USR cere CNAS transparență în decontarea serviciilor medicale

Presedintele CNAS, Marian Burcea, reţinuti de procurorii anticorupţie într-un amplu dosar privind decontările fictive (1 septembrie 2017)- foto: stirileprotv.ro

Presedintele CNAS, Marian Burcea, reţinuti de procurorii anticorupţie într-un amplu dosar privind decontările fictive (1 septembrie 2017)

foto: stirileprotv.ro
articol: usr.ro

15 septembrie 2017

 

Deputatul USR Tudor Rareș Pop, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, îi solicită ministrului Sănătății Florian Bodog să asigure de urgență accesul pacienților români la lista deconturilor de servicii medicale de care aceștia au beneficiat pe parcursul anului.

Această cerere vine în contextul scandalului de corupție de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, unde procurorii DNA au descoperit deconturi fictive de medicamente. În plus, regulamentele europene obligă CNAS să pună la dispoziţia fiecărui asigurat datele cu caracter personal pe care le procesează.

Decontările fictive au afectat, uneori în mod tragic, viața a mii, poate zeci de mii, de pacienți români. Dacă prejudiciul financiar poate fi estimat și cu puțină bunăvoință recuperat, prejudiciul uman adus celor care și-au pus speranțele în sistemul sanitar românesc nu mai poate fi recuperat niciodată. Ceea ce îi cer astăzi ministrului Florian Bodog este o palidă consolare pentru viețile afectate de acest uriaș și cinic scandal de corupție, dar și o măsură care pe viitor va contribui la funcționarea corectă a sistemului și la salvarea de vieți omenești”, a declarat deputatul USR Tudor Rareș Pop.

Printr-o interpelare trimisă vineri, deputatul USR îi solicită ministrului Florian Bodog să comunice care sunt măsurile întreprinse de CNAS pentru a pune în acord sistemele instituției – Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) – cu Regulamentul European 2016/679 privind procesarea datelor cu caracter personal.

Este foarte important ca pacienții români să știe care va fi site-ul prin care vor putea să verifice lista serviciilor medicale decontate de către CNAS”, a explicat deputatul USR.

În completare, Tudor Rareș Pop îi solicită ministrului Sănătății o analiză de cost pentru trimiterea anuală către fiecare asigurat a unei scrisori, care să conţină toate serviciile medicale de care a beneficiat acesta pe parcursul anului. În acest fel, toți românii, inclusiv cei care nu au acces la internet, vor putea verifica lista serviciilor medicale decontate de Casă în numele lor.

Procurorii DNA care au decins la sediul CNAS au descoperit că au existat numeroase situații în care prioritate la aprobare și decontare au avut dosare medicale cu pacienti fictivi, în timp ce solicitările pacienților asigurați care ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse și șterse date din Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate.

Prejudiciul adus bugetului Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București este de aproximativ 13.200.000 lei, dar mai grav este că mii de români nu au avut acces la servicii medicale, iar mulți dintre ei și-au pierdut din acest motiv viața.

articol preluat de pe: usr.ro