La ordinea zilei – 4 septembrie 2020

Un francez cu o boală incurabilă va transmite sfârşitul vieţii sale, în direct pe Facebook - foto preluat de pe https://www.facebook.com/alain.cocq.7

Un francez cu o boală incurabilă va transmite sfârşitul vieţii sale, în direct pe Facebook

foto preluat de pe https://www.facebook.com/alain.cocq.7
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 4 septembrie

Ortodoxe – Sf. Sfințit Mc. Vavila, episcopul Antiohiei; Sf. Proroc Moise; Sf. Mc. Petroniu

Greco-catolice – Sf. ep. m. Vavila; Sf. pf. Moise

Romano-catolice – Ss. Rozalia, fc.; Moise, profet

 

Predoiu: Începând de săptămâna următoare, MJ va lansa în dezbatere publică un proiect privind legile Justiţiei

“Începând de săptămâna următoare, ministerul va lansa în dezbatere publică, în etape, mai multe proiecte de lege şi politici publice. Voi detalia acest program într-o conferinţă de presă, săptămâna viitoare.

În linii mari, e vorba de proiecte care vizează reguli speciale privind actul de justiţie în condiţiile speciale generate de pandemie, precum şi un proiect privind ceea ce numim în limbajul comun ‘legile Justiţiei’, dar şi de alte instrumente legislative şi politici publice adresate Justiţiei, care vor fi prezentate şi lansate în dezbatere publică etapizat, pe măsura finalizării, pe parcursul lunilor septembrie şi octombrie.

Sunt instrumente la care lucrăm, nu neapărat în linişte, date fiind vremurile, dar în orice caz în tăcere şi cu migală, de luni de zile. Aceasta este adevărata agendă a ministerului, nu cea care uneori ne este atribuită“, a declarat Cătălin Predoiu, într-un discurs susţinut cu ocazia Consiliului Naţional al Uniunii Barourilor din România.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Vrancea: Deputatul PMP Constantin Codreanu, rănit într-un accident rutier la Focşani, transferat cu ambulanţa la Bucureşti

Deputatul PMP Constantin Codreanu, care a suferit o fractură de coloană, vineri dimineaţă, după ce autoturismul în care se afla a fost implicat într-un accident rutier, pe centura municipiului Focşani, va fi transferat cu ambulanţa la un spital din Capitală, potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) “Sf. Pantelimon”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Fotbal: România – Irlanda de Nord 1-1, în Liga Naţiunilor, la debutul selecţionerului Mirel Rădoi

Naţionala de fotbal a României a terminat la egalitate cu echipa Irlandei de Nord, 1-1 (1-0), vineri seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa 1 din Liga B a Ligii Naţiunilor, la debutul lui Mirel Rădoi ca selecţioner.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Fotbal: Mutu a debutat cu o victorie ca selecţioner al echipei U21 a României, 3-1 cu Finlanda

Adrian Mutu a debutat cu o victorie ca selecţioner al naţionalei de tineret a României, 3-1 (1-1) cu Finlanda, vineri seara, în Grupa a 8-a a preliminariilor Campionatului European de fotbal Under-21 din 2021, pe Veritas Stadion din Turku.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Retrospectiva evenimentelor interne 31 august – 4 septembrie 2020

 

Situația din România – 4 septembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 4 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 92.595 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
39.626 de pacienți au fost declarați vindecați și 11.868 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.339 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 534 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 3.812 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 03.09.2020 (10:00) – 04.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 47 de decese (27 bărbați și 20 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.396. Dintre acestea, 485 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.901.240 de teste. Dintre acestea 25.177 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.781 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.396 la cerere.

Situația din România - 4 septembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România – 4 septembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.595 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 338 au fost declarați vindecați.

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 3 septembrie 2020, au fost raportate 2.278.310 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 338.676 (+1.508) 41.514 (+10) 1.750 (+8)
Spania 479.554 (+8.581) 29.194 (+42) 150.376 -
Italia 271.515 (+1.326) 35.497 (+6) 208.490 (+289)
Franţa 293.024 (+7.017) 30.686 (+25) 87.661 (+243)
Germania 246.116 (+1.261) 9.321 (+8) 222.399 (+2.495)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 3 SEPTEMBRIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

26.059.065 (+282.464) 863.535 (+6.087) 17.525.557 (+230.844)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 2 – 3 septembrie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Un francez cu o boală incurabilă va transmite sfârşitul vieţii sale, în direct pe Facebook

Un francez în vârstă de 57 de ani care suferă de o boală incurabilă a decis să întrerupă orice tratament şi să difuzeze sfârşitul vieţii sale începând de sâmbătă în direct pe Facebook, după ce preşedintele Emmanuel Macron i-a spus că nu îl poate ajuta să moară, relatează AFP. Alain Cocq suferă de o boală extrem de rară în care pereţii arterelor se lipesc provocând ischemie (oprirea sau insuficienţa circulaţiei sângelui într-un ţesut sau un organ).

Afectat de dureri mari ani de zile, ţintuit la pat şi din ce în ce mai slăbit, Alain Cocq a solicitat ca în cazul său să fie autorizată sedarea profundă, însă aceasta din urmă nu este permisă în prezent de legea franceză privind sfârşitul vieţii, cunoscută sub numele de legea Leonetti, decât cu câteva ore înainte de decesul sigur al pacientului.

