La Ordinea Zilei – 7 Decembrie 2020

foto preluat de pe www.agerpres.ro

foto preluat de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 7 Decembrie

Ortodoxe – †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş; Sf. Ier. Ambrozie, episcopul Mediolanului

Greco-catolice – Sf. aep. Ambrozie al Milanului

Romano-catolice – Ss. Ambrozie, ep. înv.; Maria Giusseppa Rosselo, călug.

 

Ziua internaţională a aviaţiei civile (ONU)

La 7 decembrie este marcată, anual, Ziua internaţională a aviaţiei civile. Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), prin Rezoluţia A29-1, a stabilit, în 1994, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la crearea organizaţiei, marcarea acestei zile la data menţionată. Încă din 1996, această zi a fost recunoscută prin Rezoluţia 33/51 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

BEC – Rezultate parţiale după centralizarea a 96% din secţii: Senat – PSD: 30,13%, PNL: 25,58%

PSD a câştigat alegerile parlamentare cu 30,13% dintre voturile exprimate pentru Senat şi 29,69% pentru Camera Deputaţilor, urmat de PNL, care a obţinut 25,58% la Senat şi 25,18% la Camera Deputaţilor, a anunţat, luni, Biroul Electoral Central, după centralizarea proceselor-verbale din 96,43% dintre secţiile de votare.

Pe locul al treilea se situează Alianţa USR PLUS, care a obţinut 15,24% din voturi la Senat şi 14,75% la Camera Deputaţilor.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) are 8,77% din voturi la Senat şi 8,69% la Camera Deputaţilor iar UDMR a obţinut 6,13% la Senat şi 5,98% la Camera Deputaţilor.

Potrivit datelor după centralizarea proceselor-verbale din 96,43% dintre secţiile de votare, PMP şi Pro România nu ating pragul de 5% pentru a intra în Parlament.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut luni, 7 decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă

Bună seara!

Alegerile s-au terminat și pot să trag primele concluzii.

Dați-mi voie, prima dată, să vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit din casă, ați mers la secția de votare și ați votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează!

În același timp însă trebuie să fim foarte sinceri – participarea la vot a fost redusă și este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficiente informații despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți, de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate.
cititi mai mult pe www.presidency.ro

 

 

Ldovic Orban: Am luat astăzi decizia de a îmi depune mandatul de Prim-Ministru. Voi rămâne președinte al Partidului Național Liberal și voi coordona eforturile de constituire a unei majorități parlamentare de centru-dreapta

 

Desemnarea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a prim-ministrului interimar al României

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de demisia domnului Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României. În conformitate cu dispozițiile art. 106 și ale art. 107 alin. (3) din Constituție, Președintele României l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern.
preluat de pe www.presidency.ro

 

Ciolacu: O iresponsabilitate ce a făcut Orban

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat, luni seară, decizia premierului Ludovic Orban de a demisiona din funcţie. “Este o iresponsabilitate ce a făcut Ludovic Orban. Vă reamintesc decizia noastră de a avea un Guvern cu drepturi depline la începutul pandemiei. Funcţia de prim-ministru nu se părăseşte cum vrei. Eu nici nu prea am înţeles, au câştigat sau nu alegerile? Şi-a dat demisia că a pierdut alegerile, dar va forma un Guvern PNL pentru că au câştigat alegerile. Un Guvern interimar nu mai poate emite ordonanţe de urgenţă. Noi am terminat alegerile, nu avem încă rezultatul oficial al alegerilor, nu avem constituit noul Parlament, lucrurile acestea durează două – trei săptămâni, şi pe urmă se votează un nou Guvern. Deci toată această procedură poate să dureze şi o lună. Ce face România în această lună de zile când avem un lider politic care vremelnic ocupă funcţia de prim-ministru şi pleacă din funcţie? Dacă Guvernul nu este instituit la prima încercare? Noi nu avem Guvern cu drepturi depline în plină criză sanitară cu care se confruntă în acest moment România. Este un gest iresponsabil, nu e un gest de bărbăţie“, a spus Ciolacu într-o intervenţie telefonică la Digi 24.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Dan Barna: USR îl propune pentru funcţia de premier pe Dacian Cioloş

