oameni și planetă, întemeiată pe drepturile omului și susținută de un parteneriat global determinant pentru ridicarea oamenilor din sărăcie, foame și boli. Astfel, cooperare la nivel mondial și solidaritate vor constitui fundamentul acesteia.

cititi mai mult pe: agerpres.ro


articol: Daniela Dumitrescu

20 decembrie 2014

Ziua Internațională a Solidarității Umane este celebrată, în fiecare an, la 20 decembrie.

Tema stabilită de Națiunile Unite pentru 2014 reprezintă un îndemn: “Să acționăm împreună — solidaritatea reprezintă un principiu fundamental în programul pentru dezvoltarea după 2015″.

În mesajul său, pentru ediția din acest an a zilei dedicate solidarității umane, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, insistă asupra faptului că doar prin acțiuni colective putem aborda probleme de anvergură precum sărăcia și inegalitatea în creștere, schimbările climatice, problemele majore de sănătate, exemplificând prin izbucnirea maladiei Ebola în Africa de Vest. Doar acționând împreună putem ajunge la o prosperitate comună, putem proteja planeta și putem crea o viață demnă pentru fiecare dintre noi.

În acest an sărbătorirea Zilei Internaționale a Solidarității Umane este marcată de alcătuirea agendei ONU de dezvoltare post-2015. Statele membre ale sistemului Națiunilor Unite, experți, reprezentanți din partea societăților civile, oameni de afaceri și milioane de oameni din toate colțurile lumii și-au unit forțele într-o motivație comună pentru a participa la cea mai mare campanie anti-sărăcie din istoria omenirii. Noua agendă se va axa pe oameni și planetă.

Acesta va avea la bază drepturile omului și va fi susținută de un parteneriat global pentru realizarea dezvoltării durabile în vederea fructificării Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului și de a trăi, în 2030, într-o lume mai prosperă, mai pașnică și mai stabilă.

Ziua Internațională a Solidarității Umane a fost proclamată de Adunarea Generală, la 22 decembrie 2005, prin Rezoluția 60/209, pornind de la identificarea solidarității ca una dintre valorile fundamentale și universale, care trebuie să stea la baza relațiilor dintre popoare, în secolul al XXI-lea.

”Ideea de solidaritate umană la nivel global poate schimba lumea”, declara Lech Walesa, fondatorul mișcării muncitorești Solidaritatea și câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 1983. Fostul președinte al Republicii Polone a inaugurat prima ceremonie de marcare a Zilei Internaționale a Solidarității Umane, din 2006.

Potrivit Națiunilor Unite, este o zi în care sărbătorim unitatea în diversitatea noastră, reamintim guvernelor obligația de a respecta angajamentele internaționale. Sunt organizate acțiuni pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța solidarității și dezbateri cu privire la modalitățile de promovare a solidarității pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, inclusiv eradicare sărăciei.

Conform dicționarului, solidaritatea este un “sentiment care îi determină pe oameni să-și acorde ajutor”. Deoarece conceptul de solidaritate se referă la noțiunea de colaborare, drepturi și responsabilități comune, precum și la unitate pentru realizarea unui scop comun, ea poate fi aplicată în multe domenii cu valoarea de a-i ajuta pe alții. Solidaritatea este în centrul misiunii și în proiectele multor organizații non-guvernamentale (ONG-uri) și organizații comunitare.

Ele ajută pentru a germina și a construi solidaritatea dintre oameni la nivel mondial.

articol preluat de pe agerpres.ro