(Victor Potra) George G. Potra a pășit întru neuitare

George G Potra - foto: cutiacuvechituri.wordpress.com

George G Potra (1940 – 2015)
foto: cutiacuvechituri.wordpress.com
articol: Victor Potra

17 decembrie 2015

În această noapte, în a șaptesprezecea zi a lui decembrie, inima lui George G. Potra a încetat să bată. După trei săptămâni de luptă acerbă, moartea i-a răpit trupul.

Ne rămâne spiritul său.

Născut din ardeleni de viță veche, el însuși păstrând vocația de ardelean în gând și faptă, George G. Potra a fost, înainte de orice, un luptător.

Ca istoric, s-a luptat pentru restituirea dreptului la medalie pe care îl are istoria națională.

Ca publicist, s-a bătut încă înainte de 1989, cu un sistem anchilozat, pentru recunoașterea valorilor culturale românești și pentru promovarea lor în lume.

Ca titulescolog, a dus o adevărată cruciadă pentru ca acea candelă națională aprinsă de Nicolae Titulescu să lumineze conștiința și memoria românilor și în această contemporaneitate, atât de corozivă pentru națiunile mici.

Ca tată, ne-a învățat, pe mine și pe sora mea, poate cel mai important lucru din această viață: să nu capitulăm niciodată, oricât ar fi sorții de potrivnici.

Alături de companioana sa de o viață, Ana Potra, a dus nenumărate și, adesea, neștiute bătălii pentru afirmarea spiritului național și cultural al României, pentru prezervarea și corecta recunoaștere a istoriei țării noastre și a rolului jucat de națiunea română în tulburata perioadă interbelică.

Fiecare victorie a adus la lumina zilei o carte, o conferință sau un eveniment cultural, ridicând stavilă în fața râului de ticăloșie ce vrea acum – spunea George G. Potra – să inunde, să corupă sufletul românesc.

Asemeni lui Titulescu, trădat și exilat din edificiul cultural al cărui arhitect fusese ani îndelungați, George G. Potra a continuat să lupte asemeni unui soldat care își face datoria până la capăt, chiar dacă a rămas singur.

Ultima sa carte – Nicolae Titulescu. Arhive pierdute. Dosarul unei recuperări – stă mărturiei a dârzeniei unui om care și-a înțeles și construit viața în numele datoriei de sânge și de suflet către națiunea română.

Premiul „NICOLAE TITULESCU” pentru Diplomație și Politologie, acordat de Academia Română în vara acestui an – așează laurii pe o frunte ce i-a meritat cu prisosință.

Istoricul, Prof. Dr. George G. Potra, va fi înmormântat în costumul de academician al Academiei Oamenilor de Știință din România, uniforma de luptă pe care a prețuit-o cel mai mult și care i se potrivește cel mai bine.

Ne vom lua bun rămas de la el duminică, 20 decembrie 2015, începând cu ora 13.00, la Cimitirul Reînvierea (Colentina), din București.

Rămas bun, tată, ne vom strădui să rodim în continuare, în numele tău și întru moștenirea lăsată de tine.

Victor Potra – 17 decembrie 2015

articol preluat de pe: cutiacuvechituri.wordpress.com


Interviu Directorul Fundatiei Europene Titulescu, George G Potra

articol: youtube.com

24 noiembrie 2012

Istoricul George G. Potra, a fost invitat în studiourile Televiziunii Române unde, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la naşterea lui Nicolae Titulescu, a acordat un interviu privind perenitatea operei titulesciene. (Televiziunea Română, emisiunea „Omul şi timpul”, realizator Rafael Udrişte, 24 noiembrie 2012, orele 8,15–8,30).

articol preluat de pe: youtube.com