La ordinea zilei – 15 septembrie 2020

Israel, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein au semnat marţi acorduri de normalizare a relaţiilor, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe peluza Casei Albe, în prezenţa preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP, Reuters şi dpa (15 septembrie 2020) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Israel, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein au semnat marţi acorduri de normalizare a relaţiilor, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe peluza Casei Albe, în prezenţa preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP, Reuters şi dpa (15 septembrie 2020)

foto si articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 15 septembrie

Ortodoxe – †) Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolitul Banatului; † Sf. Mare Mc. Nichita; † Sf. Ier. Visarion, arhiepiscopul Larisei

Greco-catolice – Sf. m. Nichita Gotul. Sf. Fecioară Maria Îndurerată

Romano-catolice – Sf. Fc. Maria Îndurerată

 

Ziua mondială de conştientizare a limfomului

Ziua mondială de conştientizare a limfomului se marchează, anual, pe 15 septembrie şi are ca scop creşterea nivelului de informare cu privire la cancerul sistemului limfatic, conform site-ului https://www.lymphomacoalition.org. Iniţiativa aparţine Lymphoma Coalition, reţeaua globală non-profit a grupurilor de pacienţi care suferă de limfom, din 52 de ţări.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 15 septembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 15 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 105.298 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.111 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 591 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 4.236 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 14.09.2020 (10:00) – 15.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 51 de decese (28 bărbați și 23 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.110.024 de teste. Dintre acestea 21.049 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 12.767 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.327 la cerere.

Situația din România - 15 septembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România – 15 septembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.599 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 338 au fost declarați vindecați.

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 14 septembrie 2020, au fost raportate 2.594.115 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*
Regatul Unit 368.504 (+3.330) 41.628 (+5) 2.152 (+6)
Spania 566.326 – 29.747 – 150.376 -
Italia 287.753 (+1.456) 35.610 (+7) 213.950 (+316)
Franţa 381.094 (+7.183) 30.916 (+6) 90.432 -
Germania 260.355 (+927) 9.350 (+1) 234.017 (+1.476)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 14 SEPTEMBRIE 2020
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*
29.049.134 (+246.359) 924.706 (+3.775) 19.862.691 (+237.395)
* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 13– 14 septembrie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein semnează la Casa Albă acorduri istorice de normalizare a relaţiilor

Israel, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein au semnat marţi acorduri de normalizare a relaţiilor, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe peluza Casei Albe, în prezenţa preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP, Reuters şi dpa.

Premierul israelian a semnat la Casa Albă acorduri bilaterale cu ministrul de externe al EAU, şeicul Abdallah bin Zayed Al-Nahyan, şi cel al Bahrein, Abdel Latif al-Zayani. Acordurile au fost semnate în triplu exemplar, în arabă, engleză şi ebraică. Cei trei responsabili şi preşedintele americani au semnat, de asemenea, o declaraţie comună.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

CJUE statuează ‘neutralitatea internetului’ în Uniunea Europeană

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a statuat într-o decizie adoptată marţi principiul egalităţii de tratament şi de acces pentru conţinutul online, principiu cunoscut ca ‘neutralitatea internetului’, semnalează AFP. Instanţa a considerat că un furnizor de acces nu poate privilegia anumite aplicaţii sau servicii prin acordarea de acces nelimitat, dacă serviciile concurente sunt supuse unor măsuri de blocare sau de încetinire a traficului.

Decizia are la origine două oferte ale furnizorului ungar de servicii internet Telenor, care nu ţine cont de traficul de date la accesarea anumitor site-uri sau servicii, cum ar fi Facebook, Facebook Messenger, Instagram, Twitter, Viber sau Whatsapp, ori a unor fluxuri de muzică, de exemplu Apple Music, Deezer, Spotify şi Tidal. La epuizarea volumului de date achitat, utilizatorii aveau în continuare acces la acestea, în timp ce navigarea la alte adrese era blocată sau încetinită.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Tiruri cu rachete în Israel din Fâşia Gaza soldate cu răniţi

Tiruri cu rachete din Fâşia Gaza s-au soldat marţi seară cu cel puţin doi răniţi în Israel în momentul în care la Washington statul evreu semna acorduri de normalizare a relaţiilor cu două state arabe, potrivit unor surse concordante, relatează AFP.

