Ianukovici iese din nou la rampă: Vreau să mă întorc în Ucraina – video

xw_1060916-586x319

independent.md

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în februarie 2014 şi refugiat în Rusia, promite să revină pentru a ajuta Ucraina, confruntată cu un conflict separatist, conform unui interviu acordat postului Rossia 1.

„Imediat ce voi avea posibilitatea, vreau să revin şi voi face totul pentru a îmbunătăţi situaţia în Ucraina”, a declarat Ianukovici, în prima sa ieșire publică din ultimele luni.

„Dacă Dumnezeu m-a lăsat în viaţă, poate încă mai este nevoie de mine”, a apreciat Ianukovici, înlăturat din funcţia de preşedinte al Ucrainei pe 21 februarie 2014, după protestele violente de la Kiev, soldate cu 100 de morţi.

„În momentul de faţă, ţara este distrusă, arbitrarul şi nedreptatea domnesc în Ucraina”, a acuzat Ianukovici.

El a condamnat acțiunile actualei puteri, care, în opinia sa, „discriminează” populația din est.

„În tot acest timp, am fost obsedat de ideea de a reveni în fruntea mişcării de protest faţă de Administraţia prooccidentală de la Kiev, dar toţi susţinătorii mei s-au opus”, a adăugat Ianukovici.

Astăzi se împlinește un an de la înlăturarea lui Ianukovici de la putere, în urma mai multor luni de proteste în toată țara, după ce fostul președinte ucrainean a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

La scurt timp Rusia a anexat peninsula Crimeea, iar ulterior a izbucnit conflictul separatist din est, susținut de Moscova, soldat cu cel puțin 5700 de morți.

articol preluat de pe http://independent.md/