Am decis să spun stop“, a explicat recent Cocq pentru AFP, povestind calvarul său: nouă operaţii în patru ani, şocuri electrice în corp “la fiecare două-trei secunde“, intestine “care se golesc într-o pungă…“. “Nu mai am o viaţă demnă“, a spus el. (…) Pentru a “le arăta francezilor care este agonia cerută de legea Leonetti“, Alain Cocq îşi va transmite sfârşitul vieţii, despre care estimează că va dura “patru-cinci zile“, de sâmbătă dimineaţa, “în direct pe pagina sa de Facebook“.

El speră astfel că lupta lui va supravieţui astfel încât, ulterior, să fie adoptată o nouă lege care să permită scurtarea “suferinţelor inumane”. “Lupta mea va fi una durabilă“, a spus el.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

ONU: Legea securităţii pentru Hong Kong constituie ”un risc grav” pentru libertăţile din teritoriu

Raportori speciali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au avertizat vineri China că legea sa controversată asupra securităţii în Hong Kong constituie un risc pentru libertăţile din această fostă colonie britanică, informează AFP. Legea a intrat în vigoare la sfârşitul lui iunie în teritoriul autonom.

Măsurile adoptate (…) prezintă un risc grav ca aceste libertăţi fundamentale să fie încălcate“, afirmă raportorii într-o scrisoare datată din 1 septembrie, care acuză Beijingul că nu îşi respectă obligaţiile sale internaţionale. Textul ameninţă în special “libertatea gândirii, exprimării şi reuniunii“, avertizează experţii. El pare mai ales să “incrimineze libertatea de a exprima orice fel de critică la adresa Chinei“.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SUA: Şapte ofiţeri din Rochester, suspendaţi după arestarea brutală (pe 23 martie a.c.) a unui afro-american decedat ulterior

Şapte ofiţeri de poliţie din Rochester, statul New York, au fost suspendaţi joi, după moartea prin asfixiere a unui bărbat afro-american pe care ei l-au arestat în luna martie într-un incident brutal de la care au fost făcute publice imagini video în această săptămână, notează Reuters.

Înregistrarea video, realizată cu camera de corp a unuia dintre poliţişti, arată un grup de poliţişti care îi pun o glugă pe cap lui Daniel Prude, acesta, dezbrăcat, fiind constrâns să stea în genunchi, pe o stradă din Rochester, în timp ce afară ningea.

Înregistrarea a fost făcută publică miercuri de membri ai familiei Prude, care au cerut arestarea ofiţerilor implicaţi în incident. Daniel Prude (41 de ani) a murit la o săptămână după arestarea sa din 23 martie în Rochester, oraş cu aproape 200.000 de locuitori situat în zona lacului Ontario.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

 

Scoţia: Un vapor cu aburi s-a lovit de mal, 17 răniţi (3 septembrie 2020)

În total, 17 persoane au fost rănite joi după-amiază în Scoţia când un un vas la bordul căruia se aflau s-a lovit de mal pe insula scoţiană Arran (vest), potrivit pazei de coastă, scrie AFP. (…) Lansat la apă în 1946, Waverley, ultimul vapor cu aburi din lume navigând pe mare, a fost repus în funcţiune în urmă cu două săptămâni, după ce un an şi jumătate a fost la mal pentru a i se înlocui cazanele, potrivit site-ului navei, utilizată pentru excursii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Waverley, ultimul vapor cu aburi din lume s-a lovit de mal, 17 persoane au fost rănite (3 septembrie 2020) - foto preluat de pe www.facebook.com/waverley.excursions

Waverley, ultimul vapor cu aburi din lume s-a lovit de mal, 17 persoane au fost rănite (3 septembrie 2020) – foto preluat de pe www.facebook.com/waverley.excursions

 

Un nou paradox cuantic pune sub semnul întrebării ceea ce considerăm a fi fundaţia realităţii empirice

Dacă un copac cade într-o pădure fără a se afla nicio persoană în preajmă, face el zgomot? Probabil că nu, este răspunsul pe care-l auzim din ce în ce mai mult dinspre fizicienii specializaţi în domeniul cuantic al realităţii, conform unui material publicat vineri de Live Science, pornind de la un studiu coordonat de profesorul Eric Cavalcanti de la Universitatea australiană Griffith şi publicat în revista Nature Physics, în care sunt aduse în discuţie însăşi fundaţiile pe care suntem obişnuiţi că se bazează realitatea empirică: rolul observatorului în modul în care se desfăşoară un eveniment.

De asemenea, dacă în apropiere se află cineva care poate auzi cum cade acel copac, ar părea evident că a făcut zgomot, însă şi această supoziţie trebuie revizuită, conform Live Science. Fizicienii au descoperit un nou paradox în mecanica cuantică – una dintre cele două teorii ştiinţifice fundamentale despre Univers, alături de Teoria relativităţii formulată de Albert Einstein – care pune sub semnul întrebării unele consideraţii pe care le consideram “de bun simţ” despre realitatea înconjurătoare.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

 

Săptămâna europeană 31 august – 4 septembrie 2020

Ştirile zilei – 4 septembrie 2020

Revista Presei din 4 septembrie

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 4 septembrie în Istorie