Ziua internațională a permaculturii

Ziua internațională a permaculturii - Foto: (c) www.permacultureday.org

Foto: (c) www.permacultureday.org
Articol: AGERPRES/ (Documentare — Dumitrescu Daniela, editor: editor: Horia Plugaru)

În 2015, la 3 mai se marchează Ziua internațională a permaculturii. Această zi a fost sărbătorită pentru prima dată în urmă cu șase ani, în prima zi a lunii mai, fiind o inițiativă locală australiană. Ea a devenit foarte repede cunoscută la nivel mondial celebrându-se, în prezent, în peste 35 de țări.

În acest an, tema zilei este “În sprijinul sol!”. Este celebrat în această zi și anul 2015 ca An Internațional al Solurilor declarat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția 68/232 în 2014. Un sol sănătos este important pentru sănătatea oamenilor, animalelor și plantelor și reprezintă baza pentru dezvoltarea vieții pe Pământ. Solul ne dă hrană, apă curată, aer curat, tratamente medicale, fibre, combustibil și este, de asemenea, un regulator de climă. Milenii de agricultură și alte activități umane au pus în pericol solul, degradându-l. Astăzi, aproape o treime din suprafața planetei este clasificată ca desert și un sfert din totalul terenurilor agricole s-au pierdut. Solul vegetal rămas este epuizat și ar putea dispărea în următorii 60 de ani, se menționează pe www.permacultureday.org. Vestea bună este că ne putem reabilita solurile degradate și, în același timp, putem rezolva și alte provocări globale.

Ziua internațională a permaculturii este o zi prin care se urmărește conștientizarea oamenilor privind acțiunile prin care pot contribui reabilitarea și reconstrucția ecologică a solurilor, pornind de la acțiuni individuale în propriile grădini și comunități. În întreaga lume au loc acțiuni pentru permacultură: case deschise, grădini și ferme, ateliere educaționale, prezentare de filme, care ne oferă o oportunitate de a experimenta permacultura pe teren și de învăța de la practicanți.

Permacultura este un sistem de design pentru o viață durabilă, care s-a dezvoltat în Australia în anii 1970, iar, în prezent, este practicat de milioane de oameni din întreaga lume. Termenul de permacultură derivă din agricultura (sau cultura) permanentă. Plecând de la sistemul de proiectare de tip agro-ecologic, permacultura s-a dezvoltat la scară internațională. Printre altele, conceptul presupune crearea, prin diferite metode, a unui sistem care se autosusține. Permacultura devine tot mai mult o formă de arhitectură a naturii, precum și o instituție informală a idealurilor sociale alternative. În esență, permacultura are în vedere conservarea planetei Pământ într-un stadiu ce permite omului un trai decent și, în același timp, crearea și menținerea unor relații între oameni bazate pe întelegere, respect, cooperare, etc precum și pe împărțirea echitabilă a resurselor.

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/