Potrivit armatei israeliene, două rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre Israel, dintre care una a fost interceptată de scutul antirachetă israelian. A doua rachetă a căzut în oraşul Ashdod, situat între Fâşia Gaza şi Tel Aviv, potrivit serviciilor locale de salvare, care au vorbit despre cel puţin doi răniţi uşor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Navalnîi a postat pe Instagram o fotografie cu el înconjurat de familie: ”Am putut să respir singur o zi întreagă”

Politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi a postat marţi pe Instagram o fotografie din spitalul din Berlin unde este tratat în urma unei presupuse otrăviri în Rusia luna trecută, relatează Reuters şi AFP. În fotografie, Navalnîi apare stând în pat şi înconjurat de familie, iar mesajul său este că acum poate respira fără asistenţă.

Între timp, şeful serviciului extern de informaţii al Rusiei, Serghei Narîşkin, a spus marţi că Moscova nu are niciun stoc de Noviciok, tipul de agent neurotoxic despre care Germania spune că a fost folosit pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, adăugând că are “întrebări” de adresat Berlinului. Stocurile “au fost distruse în acord cu protocolul şi reglementările Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice” (OIAC), a spus Narîşkin, citat de agenţiile ruse de presă, precizând că a spune contrariul reprezintă o “dezinformare”.

Narîşkin a mai dat asigurări că, “atunci că Aleksei Navalnîi a părăsit teritoriul rus, el nu avea nicio substanţă toxică în corp”, adăugând că Rusia are, “în această privinţă, numeroase întrebări pentru partea germană”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus la rândul său că Moscova nu înţelege de ce nu a primit datele despre sănătatea opozantului pe care le-a cerut Berlinului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Brazilia declară stare de urgenţă din cauza incendiilor ce au cuprins regiunea Pantanal

Autorităţile braziliene au declarat stare de urgenţă în statul Mato Grosso do Sul din cauza incendiilor de vegetaţie ce afectează Pantanal, cea mai mare regiune umedă a planetei, formată din mlaştini şi zone inundabile, transmite marţi DPA.

(…) Din luna ianuarie a acestui an şi până în prezent au fost înregistrate 14.489 de focare de incendii în această regiune a Braziliei, prin comparaţie cu 4.699 de focare în aceeaşi perioadă a anului trecut. Conform DPA, incendiile au distrus deja, în cursul acestui an, 10% din regiunea Pantanal – o suprafaţă similară cu cea a statului Israel, conform mediei braziliene.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Agenţia Spaţială Europeană a semnat un acord în cadrul misiunii de deviere a unui asteroid

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a semnat marţi un acord în valoare de 129 de milioane de euro (154 de milioane de dolari) care are drept obiect construirea unei probe spaţiale în cadrul unui proiect comun cu NASA în scopul devierii traiectoriei unui asteroid care se îndreaptă spre Terra, informează Reuters.

NASA preconizează să lanseze o probă spaţială în iunie 2021 pe traiectoria de impact cu asteroidul Dimorphos pentru a testa posibilitatea de a devia obiecte potenţial periculoase pentru Terra către o traiectorie mai sigură.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

După un val de căldură istoric, ONU înregistrează un sezon al uraganelor record şi incendii catastrofale

Bazinul Oceanului Atlantic înregistrează un sezon al uraganelor record, în timp ce coasta de vest a Statelor Unite se luptă cu cele mai mari incendii de vegetaţie de până acum, la fel cum în emisfera nordică se încheie un val de căldură istoric, potrivit agenţiei meteorologice ONU, relatează marţi dpa.

Temperaturile înregistrate în perioada cuprinsă între lunile iunie şi august au stabilit un nou record în emisfera nordică, a anunţat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

Totodată, temperatura globală în aceeaşi perioadă a fost cu 0,92 grade peste media secolului al XX-lea, devenind a treia cea mai fierbinte astfel de perioadă înregistrată, a spus OMM, citând statistici din SUA.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

OMM riscă să rămână fără prenume pentru uragane din cauza numărului mare al acestora

Numărul furtunilor tropicale formate în Oceanul Atlantic a fost atât de mare în acest an încât Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care le denumeşte, este pe punctul de a rămâne fără prenume, pentru a doua oară în istorie, relatează marţi AFP. Începând din 1953, furtunile tropicale din Atlantic au fost denumite conform unor liste întocmite de Centrul pentru Uragane din Statele Unite şi apoi de un comitet internaţional al OMM.

Iniţial, listele includeau doar prenume feminine. În 1979, au fost introduse prenume masculine, iar în prezent acestea alternează cu prenume feminine. Şase liste de 21 de nume sunt utilizate prin rotaţie. ”Ar fi derutant să existe mai mult de un ciclon tropical în acelaşi an cu litera T”, de exemplu, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al OMM.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ştirile zilei – 15 septembrie 2020

Revista Presei din 15 septembrie

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 15 septembrie în Istorie