Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC)

Robert Koch (n. 11 decembrie 1843, Clausthal, Saxonia Inferioară – d. 27 mai 1910, Baden-Baden) a fost un bacteriolog german. A studiat la Göttingen, avându-l ca profesor pe Jacob Henle care afirma în 1840 că rănile sunt infectate de niște organisme parazite - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

articol – AGERPRES /(Documentare — Daniela Dumitrescu, Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea)

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, evidențiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC.

Organizația Mondială a Sănătății face apel la solidaritate și acțiune pentru eradicarea tuberculozei la nivel global
Foto: (c) www.who.int

Pentru 2015, tema campaniei Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei promovează mobilizarea globală pentru a pune capăt tuberculozei (”Gear up to end TB”), potrivit www.who.int.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face apel pentru noi angajamente și o nouă acțiune în lupta globală împotriva tuberculozei — una dintre bolile infecțioase care provoacă cele mai multe decese în lume. Potrivit statisticilor OMS, în 2013, 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC și 1,5 milioane au murit.

De Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei 2015, OMS invită guvernele, comunitățile afectate, organizațiile societății civile, furnizorii de servicii de sănătate, precum și partenerii internaționali să se alăture acestei strategii pentru a trata și vindeca persoanele bolnave.

Adunarea Mondială a Sănătății, convocată anual de OMS la Geneva, a adoptat o rezoluție, în mai 2014, de aprobare a noii Strategii globale privind tuberculoza pentru următorii ani, care are drept scop stoparea epidemiei TBC la nivel mondial, reducerea numărului de decese din cauza TBC cu 95% și reducerea numărului de cazuri noi cu 90%, între 2015 și 2035.

Rezoluția solicită guvernelor să pună în aplicare strategia de angajament la nivel înalt din punct de vedere al finanțării. Strategia și rezoluția subliniază necesitatea de a implica în acest proiect partenerii din sectorul sănătății și pe cei din domeniile protecției sociale, muncii, imigrației și justiției. Acestea stabilesc obiective și schițează acțiunile necesare pentru guverne și parteneri, în vederea găsirii unor politici și sisteme care să permită prevenția și îngrijirea în vederea stopării epidemiei și eliminării TBC.

Tuberculoza (TBC) este a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, la nivel mondial. În 2013, 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC și 1,5 milioane au murit din cauza bolii. Peste 95% din decesele provocate de TBC apar în țările cu venituri mici și medii. Tuberculoza este printre primele 5 cauze de deces pentru femeile cu vârste cuprinse între 15-44 de ani. În 2013, aproximativ 550.000 de copii s-au îmbolnăvit de TBC, la nivel mondial.

Numărul estimat de persoane care se îmbolnăvesc de TBC în fiecare an este în scădere, ceea ce înseamnă că lumea este pe cale de a atinge obiectivul de a stopa răspândirea tuberculozei. Rata mortalității din cauza TBC a scăzut cu 45% între 1990 și 2013. Se estimează că 37 de milioane de vieți au fost salvate prin diagnostic TBC la timp și tratament, între 2000 și 2013.

Tuberculoza este provocată de un bacil (Mycobacterium tuberculosis), care afectează cel mai des plămânii. Se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu tuse TBC pulmonară strănută sau împrăștie particule de salivă, ele propagă germenii TBC în aer. O persoană care inhalează acești germeni se poate infecta.

cititi mai mult pe http://www.agerpres.ro/