Alianţa USR PLUS îl va propune la consultările de la Cotroceni pentru funcţia de premier pe Dacian Cioloş, a declarat, luni, copreşedintele Alianţei, Dan Barna, care spune că demisia lui Ludovic Orban din funcţia de premier este o decizie luată în cadrul PNL. “Este o decizie luată în cadrul PNL, nu e foarte mult de comentat, prioritatea acestor zile sunt negocierile şi constituirea guvernului reformist al României. Mesajul pe care l-am transmis în conferinţa de azi-dimineaţă (…) era acela că e într-adevăr nevoie, şi cumva în cheia aceasta ar trebui privit rezultatul votului de duminică, de un premier credibil, de un premier cu imagine, care să redea speranţa românilor într-o guvernare care poate să facă reforme în România. USR PLUS va merge la consultările de la Cotroceni, anunţate în această după-amiază de preşedinte, cu propunerea Dacian Cioloş. Este o propunere de premier care are şi credibilitatea şi experienţa şi buna practică a acelui an în care s-a văzut că în România putem avea şi o guvernare decentă“, a declarat Barna la Digi24.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Obiectivele USR PLUS pentru primele 100 de zile de guvernare

 

George Simion (AUR): Ne bucurăm că Orban şi-a dat demisia; nu facem nicio coaliţie la guvernare

George Simion, copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), a declarat luni seară că se bucură de faptul că premierul Ludovic Orban a înţeles să-şi dea demisia, precizând că formaţiunea sa nu face nicio coaliţie la guvernare.

Nu facem nicio coaliţie la guvernare, sunt oameni buni care merită să conducă România, numele vehiculate până acum pentru postul de prim-ministru nu ne satisfac. Parlamentarii AUR nu vor vota cu aceşti indivizi, aşteptăm din partea forţelor politice clasate pe locul I, II şi III să vedem care sunt opţiunile asumate oficial (…). Ne bucurăm că premierul Orban a înţeles să-şi asume rezultatele pentru guvernarea dezastruoasă şi, aşa cum i-am cerut şi noi ieri, şi-a dat demisia“, a afirmat Simion într-o conferinţă de presă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Republica Moldova: Curtea Constituţională a suspendat acţiunea legii prin care Serviciul de Informaţii trece în subordinea parlamentului

Magistraţii Curţii Constituţionale de la Chişinău au decis luni suspendarea acţiunii legii prin care Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a fost scos din subordinea preşedintelui Republicii Moldova şi trecut sub controlul parlamentului, până la soluţionarea asupra fondului cauzei, relatează Agora.md. Decizia Curţii Constituţionale intervine în urma sesizării deputatului Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, care a cerut să fie suspendată “acţiunea legii” până la expunerea instanţei supreme cu privire la acest subiect.

Astfel, Curtea Constituţională a pronunţat Decizia nr. 137 prin care a dispus suspendarea acţiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative, precizează Radio Chişinău. “În esenţă, prin legea menţionată parlamentul a exclus din competenţa preşedintelui Republicii Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informaţii şi Securitate şi de a numi conducerea Serviciului şi stabileşte că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar”, constată instanţa.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Fotbal: România, în grupă cu Germania, Islanda, Macedonia de Nord, Armenia şi Liechtenstein, în preliminariile CM 2022

Naţionala României a fost repartizată în Grupa J, alături de Germania, Islanda, Macedonia de Nord, Armenia şi Liechtenstein, în preliminariile Cupei Mondiale de fotbal din 2022, care va fi găzduită de Qatar, potrivit tragerii la sorţi efectuate luni la Zurich. Reprezentativa României, care a făcut parte din a doua urnă valorică, nu s-a mai calificat la un turneu final de Cupă Mondială din 1998, în Franţa.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România -  7 decembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 7 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 517.236 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
409.121 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.660 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 746 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 12.447 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 06.12.2020 (10:00) – 07.12.2020 (10:00) au fost raportate 127 de decese (79 bărbați și 48 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus,

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.762. Dintre acestea, 1.280 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.264.272 de teste. Dintre acestea, 8.791 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.532 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.259 la cerere.

Situația din România -  7 decembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România – 7 decembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.914 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 127 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați.

