La ordinea zilei – 1 septembrie 2020
Situația din România – 1 septembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
foto preluat de pe www.facebook.com
articole preluate de pe www.agerpres.ro
Sărbătorile Zilei de 1 septembrie
Ortodoxe – Începutul anului bisericesc; Sf. Cuv. Dionisie Exiguul; Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul (Te Deum)
Greco-catolice – Sf. cuv. Simeon Stilitul; Serbarea Psf. Născătoare din Miasine; Sf. m. Aitala; Sf. 40 femei m.; Sf. diac. Ammun; Sf. m. Calist, Evod, Ermoghen; Amintirea lui Isus, fiul lui Navi. Indictionul – Începutul anului nou bisericesc
Romano-catolice – Ss. Egidiu, abate; Iosue
Ziua informaticienilor militari
Ziua informaticienilor militari marchează data la care, la 1 septembrie 1963, s-a înfiinţat, prin ordinul Marelui Stat Major al Armatei, Grupa de Automatizări din Direcţia Generală a Înzestrării. Acesta era primul organism ce avea atribuţii de concepţie, de coordonare şi de înzestrare în domeniul informaticii militare şi automatizării conducerii trupelor, potrivit “Calendarului Tradiţiilor Militare” (2010).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua Diplomaţiei Române
În fiecare an, în luna septembrie, este marcată Ziua Diplomaţiei Române, care a fost instituită prin Legea 269/2003 privind Statutul Corpului Diplomatic şi Consular al României.
Potrivit articolului 61 al actului normativ menţionat, Ziua Diplomaţiei Române este marcată “pentru omagierea tradiţiei diplomatice româneşti şi pentru stimularea activităţii Corpului diplomatic şi consular al României”, data fiind stabilită de ministrul Afacerilor Externe.
Începând cu anul 2005, Ziua Diplomaţiei Române este sărbătorită la 1 septembrie, potrivit site-ului www.mae.ro, fiind principalul moment în care este onorată, în spaţiul public, contribuţia pe care diplomaţia românească o aduce la dezvoltarea României şi la promovarea intereselor ei, peste hotare.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării
Data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 539/9 mai 2008 emis de către Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. Această zi a fost aleasă pentru a marca data la care a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului României nr. 983 din anul 1990 prin care întreaga Deltă a Dunării şi unităţile geografice vecine au fost declarate rezervaţie a biosferei.
cititi mai mult pe www.ddbra.ro
Rezervaţia transfrontalieră Delta Dunării devine trilaterală
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a obţinut acordul UNESCO pentru înfiinţarea unei rezervaţii transfrontaliere România-Ucraina-Republica Moldova, a anunţat guvernatorul Deltei, Ion Munteanu, în contextul împlinirii, marţi, a 30 de ani de la constituirea Rezervaţiei. În momentul de faţă, Delta Dunării este o rezervaţie a biosferei transfrontalieră care include 60.000 de hectare în Ucraina şi 580.000 de hectare în România.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Parlament/ Senatul şi Camera Deputaţilor – convocate în sesiune ordinară
Senatul şi Camera Deputaţilor încep marţi o nouă sesiune ordinară, ultima din această legislatură.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
A început sesiunea ordinară a Senatului
Cea de-a doua sesiune ordinară a Senatului din acest an şi ultima a legislaturii 2016 – 2020 a început, marţi, cu intonarea Imnului Naţional. Cea de-a doua sesiune ordinară a Senatului din acest an şi ultima a legislaturii 2016 – 2020 a început, marţi, cu intonarea Imnului Naţional.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Monica Anisie: Am elaborat ghidurile metodologice pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor în cadrul unităţilor de învăţământ
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că au fost elaborate ghidurile metodologice pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor în cadrul unităţilor de învăţământ. Potrivit ministrului, au fost elaborate astfel de ghiduri pe fiecare nivel – preşcolar, primar, gimnazial, liceal.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
DIICOT anunţă cea mai mare captură din istorie de ‘drogul jihadului’ şi haşiş
DIICOT şi Poliţia Română au anunţat marţi că au reuşit cea mai mare captură din istorie de haşiş şi pastile de captagon (drogul jihadului), în valoare de 60 milioane euro, drogurile fiind descoperite într-o navă ancorată în Portul Constanţa. În urma investigaţiilor, a fost identificată o navă care transporta două containere ce conţineau 40 de tone de produse nealimentare, expediate din Portul Latakia (Siria), care a tranzitat Turcia şi care avea ca destinaţie finală Portul Constanţa.
La data de 30 august, nava a ancorat în Portul Constanţa, iar containerele au fost descărcate. În urma percheziţionării containerelor, într-unul dintre acestea au fost descoperite aproximativ 1,5 tone de haşiş şi 751 de kg de pastile de captagon (4.024.250 de pastile de captagon). Drogurile erau disimulate între recipientele de carton cu marfă transportată legal, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a acestor substanţe. Marfa de acoperire, săpun organic cu o densitate foarte mare, avea menirea de a masca drogurile.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Şeful Poliţiei Române anunţă că demisionează: Totdeauna mi-au plăcut şi surprizele
Şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că demisionează din funcţie. Anunţul a fost făcut pe neaşteptate, la finalul unei conferinţe de presă organizate la MAI, care a avut ca temă cea mai mare captură de haşiş din istoria Poliţiei Române în valoare de zeci de milioane de euro. Demisia lui Vasilescu vine în contextul în care a fost criticat în mass-media pentru întâlnirea pe care a avut-o cu membrii clanului Duduianu.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Noi măsuri de protecţie sanitară pentru clienţii restaurantelor şi cafenelelor, începând de marţi
Autorităţile au stabilit noi măsuri de protecţie sanitară pentru clienţii restaurantelor şi cafenelelor, în contextul în care, începând de marţi, sunt permise activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile din interiorul clădirilor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Situația din România – 1 septembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
Până astăzi, 1 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 88.593 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
38.454 de pacienți au fost declarați vindecați și 11.175 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.053 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 586 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 3.681 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 31.08.2020 (10:00) – 01.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 60 de decese (35 bărbați și 25 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.164. Dintre acestea, 522 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.825.272 de teste. Dintre acestea 22.320 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.517 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.803 la cerere.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.590 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 338 au fost declarați vindecați.
