Șase nave de luptă NATO au intrat în Marea Neagră

media_142548318755187000

realitatea.md

Șase nave de luptă ale țărilor membre ale Alianței Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au intrat în Marea Neagră. Navele fac parte din Grupul maritim permanent al NATO „SNMG-2” (Standing NATO Maritime Group 2) în componența căruia intră crucișătorul american „Vicksburg”, fregatele „Fredericton” (Canada), „Turgutreis” (Turcia), „Aliseo” (Italia) și „Regina Maria” (România), precum și nava auxiliară germană „Spessart”.

Potrivit unui comunicat al Alianței Nord-Atlantice, navele NATO vor participa la un exercițiu militar comun cu Bulgaria, România și Turcia și nu se vor afla în apele Mării Negre mai mult de 21 de zile.

Gruparea navală SNMG-2 este una dintre cele patru grupări navale multinaţionale ale Alianţei, este comandată de către contraamiralul Brad Williamson (SUA), fiind „o forţă maritimă integrată, permanentă, gata de acţiune în timp de pace sau în situaţii de criză”, scrie Agerpres.
„Participarea fregatei Regina Maria la acţiunile grupării navale SNMG-2 din Marea Neagră reprezintă contribuţia României la pachetul NATO de măsuri de reacţie imediată şi are ca scop întărirea încrederii şi dezvoltarea interoperabilităţii între aliaţi”, relevă sursa citată cu referire la un comunicat al Ministerului Apărării Naționale din România.

Conform MApN, misiunea SNMG-2 în Marea Neagră a fost planificată din anul 2014 şi face parte din Planul cu principalele activităţi ale Forţelor Navale Române, având ca obiective menţinerea ridicată a nivelului de instrucţie al marinarilor militari români şi asigurarea încrederii între naţiunile aliate în regiune.

articol preluat de pe http://www.realitatea.md/