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul SARS – CoV – 2 la nivel eurzopean și global:

Până la data de 6 decembrie 2020, au fost raportate 13 972 781 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Spania, Regatul Unit, Italia, și Germania.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Franţa 2.281.475(+12.923) 54.981 (+214) 175.220 (+228)
Italia 1.709.991(+21.052) 59.514 (+662) 913.494 (+17.186)
Regatul Unit 1.705.971(+15.539) 61.014 (+397) 3.736 (+86)
Spania 1.684.647 – 46.252 – 150.376 -
Germania 1.171.322 (+17.767) 18.772 (+255) 868.285 (+15.705)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

 

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 6 DECEMBRIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

66.369.433 (+591.488) 1.529.746 (+9.664) 43.103.827 (+313.948)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 5 – 6 decembrie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.

Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Condiţiile pentru încheierea unui nou acord comercial între UE şi Regatul Unit nu sunt îndeplinite

Preşedinta Comisie Europene Ursula von der Leyen şi premierul britanic Boris Johnson au anunţat luni, potrivit unei declaraţii comune, că încheierea unui nou acord comercial este imposibilă acum ”ca urmare a diferenţelor rămase în ceea ce priveşte probleme critice”, relatează Reuters.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Discuţie telefonică Merkel-Putin: Printre subiectele abordate, Ucraina, vaccinul împotriva COVID-19 şi otrăvirea lui Navalnîi

Vaccinul rusesc împotriva COVID-19 şi eforturile destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei au figurat printre temele discutate luni, în cadrul unei convorbiri telefonice între cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin, a comunicat Kremlinul, citat de dpa. “În cadrul unui schimb de opinii asupra conflictului intern ucrainean, a fost remarcat cu satisfacţie faptul că, în general, încetarea focului a fost respectată”, susţine Kremlinul într-un comunicat. Pe de altă parte, un reprezentant al guvernului federal german de la Berlin a declarat că cei doi lideri au discutat pe marginea cazului disidentului rus Aleksei Navalnîi, aflat în prezent la recuperare în Germania şi despre care autorităţile germane susţin că a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, cu destinaţie militară, pe teritoriul rus.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SUA continuă să domine piaţa vânzărilor de armament la nivel global; China avansează în top (raport)

Vânzările globale de echipamente şi servicii militare au crescut în 2019, grupurile producătoare de arme din Statele Unite dominând piaţa, în timp ce companiile din China au urcat în top, potrivit unui raport dat publicităţii luni de un institut de cercetare din Suedia, informează dpa şi AFP.

Dintre cele mai mari 25 de companii producătoare de armament din lume, 12 provin din SUA. Ele au reprezentat 61% din vânzările globale care au totalizat 361 de miliarde de dolari, de 50 de ori mai mult decât bugetul anual al operaţiunilor de menţinere a păcii ale ONU. Procentul de vânzări deţinut de China este de 15.7%, potrivit datelor publicate de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) cu sediul la Stockholm.

SIPRI a informat că vânzările globale în 2019 au crescut cu 8.5% comparativ cu anul anterior.

Primele cinci companii din top au sediul în SUA (Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon şi General Dynamics), Lockheed Martin păstrându-şi poziţia de cel mai mare vânzător de arme din lume.

Şase companii americane şi trei chinezeşti se află în top zece. Doar o singură companie europeană a reuşit să intre în primele zece. Este vorba de BAE Systems din Marea Britanie, care ocupă locul 7.
cititi mai mult pe wwwb.agerpres.ro

 

Noiembrie 2020, cea mai caldă lună noiembrie înregistrată vreodată la nivel global

Noiembrie 2020 a fost cea mai caldă lună noiembrie înregistrată vreodată în lume, potrivit serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus, care evocă posibilitatea ca 2020 să detroneze 2016 de pe primul loc în clasamentul celor mai calzi ani înregistraţi vreodată în epoca modernă, informează luni AFP.

Perioada de 12 luni cuprinsă între decembrie 2019 şi noiembrie 2020 a avut o temperatură medie cu 1,28 grade Celsius peste temperaturile medii din era preindustrială, a explicat Copernicus în bilanţul său climatic lunar publicat luni. În contextul în care ultimii cinci ani au fost deja cei mai calzi înregistraţi vreodată, cifra anunţată apropie periculos de mult planeta Terra de plafonul fixat prin Acordul pentru climă de la Paris.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ştirile zilei – 7 decembrie 2020

Revista Presei din 7 decembrie

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 7 decembrie în Istorie;

- Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș (1206 – 1218)