În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:
Până la data de 31 august 2020, au fost raportate 2.196.336 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.
ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*
Regatul Unit 334.467 (+1.715) 41.499 (+1) 1.682 (+6)
Spania 439.286 – 29.011 – 150.376 -
Italia 268.218 (+1.365) 35.477 (+4) 207.653 -
Franţa 277.943 (+5.413) 30.606 (+4) 86.790 (+295)
Germania 242.381 (+610) 9.298 (+3) 216.795 (+1.512)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)
SITUAȚIE GLOBALĂ LA 31 AUGUST 2020
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*
25.251.334 (+221.926) 846.841 (+3.683) 16.822.093 (+202.932)
* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 30– 31 august 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne
Belarus: Sute de studenţi au protestat împotriva lui Lukaşenko, în prima zi a noului an şcolar
Câteva sute de studenţi belaruşi au manifestat marţi, 1 septembrie, la Minsk, data la care în această ţară începe noul an şcolar şi universitar, pentru a denunţa puterea autoritară a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, ce se confruntă de aproape o lună cu o inedită mişcare de contestare, informează AFP. Agenţi ai forţelor anti-revoltă au arestat vreo zece dintre aceşti studenţi în timp ce ei încercau să formeze un lanţ uman în centrul Minskului, capitala fostei republici sovietice. “Fasciştilor”, “Acesta este oraşul nostru”, “Credem, putem, învingem”, scandau studenţii. Manifestaţia, organizată la 1 septembrie, ziua când în mod tradiţional începe noul an şcolar în toată fosta Uniune Sovietică, i-a reunit pe studenţii mai multor instituţii universitare din Minsk. Tineretul belarus constituie unul dintre pilonii mobilizării împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, 66 de ani, după realegerea lui considerată frauduloasă de către adversarii săi, la 9 august.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Un bărbat de culoare a fost împuşcat mortal de poliţie în Los Angeles, iar incidentul a fost urmat de proteste
Poliţiştii departamentului şerifului din comitatul Los Angeles l-au împuşcat mortal luni după-amiază pe Dijon Kizzee, un bărbat de culoare în vârstă de 29 de ani, într-un incident din sudul metropolei, declanşând proteste la faţa locului, relatează marţi CNN. Departamentul şerifului susţine că în jurul orei locale 15.15 doi poliţişti au încercat să-l oprească pe Kizzee, care se deplasa ilegal cu o bicicletă, dar atunci când l-au abordat acesta a sărit de pe bicicletă şi a fugit. Lt. Brandon Dean, din cadrul departamentului şerifului din Los Angeles, a declarat presei că poliţiştii l-au ajuns în cele din urmă pe bărbat, iar când s-au apropiat de el acesta l-ar fi lovit pe unul în faţă şi a aruncat o parte din hainele pe care le purta.
În acel moment poliţiştii “au observat că în interiorul unui articol vestimentar pe care îl aruncase era o armă de mână semiautomată” şi amândoi au deschis focul, împuşcându-l pe tânărul afro-american de mai multe ori, a mai spus Dean. Anchetatorii au recuperat de la locul incidentului o armă de mână. Decesul bărbatului a fost pronunţat la faţa locului, iar o autopsie este programată să aibă loc în cursul zilei de marţi. Niciunul dintre cei doi poliţişti nu a fost rănit. Activistul Najee Ali, care reprezintă familia alături de avocatul Ben Crump, neagă însă că Kizzee era o ameninţare la momentul schimbului de focuri. “Să fii în posesia unei arme şi să o foloseşti, să o ai în mână, sunt două lucruri diferite”, a spus Ali, precizând că “el nu a îndreptat arma” spre poliţişti. După ce Dijon Kizzee a fost împuşcat mortal, grupul de activişti Black Lives Matter L.A. a postat pe Twitter un apel la adunarea în zonă. Luni seară se adunaseră la faţa locului în jur de 100 de demonstranţi, potrivit unui post afiliat CNN, cerând să se facă dreptate.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Un seism puternic cu magnitudinea 6,8 s-a produs în apropiere de coasta de nord a Chile
Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs marţi în zona coastei de nord a Chile, a anunţat Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţe (GFZ), fiind raportate daune şi alunecări de teren minore în regiuni din apropierea epicentrului, relatează Reuters. Mai multe persoane care locuiau în apropierea coastei au fost evacuate ca măsură de precauţie, potrivit BNO News. Nu au fost raportate victime. GFZ a informat că s-au produs replici cu magnitudini de 6,2 şi 5,5. Potrivit Centrului de alertă pentru tsunami din Pacific, nu există nicio ameninţare de tsunami în urma producerii seismului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ştirile zilei – 1 septembrie 2020
Revista Presei din 1 septembrie
articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si: