La ordinea zilei – 10 noiembrie 2020

Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară ICONS 2020 (10 noiembrie 2020) - foto preluat de pe www.facebook.com/mae.romania

Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară ICONS 2020 (10 noiembrie 2020)

foto preluat de pe www.facebook.com/mae.romania

 

Sărbătorile Zilei de 10 Noiembrie

Ortodoxe – †) Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart; Sf. Mc. Orest

(articol in curs de editare)

 

Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară ICONS 2020

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis marți, 10 noiembrie 2020, alături de Secretarul General al @NATO, Jens Stoltenberg, Conferința anuală a #NATO pe tema controlului armamentelor, dezarmării și neproliferării armelor de distrugere în masă, desfășurată în format online hibrid București – Bruxelles.

Evenimentul este organizat de Ministerul român al Afacerilor Externe în parteneriat cu Secretariatul Internațional al NATO, și vizează marcarea a 5️⃣0️⃣ de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare, în perspectiva următoarei Conferințe de Evaluare a Tratatului, din anul 2021.

✅ În alocuțiunea sa, șeful diplomației române:

A subliniat că organizarea de către #România a acestui eveniment reflectă angajamentul puternic al țării noastre în cadrul NATO, cât și față de arhitectura internațională actuală privind controlul armamentelor, dezarmarea și neproliferarea.

Totodată, făcând referire la amenințările în creștere la adresa securității internaționale, ministrul român a reiterat susținerea României pentru un multilateralism eficient și cooperare internațională și a pledat pentru progrese în toate aspectele legate de controlul armamentelor, dezarmării și neproliferării nucleare, în vederea consolidării securității globale.

În acest context, a reafirmat convingerea puternică a României că Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare, de la a cărui intrare în vigoare s-au împlinit, la 5 martie anul acesta, 50 de ani, este fundamentul arhitecturii de dezarmare și neproliferare nucleară și al promovării utilizării energiei nucleare în scopuri pașnice.

Astfel, a reconfirmat angajamentul României de a susține și asigura integritatea Tratatului.
Alături de aliații și partenerii săi, România rămâne profund angajată pentru respectarea și implementarea deplină, în literă și spirit, a acordurilor existente privind controlul armamentelor, dezarmarea și neproliferarea”, a declarat ministrul Aurescu.

Ministrul român a făcut apel la responsabilitate și eforturi comune în direcția consolidării implementării Tratatului de Neproliferare, inclusiv în perspectiva Conferinței de revizuire a Tratatului din 2021, precizând că „într-o perioadă în care ne confruntăm cu amenințări în creștere, este nevoie, mai mult decât oricând, de o abordare unitară privind amenințările de proliferare și securitate”.

În acest context, a evocat, ca o contribuție națională concretă în susținerea unor rezultate pozitive ale următoarei Conferințe de Evaluare, co-prezidarea de către România, prin ministrul român de externe, în intervalul 10 – 14 februarie 2020, la Viena, a Conferinței Internaționale privind Securitatea Nucleară (#ICONS2020), care a reafirmat obiectivele Tratatului privind Neproliferarea Nucleară: neproliferarea nucleară, dezarmare nucleară și utilizarea pașnică a energiei nucleare (mai multe informații https://www.mae.ro/node/51571).

✅ Secretarul General al #NATO Jens Stoltenberg a mulțumit în mod deosebit ministrului afacerilor externe al României pentru co-organizarea și găzduirea evenimentului, de către țara noastră, în condiții excepționale. Mesajul principal al înaltului oficial NATO a fost axat pe necesitatea de a urmări cu maximă prioritate aspectele de control al armamentelor și dezarmare, într-o manieră echilibrată, reciprocă și verificabilă.

Într-un moment în care amenințările la adresa securității noastre sunt mai complexe și imprevizibile ca niciodată, avem nevoie de un factor de descurajare nuclear puternic combinat cu un control eficient al armamentelor, pentru a ne păstra pacea și libertatea”, a declarat Secretarul General al NATO în cadrul conferinței găzduite de România.

Conferința va fi închisă de secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul MAE Dan Neculăescu și de Secretarul General Adjunct al NATO Mircea Geoană.

ℹ️ Informații suplimentare:

➡️ Conferința anuală a NATO pe tema controlului armamentelor, dezarmării și neproliferării armelor de distrugere în masă (NATO Conference on Weapons of Mass Destruction (#WMD) Arms Control, Disarmament and Non-proliferation), aflată la cea de-a 16-a ediție, este unul din evenimentele anuale emblematice al NATO.

➡️ Prin lucrările sale, care nu au un caracter public, conferința urmărește să ofere Aliaților o platformă de interacțiune deschisă pe tema controlului armamentelor, dezarmării și neproliferării armelor de distrugere în masă cu state partenere, alte state invitate și organizațiile internaționale relevante.

✔️ Ceremonia de deschidere a Conferinței anuale a NATO pe tema controlului armamentelor, dezarmării și neproliferării armelor de distrugere în masă cu discursurile integrale al ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu și al Secretarului General al NATO Jens Stoltenberg, în format video, poate fi accesată la următorul link https://www.mae.ro/node/54146.

✔️ Discursul ministrului Bogdan Aurescu în limba engleză și traducerea în limba română pot fi citite aici https://www.mae.ro/node/54149.

✔️ Comunicatul de presă poate fi accesat aici http://www.mae.ro/node/54147.

 

Nicușor Dan: Alături de premierul Ludovic Orban și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, am semnat azi contractul de finanțare pentru modernizarea rețelei primare de termoficare a Capitale

E vorba de un proiect în valoare totală de 1,5 miliarde de lei, dintre care aproximativ 87% fonduri europene nerambursabile, prin care vor fi reabilitați 212 kilometri de conductă din rețeaua primară.

În plus, Guvernul României – prin premierul Ludovic Orban – s-a angajat să contribuie separat cu 200 de milioane de euro pentru reabilitarea unei alte părți din rețeaua primară de termoficare, dar și cu demararea unui proiect pentru modernizarea producției de energie pentru termoficare, în cadrul ELCEN (pentru care voi reveni cu detalii în curând). Parteneriatul dintre municipalitatea bucureșteană și Guvern presupune de asemenea continuarea investițiilor în eficientizarea energetică a clădirilor prin izolare termică.

Pornesc deci acest mandat cu 4 proiecte importante pentru rezolvarea problemei căldurii și apei calde în București: două proiecte pentru reabilitarea rețelei principale de termoficare, un proiect pentru îmbunătățirea producției de energie termică și un proiect pentru termoizolarea blocurilor. Cu ajutorul bucureștenilor și în parteneriat cu administrația centrală, le voi duce la capăt.

Iar fostului primar general Firea – care s-a certat cu patru guverne și n-a făcut nicio investiție în termoficare, a băgat în faliment RADET și a lăsat bucureștenii fără apă caldă – îi spun că veninul pe care continuă să-l arunce public nu poate acoperi eșecul total al mandatului ei pe subiectul căldurii și apei calde.

 

Uniunea Salvați România – USR: Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, pentru care au semnat peste 1 milion de români, a primit, astăzi, raport favorabil din partea Comisiei pentru constituționalitate a Senatului

Pentru ca „Fără penali” să poată intra mâine la votul final în plenul Senatului, iar referendumul de revizuire a Constituției să fie organizat pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare, mai este nevoie ca inițiativa să primească raport din partea Comisiei juridice.

Dacă această comisie, condusă încă de fostul senator PSD Șerban Nicolae, refuză să adopte un raport favorabil în timp util, inițiativa poate intra direct în dezbaterea plenului, care este suveran potrivit deciziilor Curții Constituționale.

Doar să se vrea acest lucru. PSD, PNL și celelalte partide aparținând vechii clase politice au, zilele acestea, ocazia să-și dovedească adevăratele intenții: vor sau nu să scape România de penalii din funcții publice?

Sunt mai bine de 18 luni de când această inițiativă cetățenească vitală pentru sănătatea statului de drept în România se află în dezbaterea Parlamentului și vechea clasă politică nu mai trebuie să tărăgăneze adoptarea ei în Parlament.

România nu își mai poate permite să aibă condamnați pentru corupție în funcții publice. Corupția stă la baza problemelor pe care România le are în cele mai importante domenii: sănătate, educație și dezvoltarea infrastructurii.

Ajunge cât au furat banul public și și-au folosit funcțiile în beneficiul propriu sau de partid! Vrem o Românie fără hoție!.

 

Situația din România – 10 noiembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 10 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 314.295 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
211.408 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 7.304 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.682 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 8.186 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 09.11.2020 (10:00) – 10.11.2020 (10:00) au fost raportate 177 de decese (92 bărbați și 85 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.727. Dintre acestea, 1.093 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.519.095 de teste. Dintre acestea, 31.005 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.988 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.017 la cerere.

Situația din România -  10 noiembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România – 10 noiembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.862 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați.

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul SARS – CoV – 2 la nivel european și global:

Până la data de 9 noiembrie 2020, au fost raportate 9 245 073 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Spania, Franţa, Regatul Unit, Italia, și Germania.

ŢARA CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAŢI*

Franţa 1.787.324 (+38.619) 40.439 (+270) 135.216(+1.121)
Spania 1.328.832 – 38.833 – 150.376 -
Regatul Unit 1.192.013(+20.572) 49.044 (+156) 2.998 (+15)
Italia 935.104 (+32.614) 41.394 (+331) 345.289 (+10.215)
Germania 671.868 (+13.363) 11.352 (+63) 443.621(+22.470)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 9 NOIEMBRIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAȚI*

50.414.235 (+468.871) 1.255.831 (+5.556) 33.236.545 (+203.783)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 8 – 9 noiembrie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.

Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Coronavirus: Vaccinul Sputnik V are la rândul său o eficienţă de peste 90% (Ministerul Sănătăţii din Rusia)

Vaccinul Sputnik V, dezvoltat de cercetătorii din Rusia împotriva maladiei COVID-19, are o eficienţă de peste 90%, a declarat luni un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din această ţară, citând date obţinute în urma unor vaccinări publice şi care nu provin dintr-un studiu clinic aflat în plină desfăşurare, informează Reuters.

Afirmaţia a fost făcută la scurt timp după ce grupurile farmaceutice Pfizer Inc. şi BioNTech au anunţat luni că vaccinul lor experimental dezvoltat împotriva COVID-19 are o eficienţă de peste 90%.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

O furtună s-a abătut asupra insulei Creta; mai multe automobile au fost luate de ape

Ploi abundente au căzut marţi în insula Creta, inundând numeroase locuinţe şi străzi, iar mai multe automobile au fost luate de torenţi, au anunţat autorităţile elene, citate de Reuters.

Apele pluviale au inundat numeroase locuinţe şi magazine din oraşul Hersonissos, o populară staţiune turistică din nordul insulei Creta, şi din satele învecinate, au declarat oficiali guvernamentali. Imagini filmate arată automobile acoperite aproape complet de şuvoaiele de apă, al căror nivel a crescut foarte mult şi a blocat intrările în magazine şi locuinţe.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

 

 

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 10 noiembrie în Istorie;

- Șarja de la Robănești (10/23 noiembrie 1916);

- Elisa Leonida Zamfirescu (1887 – 1973)