Macovei i-a trimis lui Iohannis un proiect de lege privind votul electronic. Ce prevede acesta

vot electronic

foto – monitorulcj.ro
articol – Valentina Postelnicu – mediafax.ro

Conform proiectului propus de Asociaţia M10, toţi cetăţenii români cu drept de vot, indiferent de domiciliu sau reşedinţă, pot vota electronic dacă doresc. În plus, toţi cetăţenii români pot vota electronic la orice tip de alegeri – locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale, precum şi la referendumuri.

Proiectul de lege mai prevede că cetăţenii români care doresc să voteze electronic trimit prin poştă sau depun personal o cerere adresată primăriei de la domiciliul sau reşedinţa lor, respectiv reprezentanţei diplomatice sau consulare în cazul cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate (cerere de înscriere în Registrul Electoral Electronic).

Cererea va fi însoţită de o copie legalizată după actul de identitate, pentru a împiedica orice posibilă fraudă în emiterea de astfel de cereri de către persoane neautorizate.

Cererile vor fi comunicate de primării şi de reprezentanţele diplomatice sau consulare Ministerului Afacerilor Interne, în formă electronică, în termen de cel mult 48 de ore de la primirea lor sau, în format de hârtie, în termen de cel mult 5 zile.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va transmite solicitantului, prin intermediul primăriilor sau reprezentanţelor diplomatice/consulare, un token (dispozitiv care generează parole de identificare cu dată de expirare scurtă pentru utilizatorul acesteia, folosit pentru autentificarea în sistemul de vot) – pe model de sistem e-banking, fiabil şi recunoscut pentru nivelul de securitate.

Token-ul va fi folosit nu doar pentru un rând de alegeri, ci pentru toate tipurile de alegeri sau referendumuri care urmează, şi poate fi folosit pentru orice alte aplicaţii online (plata de taxe şi impozite, eliberarea de acte etc) pe care statul român le va pune la dispoziţia cetăţenilor.

Token-ul va fi identificat prin intermediul unei serii unice şi va fi activat doar sub semnătura funcţionarului şi în prezenţa posesorului, pentru a împiedica orice posibilă fraudă, se mai arată în proiect.

Cetăţenii români pot exercita dreptul de a vota electronic, între orele 07.00 şi 21.00 (ora locală), în preziua stabilită pentru exercitarea dreptului de vot în modalitatea clasică (pe buletin de vot pe hârtie).

În ziua votului pe buletinul de vot de hârtie, reprezentanţii birourilor electorale din secţiile de votare au obligaţia de a scana documentele de identitate ale alegătorilor, pentru a afla în timp real (instantaneu) dacă aceştia au votat sau nu anterior (pentru a preveni fraudele electorale sau/şi tentativele de dublare a votului electronic).

Proiectul mai prevede că fraudarea votului electronic, în orice modalitate, se pedepseşte cu închisoarea între 7 şi 25 de ani.

Potrivit Monicăi Macovei, prin acest proiect, cetăţenii români trebuie să facă, atunci când doresc şi pot, doar două drumuri: pentru legalizarea copiei actului de identitate (necesar cererii de vot electronic) şi ridicarea token-ului (necesar activării în condiţii de securitate).

”Odată cu primirea token-ului, cetăţenii români pot vota de acasă sau de oriunde se află la toate alegerile sau referendumurile care vor urma, având siguranţa că nimeni nu a cerut sau primit în locul lor, în mod fraudulos, dispozitivul electronic de identificare.”

cititi mai mult pe http://www.mediafax.ro/politic/macovei-i-a-trimis-lui-iohannis-un-proiect-de-lege-privind-votul-electronic-ce-prevede-acesta-13954602